Γιουνάιτεντ vs Άρσεναλ: Ματς που έμειναν στην ιστορία

«Κόκκινοι διάβολοι» και «κανονιέρηδες» διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο Ολντ Τράφορντ και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε από τις κορυφαίες αναμετρήσεις τους, που διεξήχθησαν στο «Θέατρο των Ονείρων».

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Άρσεναλ 0-1 (20/10/1990)
Το ντέρμπι της 9ης αγωνιστικής είχε νικητές τους «κανονιέρηδες», χάρις σε ένα τέρμα του Άντερς Λίμπαρ στο πρώτο ημίχρονο. Ωστόσο, κανείς δεν το θυμάται για αγωνιστικούς λόγους, αλλά για τα επεισόδια που προκλήθηκαν μεταξύ των ποδοσφαιριστών των δύο ομάδων. Όλα ξεκίνησαν από ένα σκληρό τάκλιν του Γουίντερμπερν στον Έργουιν. Ο τελευταίος, μαζί με τον Μακλέρ ανταπέδωσαν και ο αγωνιστικός χώρος του Ολντ Τράφορντ μετατράπηκε σε ρινγκ. Όλοι οι ποδοσφαιριστές, εκτός από τον Σίμαν της Άρσεναλ, συνεπλάκησαν για αρκετά δευτερόλεπτα μεταξύ τους, μέσα σε πανδαιμόνιο. Ο διαιτητής μπορεί να μην έδειξε ούτε μία κόκκινη κάρτα, όμως ο «πέλεκυς» ήταν βαρύς από την ομοσπονδία. Σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ επιβλήθηκε αφαίρεση βαθμών, ενώ οι διοικήσεις των δύο ομάδων τιμώρησαν με χρηματικό πρόστιμο τους ποδοσφαιριστές τους.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Άρσεναλ 0-1 (14/3/1998)
Οι «κόκκινοι διάβολοι» είχαν κατακτήσει τα τέσσερα από τα πέντε πρωταθλήματα της νεοσύστατης Premier League και ετοιμάζονταν να κατακτήσουν ένα ακόμη. Με το ξεκίνημα του δεύτερου γύρου, η Γιουνάιτεντ είχε μεγάλη βαθμολογική διαφορά από τους αντιπάλους της, όμως «πληγώθηκε» από τραυματισμούς, που της στοίχισαν βαθμολογικά. Πριν το ματς με την Άρσεναλ, η διαφορά των δύο ομάδων ήταν στους εννέα πόντους, όμως οι «κανονιέρηδες» είχαν και τρία παιχνίδια λιγότερα. Με ένα γκολ του Όφερμαρς, η ομάδα του Βενγκέρ έφυγε νικήτρια από το Ολντ Τράφορντ με 1-0, ξεκινώντας τη μεγάλη της αντεπίθεση, που στο τέλος της σεζόν τη βρήκε πρωταθλήτρια.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Άρσεναλ 0-0 (21/9/2003)
Ένα παιχνίδι με κάκιστο θέαμα, πολλά φάουλ και κανένα γκολ. Παρόλα αυτά έμεινε στην ιστορία για όσα έγιναν μεταξύ των ποδοσφαιριστών. Όλα ξεκίνησαν στο 80’, όταν ο Φαν Νιστελρόι έκανε επιθετικό φάουλ στον Βιεϊρά και ο τελευταίος έκανε απόπειρα να χτυπήσει τον Ολλανδό. Ο διαιτητής απέβαλλε το μέσο της Άρσεναλ, με τους συμπαίκτες του να θεωρούν ως κύριο υπεύθυνο τον Φαν Νιστελρόι για «θέατρο». Στο τελευταίο λεπτό, ο φορ της Γιουνάιτεντ αστόχησε σε πέναλτι και μετά το σφύριγμα της λήξης έγινε ο «κακός χαμός». Με πρώτο τον Μάρτιν Κίον και τους Κόουλ, Λαουρέν, Πάρλουρ και Τουρέ να ακολουθούν, έγινε επίθεση στον Φαν Νιστελρόι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με βαρύ χρηματικό πρόστιμο η Άρσεναλ και να πέσουν «καμπάνες» στους ποδοσφαιριστές της.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Άρσεναλ 2-0 (24/10/2004)
Την προηγούμενη σεζόν οι «κανονιέρηδες» είχαν κατακτήσει αήττητοι την Premier League και συνολικά έτρεχαν ένα σερί 49 αγώνων χωρίς ήττα. Οι “Invincibles” έκαναν «στάση» στο 50ο ματς, στο Ολντ Τράφορντ, καθώς η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επικράτησε με 2-0 (Φαν Νιστελρόι, Ρούνεϊ). Το παιχνίδι ήταν σκληρό, με την Άρσεναλ να έχει έντονα παράπονα από τη διαιτησία. Η ένταση του αγωνιστικού χώρου μεταφέρθηκε στη φυσούνα του γηπέδου, όπου υπήρξε σύρραξη. Ο Βενγκέρ επιτέθηκε στον Φαν Νιστελρόι, με τον Φέργκιουσον να σπεύδει να υπερασπιστεί τον ποδοσφαιριστή του. Τότε, εκσφενδονίστηκε ένα κομμάτι πίτσα προς τον Σερ Άλεξ (πιθανότατα από τον Φάμπρεγας), γι’ αυτό και το συγκεκριμένο ντέρμπι ονομάστηκε «η μάχη του μπουφέ» ή αλλιώς “Pizzagate”.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Άρσεναλ 8-2 (28/8/2011)
Ούτε ο πιο απαισιόδοξος φίλαθλος των «κανονιέρηδων» δεν μπορούσε να φανταστεί το «χαστούκι» που θα δεχόταν η ομάδα του στο παιχνίδι της 3ης αγωνιστικής, στο Ολντ Τράφορντ. Το τελικό 8-2 υπέρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δε συνιστούσε μόνο την πιο ευρεία νίκη κάποιας από τις δύο ομάδες σε μεταξύ τους ντέρμπι, αλλά αποτέλεσε και μια σειρά αρνητικών ρεκόρ για την Άρσεναλ. Οι Λονδέζοι είχαν να γνωρίσουν τόσο βαριά ήττα από το 1927 και να δεχθούν οκτώ γκολ σε ένα ματς από το 1896, δηλαδή από το 19ο αιώνα! Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Ρούνεϊ, που έκανε χατ-τρικ, ενώ δύο τέρματα πέτυχε ο Γιανγκ και από ένα οι Γουέλμπεκ, Νάνι και Παρκ. Γουόλκοτ και Φαν Πέρσι βρήκαν δίχτυα για τους φιλοξενούμενους, όμως δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν το «βατερλό».