Στο κόκκινο η αγωνία για την Ομόνοια-Καθοριστικά τα τεστ της Κυριακής

Μπορεί τα αποτελέσματα των δεύτερων διαγνωστικών τεστ που διενεργήθηκαν στην Ομόνοια να έφεραν ανακούφιση, εντούτοις στο στρατόπεδο των πρασίνων βρίσκονται σε συναγερμό, μετά το θετικό κρούσμα που εντοπίστηκε και αφορά ποδοσφαιριστή της ομάδας.
 
Τα νέα τεστ στα οποία θα υποβληθούν οι ποδοσφαιριστές των πρασίνων την ερχόμενη Κυριακή, ενόψει του αγώνα της Τρίτης  (29/9) απέναντι στον Ολυμπιακό Πειραιώς, αναμένεται να κρίνουν το κατά πόσον υπήρξε ή όχι διασπορά του ιού.
 
Οι πράσινοι, στον πιο κρίσιμο αγώνα της χρονιάς, στον οποίο παίζεται η πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και για να περάσουν χρειάζονται νίκη με τρία γκολ διαφορά, θα στερηθούν σίγουρα των υπηρεσιών του ποδοσφαιριστή, ο οποίος βρέθηκε θετικός. Ο
συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής θα παραμείνει εκτός προπονήσεων, τουλάχιστον για δύο εβδομάδες.
 
Πλέον, η ανησυχία των πρασίνων, στρέφεται στο ενδεχόμενο να υπήρξε διασπορά του ιού και σε άλλους βασικούς ποδοσφαιριστές, κάτι που ώ μη γένοιτο αν συνέβη, θα αποδεκατίσει την Ομόνοια, ενόψει του αγώνα με τον Ολυμπιακό. Αυτός είναι και ο μεγάλος πονοκέφαλος της Ομόνοιας, αφού δεν την παίρνει να στερηθεί κι άλλους βασικούς ποδοσφαιριστές.
 
Από τη στιγμή πάντως που η UEFA επιτρέπει τη διεξαγωγή των αγώνων, ακόμα και όταν υπάρχουν πολλά κρούσματα, όπως στην περίπτωση της Στεάουα, η οποία είχε δεκαπέντε ποδοσφαιριστές θετικούς στον ιό και αγωνίστηκε κανονικά απέναντι στην Σλόβαν Λίμπερετς, δεν τίθεται θέμα αναβολής του αγώνα απέναντι στον Ολυμπιακό.
 
Το μέγεθος της διασποράς στο τριφύλλι, θα δείξει το κατά πόσον οι πράσινοι τηρούσαν τα πρωτόκολλα και δεν υπήρξαν παραβιάσεις, όπως συνέβη σε άλλες περιπτώσεις.
 
Σε ότι αφορά στον ποδοσφαιριστή που είναι θετικός, θα παραμείνει σε αυτοπεριορισμό για περίοδο δύο εβδομάδων και ακολούθως θα υποβληθεί εκ νέου σε τεστ. Στην περίπτωση που είναι αρνητικός, θα επιστρέψει στις προπονήσεις, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να μείνει σε αυτοπεριορισμό για άλλη μια εβδομάδα.
 
Πονοκέφαλος για τις αλυσίδες σε Εθνικό και Σαλαμίνα
Αναμφίβολα, τα απανωτά κρούσματα κορωνοϊού στο κυπριακό ποδόσφαιρο δημιουργούν τεράστιο προβληματισμό στις αρμόδιες υπηρεσίες, αφού σε μία εβδομάδα, εντοπίστηκαν συνολικά 45 κρούσματα, εκ των οποίων τα 44 σε Εθνικό Άχνας και Νέα Σαλαμίνα.
 
Από τις αλυσίδες που δημιουργήθηκαν, εκατοντάδες πρόσωπα βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό και γίνεται αγώνας δρόμου, για ιχνηλάτηση των επαφών, ώστε να σπάσουν οι αλυσίδες.
 
Από την άλλη, το ποδόσφαιρο είναι ένας χώρος στον οποίο εργοδοτούνται εκατοντάδες άτομα και ήταν πιθανόν να προκύψουν κρούσματα, ωστόσο το εύρος που έλαβαν δείχνει ξεκάθαρα πως κάποιοι δεν τηρούσαν τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες που προνοούνται.
 
Για το λόγο αυτό, χθες το πρωί έγινε σύσκεψη μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της ΚΟΠ και αποφασίστηκαν αυστηρότερα μέτρα επιτήρησης των ομάδων και των αθλητικών εγκαταστάσεων.
 
Τα εννέα μέτρα που αποφασίστηκαν:
  • Διασαφήνιση επιμέρους σημείων του πρωτοκόλλου που αφορούν στη διαχείριση επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 σε ομάδα ποδοσφαίρου, καθώς και των στενών επαφών του.
  • Ετοιμασία απλοποιημένης σύνοψης του πρωτοκόλλου για διευκόλυνση της εφαρμογής από τα Σωματεία, το οποίο θα υφίσταται παράλληλα με το αναλυτικό πρωτόκολλο της ΚΟΠ.
  • Επανάληψη της ενημέρωσης προς όλα τα Σωματεία όλων των Κατηγοριών για τις πρόνοιες του πρωτοκόλλου.
  • Ορισμός από όλα τα Σωματεία όλων των Κατηγοριών υπεύθυνου/υπεύθυνων ατόμου/ατόμων για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου.
  • Επιμόρφωση του υπεύθυνου για την τήρηση του πρωτοκόλλου. Την εκπαίδευση θα αναλάβουν καταρτισμένα άτομα που θα προσλάβει η ΚΟΠ και θα έχουν την ευθύνη για τη σωστή εκπαίδευση και ενημέρωση των Σωματείων ως προς τις πρόνοιες του πρωτοκόλλου.
  • Κλείσιμο των αποδυτηρίων στις αθλητικές εγκαταστάσεις όπου δεν μπορεί να εφαρμοστεί το πρωτόκολλο.
  • Διενέργεια δειγματοληπτικών επιτόπιων ελέγχων από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας στις αθλητικές εγκαταστάσεις όλων των Σωματείων όλων των διοργανώσεων της ΚΟΠ, για έλεγχο της εφαρμογής του πρωτοκόλλου κατά τη διάρκεια των προπονήσεων.
  • Έναρξη σήμερα του προγράμματος δειγματοληπτικού εργαστηριακού ελέγχου 7,000 ποδοσφαιριστών όλων των διοργανώσεων της ΚΟΠ πλην της Α’ Κατηγορίας.
  • Διενέργεια δειγματοληπτικών εργαστηριακών ελέγχων σε 100 άτομα 20 Σωματείων (5 άτομα/Σωματείο) όλων των Κατηγοριών σε εβδομαδιαία βάση από την ΚΟΠ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

Με τους αυστηρότερους ελέγχους, τόσο η Ομοσπονδία, όσο και το Υπουργείο Υγείας, ευελπιστούν όπως αποτρέψουν την περαιτέρω διασπορά του ιού, ωστόσο αυτό εναπόκειται σε μεγάλο βαθμό στις ομάδες, οι οποίες πρέπει να τηρούν με ευλάβεια τα πρωτόκολλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: