Αλλάζουν οι οδηγίες της ΚΟΠ-Τι προνοείται όταν βρεθεί κρούσμα σε ομάδα

Αυστηρότερο έγινε το πρωτόκολλο της ΚΟΠ σε περιπτώσεις εντοπισμού θετικού κρούσματος κορωνοϊού σε ομάδες, αφού σύμφωνα με αναθεωρημένες οδηγίες της Ομοσπονδίας, ο αθλητής που προσβάλλεται από τον ιό, θα πρέπει να παραμείνει σε απομόνωση για χρονικό διάστημα που καθορίζεται από τις «Ενδιάμεσες οδηγίες αποδέσμευσης/άρσης απομόνωσης ασθενών με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από COVID-19 (κρούσματος) που αντιμετωπίζονται σε χώρους εκτός των νοσηλευτηρίων».
 
Παράλληλα, αυξάνεται ο χρόνος κλινικής παρακολούθησης των ποδοσφαιριστών από επτά στις δέκα ημέρες μετά τον εντοπισμό κρούσματος, ενώ τα τεστ μπορούν να γίνονται με τη μέθοδο pooling.
 
Αναλυτικά το πρωτόκολλο της ΚΟΠ:
Το προτεινόμενο Πρωτόκολλο ετοιμάστηκε για την ασφαλή διεξαγωγή αγώνων Ποδοσφαίρου. Η κύρια ευθύνη παραμένει στο κάθε άτομο προσωπικά και η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και το προσωπικό της Ομοσπονδίας δεν έχουν και δεν αναλαμβάνουν οποιαδήποτε ευθύνη σε περίπτωση εντοπισμού οποιουδήποτε κρούσματος και των τυχών επιπτώσεων τέτοιου εντοπισμού. Το Πρωτόκολλο έχει νομική υπόσταση και είναι υποχρέωση των εμπλεκομένων, αφού έχει εγκριθεί και υιοθετηθεί από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες του Κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Πρωτόκολλο θα εφαρμόζεται για όση χρονική διάρκεια θα υπάρχουν μέτρα Προφύλαξης κατά του COVID-19 από τις αρμόδιες αρχές του Κράτους. Σε περίπτωση που οι αρμόδιες Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας αναθεωρούν τα μέτρα,θα αναπροσαρμόζεται και το υφιστάμενο πρωτόκολλο ανάλογα.

Τροποποιήσεις Κανονισμών και Προκηρύξεις Πρωταθλημάτων
Από την πρώτη μέρα των Προπονήσεων μέχρι και τη λήξη όλων των αγώνων του Πρωταθλήματος και του Κυπέλλου, απαγορεύεται το φτύσιμο από τους Ποδοσφαιριστές και το προσωπικό στο γήπεδο ή πέριξ του αγωνιστικού χώρου.

Κατά την διάρκεια της αλλαγής, μόνο ο Ποδοσφαιριστής που θα εισέλθει στο γήπεδο θα προσεγγίζει τον 4ο Διαιτητή και η αλλαγή θα πρέπει να γίνεται τηρώντας την απόσταση των 2 μέτρων.

Ο Ποδοσφαιριστής ή οι Ποδοσφαιριστές που αποχωρούν από τον αγωνιστικό χώρο σαν αλλαγή θα πρέπει να πηγαίνουν κατευθείαν στα αποδυτήρια και δεν μπορούν να προσεγγίσουν το πάγκο της ομάδας τους. Κατά τη διάρκεια της αλλαγής να αποφεύγεται η χειραψία ή οποιαδήποτε άλλη επαφή μεταξύ των Ποδοσφαιριστών. Ποδοσφαιριστής ο οποίος τραυματίζεται κατά τη διάρκεια ενός αγώνα θα προσεγγίζεται μόνο από ένα άτομο, τον Ιατρό της Ομάδας ή του Σταδίου ή τον Φυσικοθεραπευτή της Ομάδας. Κανένας συμπαίχτης ή αντίπαλος δεν δικαιούται να έρθει σε απόσταση λιγότερη των 2 μέτρων από τον τραυματία παίχτη. Ο Ιατρός έχει την ευχέρεια να καλέσει τον φυσικοθεραπευτή της ομάδας όταν το κρίνει αναγκαίο.

Γενικές Οδηγίες και Κανόνες
Όλοι οι Ποδοσφαιριστές και το προσωπικό του κάθε Σωματείου, θα πρέπει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζουν τους κανόνες ατομικής υγιεινής και προστασίας για την πρόληψη κατά του Ιού Covid-19, όπως έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας, και ότι θα λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους, αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που λαμβάνουν με την συμμετοχή τους στις προπονήσεις των ομάδων και τους Αγώνες Πρωταθλήματος και Κυπέλλου, αποδεχόμενοι την ιδιωτική ευθύνη και δεν θα έχουν καμιά απαίτηση από τα Σωματεία ή την ΚΟΠ σε περίπτωση που προσβληθούν από τον Ιό. Είναι ευθύνη του Σωματείου/Ομάδας να διασφαλίσει την ενημέρωση προς όλους τους αθλητές και προσωπικό που εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στα μέτρα πρόληψης στο χώρο εργασίας για το περιεχόμενο αυτών των διατάξεων στο μέτρο που ισχύουν για αυτούς.

Συνιστάται να αποφεύγονται οι ομαδικοί πανηγυρισμοί παιχτών και προσωπικού κατά την επίτευξη τέρματος ή με την λήξη του αγώνα. Οι ομάδες και οι παίχτες θα πρέπει να εφαρμόζουν τρόπους πανηγυρισμού που θα συνάδουν με τις πρόνοιες των μέτρων ατομικής προστασίας.

Συνιστάται όπως οι αθλητές και το προσωπικό των ομάδων μεταβαίνουν στα στάδια για τους αγώνες, μεμονωμένα με ιδιωτικά οχήματα. Σε περίπτωση που ομάδα χρησιμοποιεί λεωφορείο για την μεταφορά των αθλητών και του προσωπικού της στο γήπεδο, θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας. Σχετικές οδηγίες για μέτρα ελέγχου και πρόληψης της διασποράς του ιού COVID-19 σε λεωφορεία και άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς μπορείτε να βρείτε στην Ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών ή στο σύνδεσμο https://www.pio.gov.cy/coronavirus/pdf/erg14.pdf .
Το κάθε Σωματείο, θα πρέπει να προκαθορίσει άτομο που θα εκτελεί με αρμοδιότητα Διαχειριστή του χώρου κατά τη διάρκεια της Προπόνησης και ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και καλών πρακτικών στο χώρο. Το άτομο αυτό θα πρέπει να δηλωθεί στη ΚΟΠ το αργότερο μέχρι τις 20 Ιουλίου 2020.

Το κάθε Σωματείο θα πρέπει να προκαθορίσει άτομο το οποίο θα έχει την ευθύνη να ενημερώνει άμεσα την Ομοσπονδία σε περίπτωση ατόμου θετικού κρούσματος ή ατόμου με κλινικά συμπτώματα.

Μασάζ στους αθλητές θα γίνεται μόνο από τον φυσικοθεραπευτή ή τους φυσικοθεραπευτές της ομάδας, φορώντας μάσκα και γάντια μίας χρήσης. Αν υπάρχουν περισσότεροι από ένας φυσικοθεραπευτές στην ομάδα, συνιστάται να ασχολείται ο κάθε ένας με συγκεκριμένους αθλητές. Συστήνεται κατά το δυνατό η μεμονωμένη φυσικοθεραπεία ενός αθλητή. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να τηρείται η απόσταση των 2 μέτρων.

Σενάριο Θετικού Κρούσματος
Αναβολή ενός αγώνα
Ο αγώνας αναβάλλεται στη περίπτωση που υπάρχουν 4 θετικά κρούσματα σε ποδοσφαιριστές στην ίδια ομάδα οι οποίοι είναι στην λίστα Α και Β της ομάδας Ανδρών του Σωματείου, σε περίοδο εντός 7 ημερών. Στην περίπτωση που υπάρχει θετικό τεστ ποδοσφαιριστή την ημέρα του αγώνα, ο αγώνας θα διεξαχθεί μόνο αν προσκομιστούν προ του αγώνα αρνητικά αποτελέσματα για τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές. Η απόφαση για αναβολή αγώνα θα λαμβάνεται από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

Θετικό κρούσμα
Σε περίπτωση που Ποδοσφαιριστής ή μέλος της προπονητικής ή υποστηρικτικής ομάδας του Σωματείου εντοπιστεί θετικός στον ιό SARS-CoV-2 (COVID-19), το άτομο αυτό θα πρέπει να παραμείνει σε απομόνωση για χρονικό διάστημα που καθορίζεται από τις «Ενδιάμεσες οδηγίες αποδέσμευσης/άρσης απομόνωσης ασθενών με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από COVID-19 (κρούσματος) που αντιμετωπίζονται σε χώρους εκτός των νοσηλευτηρίων».

Συγκεκριμένα η αποδέσμευση κρουσμάτων COVID-19 από την καραντίνα μπορεί να γίνει: α) κατόπιν 2 συνεχόμενων αρνητικών δειγμάτων από το ανώτερο αναπνευστικό με διαφορά τουλάχιστον 24 ωρών που θα πρέπει να διενεργηθούν εφόσον έχουν περάσει 14 μέρες μετά την πρώτη εργαστηριακή τεκμηρίωση της λοίμωξης ή β) στην περίπτωση που τα εργαστηριακά αποτελέσματα συνεχίζουν να είναι θετικά μετά την παρέλευση τουλάχιστον 14 ημερών από την πρώτη θετική εργαστηριακή εξέταση, τότε το άτομο παραμένει σε απομόνωση για ακόμη 1 εβδομάδα και στην συνέχεια αποδεσμεύεται χωρίς να απαιτείται επιπλέον εργαστηριακός έλεγχος.

Συμπτώματα.
Ποδοσφαιριστής ή/και μέλος της Προπονητικής ομάδας ή/και μέλος της υποστηρικτικής ομάδας που παρουσιάζει συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, αδυναμία-καταβολή, πονοκέφαλο, μυαλγίες, διαταραχές όσφρησης και γεύσης, δύσπνοια, φαρυγγίτιδα, ρινική συμφόρηση/καταρροή τότε θα πρέπει άμεσα να ενημερώνει τον προσωπικό του ιατρό/ιατρό της ομάδας για εξέταση και οδηγίες και θα πρέπει να υποβάλλεται άμεσα σε διαγνωστικό τεστ COVID-19. Στην περίπτωση που είναι αρνητικό θα επιστρέφει στις δραστηριότητες της ομάδας. Νοείται ότι όσοι είναι θετικοί στον ιό, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής και ακολουθούνται τα πιο πάνω.

Επαφές.
Προπονήσεις: Όσες Ομάδες έχουν επιβεβαιωμένο κρούσμα σε ποδοσφαιριστή ή/και μέλος της προπονητικής ομάδας ή/και μέλος της υποστηρικτικής ομάδας τους, η προπόνηση τη συγκεκριμένη ημέρα θα αναβάλλεται και όλα τα υπόλοιπα μέλη της Ομάδας, Ποδοσφαιριστές και Προσωπικό, θα πρέπει να υποβληθούν εντός 24 ωρών σε διαγνωστικό τεστ. Όσα μέλη της Ομάδας έχουν αρνητικά τεστ θα μπορούν να επιστρέψουν στις δραστηριότητες της ομάδας με καθημερινή κλινική παρακολούθηση για 10 μέρες (Τα μέλη της ομάδας αυτοπεριορίζονται μέχρι να περάσουν οι 10 μέρες με μόνη εξαίρεση τις μετακινήσεις για σκοπούς προπόνησης ή αγώνα. Οι προπονήσεις της ομάδας για την περίοδο των 10 ημερών θα είναι κεκλισμένων των θυρών. Την 7η μέρα, θα πρέπει να διενεργηθεί δεύτερο διαγνωστικό τεστ σε όλη την ομάδα. Νοείται ότι όλοι οι χώροι και μέσα που χρησιμοποιεί η ομάδα θα πρέπει να τύχουν απολύμανσης από εγκεκριμένη εταιρεία. Σε περίπτωση που ομάδα, έχει 4 θετικά κρούσματα και άνω εντός 7 ημερών, θα πρέπει να επαναλαμβάνει τεστ την 3η μέρα και την 5η μέρα από το τελευταίο θετικό κρούσμα.

Αγώνας: Για τις επόμενες 14 μέρες από το τελευταίο θετικό κρούσμα, όλες οι επαφές θα πρέπει να υποβάλλονται σε διαγνωστικό τεστ πριν από κάθε αγώνα. Ποδοσφαιριστές ή/και Προπονητές ή/και μέλη της υποστηρικτικής ομάδας των ομάδων που είχαν θετικό κρούσμα και εμπίπτουν στην πιο πάνω κατηγορία, για να έχουν δικαίωμα εγγραφής στο φύλλο αγώνος και συμμετοχή στον αγώνα, ο Ιατρός της Ομάδας ή ο Φυσικοθεραπευτής η ο Προπονητής θα πρέπει να παρουσιάσουν στον Διαιτητή για έλεγχο πριν την έναρξη του αγώνα, βεβαίωση με αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ που διενεργήθηκε εντός 24 ωρών πριν την έναρξη του αγώνα καθώς και υπεύθυνη δήλωση του κάθε ατόμου ότι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα συμβατά με COVID-19. To test μπορεί να διενεργηθεί με τη μέθοδο του pooling.

Στάδια αγώνων Πρωταθλήματος CYTA Α΄ Κατηγορίας
Όλα τα στάδια που θα φιλοξενήσουν αγώνες Πρωταθλήματος ή Κυπέλου, θα πρέπει να προκαθορίσουν άτομο που θα εκτελεί με αρμοδιότητα Διαχειριστή του χώρου κατά τη διάρκεια Προπόνησης ή αγώνα και ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και καλών πρακτικών στο χώρο. Το άτομο αυτό θα πρέπει να δηλωθεί στη ΚΟΠ το αργότερο μέχρι την 20η Ιουλίου 2020 με σχετική επιστολή.

Ο υπεύθυνος του σταδίου θα πρέπει να τηρεί ονομαστικό κατάλογο ατόμων που θα εργαστούν για τις ανάγκες του αγώνα, συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού ασφαλείας (stewards). Ο Κατάλογος θα φυλάγεται από τον υπεύθυνο του Σταδίου για τουλάχιστον 60 μέρες και μετά θα καταστρέφεται. Τα στάδια θα πρέπει να διαθέτουν ειδικά διαμορφωμένο χώρο υποδοχής και απομόνωσης ατόμου/ων με συμπτώματα της νόσου.

Όπου υπάρχει ευχέρεια, η άφιξη και είσοδος στο στάδιο των ομάδων θα πρέπει να γίνεται από διαφορετική είσοδο και να αποφεύγεται η επαφή μεταξύ των δύο ομάδων.

Η είσοδος σε Προσωπικό σταδίου, Διαιτητές, παρατηρητές και όσους θα είναι στον εγκεκριμένο κατάλογο από την ΚΟΠ για να παρακολουθήσουν τον αγώνα ή σε οποιοδήποτε άλλο δοθεί άδεια από την ΚΟΠ να είναι στο στάδιο, θα γίνεται μόνο από μια είσοδο στην οποία θα υπάρχει φρουρός ασφαλείας. Επίσης στην είσοδο του γηπέδου θα πρέπει να υπάρχει αντισηπτικό διάλυμα, και όλοι οι εισερχόμενοι, θα πρέπει να απολυμαίνουν τα χέρια τους. Το ίδιο θα πρέπει να γίνεται και πριν την αναχώρηση τους από το γήπεδο.

Το Στάδιο θα πρέπει να διασφαλίσει ότι στο χώρο της συνέντευξης τύπου δεν θα υπάρχουν πέραν του ενός ατόμου ανά 4 τετραγωνικά μέτρα, και όλοι θα κάθονται σε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρα ο ένας από τον άλλο. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποστείλουν στη ΚΟΠ πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος και το αργότερο μέχρι τις 20 Ιουλίου 2020, τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να φιλοξενήσουν οι αίθουσες συνεντεύξεων τους.

Νοείται ότι στην είσοδο του χώρου, θα υπάρχουν αντισηπτικά διαλύματα και οι εισερχόμενοι θα πρέπει να απολυμαίνουν τα χέρια τους. Οι αίθουσες θα πρέπει να απολυμαίνονται βάσει των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας πριν από κάθε αγώνα και να σφραγίζονται για τις ανάγκες της συνέντευξης. Μετά το πέρας της συνέντευξης του φιλοξενούμενου προπονητή, θα πρέπει να απολυμαίνονται όλα όσα έχουν έρθει σε επαφή με τον προπονητή και/ή με τον μεταφραστή και να ετοιμάζονται για τη συνέντευξη του Προπονητή της Γηπεδούχου Ομάδας.

Όλα τα στάδια που θα φιλοξενήσουν αγώνες Α Κατηγορίας, θα πρέπει να ενημερώσουν γραπτώς την ΚΟΠ μέχρι τις 20 Ιουλίου 2020 για τον αριθμό των θεατών που μπορούν να φιλοξενήσουν λαμβάνοντας υπόψη τα πιο κάτω:

1. Ο Μέγιστος αριθμός θεατών που μπορεί να φιλοξενήσει ένα στάδιο κατά την δεύτερη φάση είναι στο 33% της συνολικής χωρητικότητας του.

2. Tην 1η Οκτωβρίου, θα γίνει επαναξιολόγηση της κατάστασης από ΚΟΠ και Υπουργείο Υγείας, για να διαφανεί κατά πόσον ο αριθμός των φιλάθλων που θα φιλοξενεί το κάθε στάδιο θα είναι στο 50% της συνολικής χωρητικότητας του.

Πίνακας με τον μέγιστο αριθμό θεατών που μπορεί να φιλοξενήσει το κάθε στάδιο
3. Όσα στάδια διαθέτουν BOX (διακεκριμένες θέσεις) θα μπορούν να τα διαθέσουν με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπερβαίνουν τα 10 άτομα ανά BOX. Συστήνεται όπως τα παράθυρα στις διακεκριμένες θέσεις παραμένουν ανοικτά. Σε περίπτωση που υπάρχει κλιματισμός, θα πρέπει να ακολουθούνται οι τεχνικές οδηγίες που εξέδωσε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Προνοίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών στο σύνδεσμο
https://www.pio.gov.cy/coronavirus/pdf/erg31.pdf

4. Εισιτήρια θα πωλούνται με προπώληση μόνο σε κατόχους κάρτας φιλάθλου ούτως ώστε να μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε περίπτωση θετικού κρούσματος. Άτομα κάτω των 14 ετών που δεν έχουν κάρτα φιλάθλου, θα πρέπει να καταγράφονται σε ειδικό ονομαστικό κατάλογο κατά την είσοδο τους στο γήπεδο. Στον κατάλογο θα πρέπει να καταγράφεται το όνομα, ο αριθμός ταυτότητας, η θέση του ανηλίκου καθώς και το τηλέφωνο επικοινωνίας του. Ο κατάλογος θα φυλάσσεται από το στάδιο για περίοδο τουλάχιστον 60 ημέρων και μετά θα καταστρέφεται.

5. Η προπώληση των εισιτηρίων και η διάταξη των θεατών θα πρέπει γίνεται με τρόπο ούτως ώστε να υπάρχει μία θέση κενή ανάμεσα στο κάθε θεατή καθώς και μια σειρά καθισμάτων κενή ανάμεσα στην κάθε σειρά καθουμένων θεατών. Στις κενές σειρές, θα μπορούν να καθίσουν φίλαθλοι που είναι της ίδιας οικογένειας ή παρέας με τα άτομα που κάθονται στην πάνω και κάτω σειρά.

Δείγμα ταξινόμησης θεατών
6. Τα στάδια θα πρέπει να φροντίσουν ούτως ώστε η άφιξη και η αναχώρηση των φιλάθλων να γίνετε τμηματικά για να αποφεύγεται ο συνωστισμός στις εισόδους και εξόδους.

7. Απαραίτητη η τοποθέτηση σήμανσης στο δάπεδο στα σημεία εισόδου, για διασφάλιση της τήρησης της απόστασης των 2 μέτρων μεταξύ δύο ατόμων ή δύο ομάδων ατόμων αναλόγως της περίπτωσης.

8. Στα στάδια που δεν διαθέτουν αρκετές εισόδους και εξόδους θα πρέπει να υπάρχει στο δάπεδο σήμανση διαδρόμων με την πρέπουσα απόσταση μεταξύ τους ώστε το κοινό να κινείται άνετα, γρήγορα και με την τήρηση των αποστάσεων.

9. Δεν συνίσταται η προσέλευση ατόμων σε γήπεδα ως θεατές εάν ανήκουν σε οποιαδήποτε ευπαθή ομάδα για προσβολή από την μολυσματική ασθένεια COVID-19.

10. Συστήνεται όπως ορισθεί άτομο ή άτομα στην κάθε είσοδο για παρατήρηση των εισερχόμενων θεατών και λήψη θερμοκρασίας σώματος όπου κρίνεται αναγκαίο, μέσω ανέπαφου οργάνου θερμομέτρησης.

11. Εκεί όπου παρατηρείται μαζική κάθοδος θεατών για είσοδο στον αθλητικό χώρο θα γίνεται υποχρεωτική διασπορά αυτών και διευθέτηση εξυπηρέτησης αυτών με τάξη και τηρουμένης της απαιτούμενης ελάχιστης απόστασης μεταξύ αυτών.

12. Η Έξοδος από το γήπεδο θα γίνεται από το σύνολο των εξόδων κινδύνου του γηπέδου ώστε να αποφεύγεται η συμφόρηση. Η έξοδος από το γήπεδο δεν θα γίνεται ταυτόχρονα για όλους τους θεατές και θα συντονίζεται από του εργαζόμενους στο γήπεδο και από προφορικές οδηγίες από τα μεγάφωνα του αθλητικού χώρου. Οι θεατές θα πρέπει να ενημερώνονται πριν την έναρξη του αγώνα για τους κανόνες, όπως και πως, μετά το πέρας του αγώνα θα πρέπει να αναμένουν στις θέσεις τους μέχρι να τους υποδείξουν οι εργαζόμενοι στο γήπεδο πως μπορούν να αποχωρήσουν. Η αποχώρηση γίνεται αρχίζοντας με τη σειρά θεατών που είναι πιο κοντά στην έξοδο ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός.

13. Ο υπεύθυνος ασφαλείας του γηπέδου, θα πρέπει να έχει καταρτισμένο πλάνο όσον αφορά την άφιξη στους χώρους στάθμευσης, στις εισόδους και στους κοινόχρηστους χώρους καθώς και πλάνο αποχώρησης των φιλάθλων από το γήπεδο. Το πλάνο θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς όλους τους εργαζομένους ούτως ώστε να αποφεύγεται η καθυστέρηση και ο συνωστισμός.

14. Ο κάθε θεατής προτρέπεται να χρησιμοποιεί μάσκα στις μετακινήσεις του, αλλά δεν θα υποχρεούται να φοράει αυτή ενώ είναι καθήμενος.

15. Δεν επιτρέπεται οι θεατές να τραγουδούν ή να ζητωκραυγάζουν δυνατά, ομαδικά. Αυτό είναι σημαντικό καθότι κατά το δυνατό τραγούδι και ζητωκραύγασμα διασπείρονται σταγονίδια και ως εκ τούτου προκαλείται αυξημένος κίνδυνος τυχόν μετάδοσης του COVID-
16. Δεν επιτρέπεται η επαφή των θεατών με αθλητές ή προπονητικό προσωπικό.

Καθαρισμός & Απολύμανση
Όλοι οι χώροι γενικά και ο εξοπλισμός στις κερκίδες/εξέδρες του γηπέδου, όλες οι επιφάνειες, δάπεδα, πάγκοι, ταμεία, χώροι υγιεινής (δάπεδα, λεκάνες, νιπτήρες, κλπ.) καθίσματα θα πρέπει να διατηρούνται καθαροί και να απολυμαίνονται πριν την έναρξη κάθε αγώνα/ κάθε προπόνησης.

Συχνός καθαρισμός και απολύμανση αντικειμένων συχνής χρήσης π.χ. πόμολα, βρύσες, προσθήκες, κλπ.
Σχολαστικός καθαρισμός των κερκίδων/εξέδρων των γηπέδων γίνεται μετά από κάθε αγώνα και κάθε προπόνηση όπου τυχόν παρευρίσκονται θεατές.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στον καθαρισμό των αντικειμένων και των επιφανειών, με τις οποίες ήρθε σε επαφή άτομο που εμφάνισε συμπτώματα ίωσης.

Εφόσον προκύψει ανάγκη, οι χώροι θα απολυμαίνονται από εξειδικευμένο συνεργείο.

Οι πλαστικές σακούλες των κάδων, όταν γεμίζουν, πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται αμέσως. Τα γάντια μετά τη χρήση τους πρέπει να απορρίπτονται αμέσως στις πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων. Το προσωπικό καθαριότητας πρέπει να εκπαιδευτεί στην κατάλληση διαδικασία καθαρισμού και απολύμανσης αναφορικά με τον κορωνοιό COVID-19. Χρησιμοποιούνται προς το σκοπό αυτό τα κατάλληλα έγγραφα που είναι αναρτημένα στην ενότητα «Οδηγίες για αντιμετώπιση των επιτπώσεων του κορονοιού σε εργασιακού χώρους» στην ειδική ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών για τον COVID-19 - https://www.pio.gov.cy/coronavirus/info.html

Τουαλέτες για το Κοινό
Θα υπάρχει τοποθετημένος τουλάχιστον ένας σταθμός με κατάλληλο αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα απολύμανσης χεριών στην είσοδο κάθε τουαλέτας. Ο αριθμός θα αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό ατόμων που αναμένεται να προσέλθει στον αγώνα.

Για κάθε σταθμό θα τοποθετείται και πινακίδα με οδηγίες στην ελληνική και αγγλική γλώσσα που να καλεί τους επισκεπτές/προσωπικό να απολυμαίνουν τα χέρια τους πριν την είσοδο και κατά την έξοδο τους από την τουαλέτα.

Θα υπάρχει οπωσδήποτε αδιάληπτος εφοδιασμός των τουαλετών με υγρό σαπούνι και χειροπετσέτες μιας χρήσης, οι οποίες θα απορρίπτονται σε καδους με ποδομοχλό ή άλλο μηχανισμό που αποτρέπει την επαφή με τα χεριά πλησίον των νιπτήρων. Στους εν λόγο  κάδους υποχρεωτικά θα υπάρχει μέσα πλαστική σακούλα. Στις τουαλέτες τίθεται απαγόρευση χρήσης μηχανημάτων για στέγνωμα των χεριών με θερμό αέρα καθότι η λειτουργία τους δυνατό να οδηγεί σε διασπορά σταγονιδίων.

Στις εισόδους έξω από τις τουαλέτες θα πρέπει να τηρείται αυστηρά η απαιτούμενη αποστασιοποίηση των 2 μέτρων με τοποθέτηση σήμανσης στο δάπεδο και φρουρό, για διασφάλιση της τήρησης των αποστάσεων 2 μέτρων μεταξύ ατόμων καθώς και του μέγιστου αριθμού ατόμων εντός των τουαλετών. Ο μέγιστος αριθμός ατόμων εντός των τουαλετών δεν θα υπερβαίνει την αναλογία ενός ατόμου ανά 6 ωφέλιμα τ.μ., ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

Ειδικά όσον αφορά τον εξαερισμό στις κοινόχρηστες τουαλέτες, εάν είναι εφικτό, εκεί όπου υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα τεχνικού εξαερισμού να γίνεται διασφαλίση του τεχνικού εξαερισμού στις τουαλέτες σε συνεχή βάση όλο το 24ωρο της ημέρας του αγώνα όπου τυχόν παρευρίσκονται θεατές, και να αποτρέπεται το άνοιγμα των παραθύρων της τουαλέτας για να επιτευχθεί η ορθή κατεύθυνση του αερισμούεξαερισμού. Εάν δεν υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα τεχνικού εξαερισμού τότε οι θύρες και τα παράθυρα μένουν ανοικτά όλο το 24ωρο, ή τουλάχιστον για αρκετές ώρες τόσο πριν όσο και μετά από κάθε αγώνα στον οποίο παρευρίσκονται θεατές. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τηρούνται τα αναφερόμενα στην τεχνική οδηγία για λειτουργία συστημάτων κλιματισμού/εξαερισμού που έχει εκδοθεί από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εγασίας, Πρόνοιας και Κονωνικών Ασφαλίσεων, και δημοσιεύεται στον ιστότοπο - https://www.pio.gov.cy/coronavirus/pdf/erg31.pdf

Ενημέρωση Κοινού:
Το κοινό θα πρέπει να ενημερώνεται για τους ισχύοντες κανόνες με ξεκάθαρη σήμανση.

Προς το σκοπό αυτό θα γίνεται τοποθέτηση, από τον διαχειριστή του αθλητικού χώρου, στους κοινόχρηστους χώρους (π.χ. στις εισόδους, κλπ.) αφισών/οδηγιών/ανακοινώσεων με τους κανόνες ατομικής υγιεινής και τήρησης απόστασης 2 μέτρων, τον μέγιστο αριθμό ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκεται ταυτόχρονα στις εξέδρες/κερκίδες, αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων ή αλλαγής θέσεων, κτλ. Επίσης, θα αναγράφεται σε αυτές παράκληση προς τους πολίτες να μην εισέλθουν στις κερκίδες/εξέδρες εάν νιώθουν αδιαθεσία ή έχουν συμπτώματα του COVID-19.

Προσωπικό Ασφάλειας:
Το προσωπικό ασφάλειας κατά τη διάρκεια του αγώνα/ της προπόνησης όταν θα έρχεται σε επαφή με το κοινό θα πρέπει να φοράει προστατευτική μάσκα με ορθό τρόπο, η οποία θα αλλάζεται σε περίπτωση διαβροχής ή αναλόγως των οδηγιών χρήσης της. Επίσης, είτε θα φοράει γάντια είτε, αν δεν θα φοράει γάντια, θα εφαρμόζει απολυμαντικό χεριών πριν από κάθε ενέργεια που απαιτεί αλλαγή των γαντιών. Επίσης, θα φροντίζει αυστηρά για την ατομική του υγιεινή. Συνίσταται η αποφυγή χειρισμού των εισιτηρίων.

Το προσωπικό ασφάλειας να περιορίσει στο βαθμό που είναι δυνατό την συνομιλία με θεατές.

Το προσωπικό ασφάλειας να επιβλέπει την τήρηση αποστασιοποίησης μεταξύ των θεατών και να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται.
Άτομα που δυνατό να είναι πιο ευάλωτα και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να μην εκτελούν καθήκοντα προσωπικού ασφάλειας και γενικά να μην έρχονται σε επαφή με το κοινό.

Οδηγίες για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού σε εργασιακούς χώρους μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών στον σύνδεσμο https://www.pio.gov.cy/coronavirus/info.html

Στάδια που θα φιλοξενήσουν Αγώνες Β΄Κατηγορίας, Γ΄Κατηγορίας, Επίλεκτης
Κατηγορίας ΣΤΟΚ και του Πρωταθλήματος DIMCO Γυναικών
Όλα τα στάδια που θα φιλοξενήσουν αγώνες Πρωταθλήματος ή Κυπέλου, των πιο πάνω Κατηγοριών θα πρέπει να προκαθορίσουν άτομο που θα εκτελεί με αρμοδιότητα Διαχειριστή του χώρου κατά τη διάρκεια αγώνα και ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και καλών πρακτικών στο χώρο. Το άτομο αυτό θα πρέπει να δηλωθεί στη ΚΟΠ το αργότερο μέχρι την 20η Ιουλίου 2020 με σχετική επιστολή.

Για τους αγώνες Πρωταθλήματος ή Κυπέλλου των πιο πάνω κατηγοριών θα επιτρέπεται η παρουσία μόνο 300 φιλάθλων με την προϋπόθεση ότι τα εισιτήρια θα διατίθενται μόνο με προπώληση και θα λαμβάνουν τα πιο κάτω μέτρα. Εάν δεν υπάρχει δυνατότητα διάθεσης των εισιτήριων μόνο μέσω προπώλησης, τότε ο μέγιστος αριθμός θεατών αυτομάτως μειώνεται σε 150
1. Να καταγράφουν όλους τους φιλάθλους σε ονομαστικό κατάλογο κατά την είσοδο τους στο γήπεδο. Στον κατάλογο θα πρέπει να καταγράφεται το Όνομα, αριθμός ταυτότητας και τα στοιχεία επικοινωνίας του κάθε ατόμου. Ο Κατάλογος αυτός θα φυλάσσεται από τις αρχές του Σταδίου για τουλάχιστον 60 μέρες και μετά θα καταστρέφεται.

2. Να υπάρχει ενημέρωση του κοινού όπως διατηρούν τουλάχιστον 2 μέτρα απόσταση ο ένας από τον άλλο.

3. Θα τηρούνται όλα όσα αναφέρονται στους κανονισμούς για τα γήπεδα Α Κατηγορίας.

Στάδια και γήπεδα που θα φιλοξενήσουν Αγώνες Νέων, Παίδων & Κοριτσιών ηλικιών
Κ19, Κ17, Κ16, Κ15 και Κ14
Όλες οι Ομάδες που αγωνίζονται στα πιο πάνω Πρωταθλήματα, θα πρέπει να προκαθορίσουν άτομο που θα εκτελεί με αρμοδιότητα Διαχειριστή του χώρου κατά τη διάρκεια αγώνα και ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και καλών πρακτικών στο χώρο. Το άτομο αυτό θα πρέπει να δηλωθεί στη ΚΟΠ το αργότερο μέχρι την 20η Ιουλίου 2020 με σχετική επιστολή.

Γήπεδα που διαθέτουν εξέδρες για φιλάθλους θα πρέπει να τηρούν τα πιο κάτω:
Θα επιτρέπεται η παρουσία μόνο 100 φιλάθλων με την προϋπόθεση ότι η γηπεδούχος Ομάδα θα λαμβάνει τα πιο κάτω μέτρα.
1. Να καταγράφουν όλους τους φιλάθλους σε ονομαστικό κατάλογο κατά την είσοδο τους στο γήπεδο. Στον κατάλογο θα πρέπει να καταγράφεται το Όνομα, ο αριθμός ταυτότητας και τα στοιχεία επικοινωνίας του κάθε ατόμου. Ο Κατάλογος αυτός θα φυλάσσεται από το αρμόδιο άτομο της γηπεδούχου Ομάδας για τουλάχιστον 60 μέρες και μετά θα καταστρέφεται.

2. Να υπάρχει ενημέρωση του κοινού όπως διατηρούν τουλάχιστον 2 μέτρα απόσταση ο ένας από τον άλλο.

3. Στις εισόδους να υπάρχει αντισηπτικό διάλειμμα με το οποίο οι φίλαθλοι θα απολυμαίνουν τα χέρια τους πριν την είσοδο τους στο γήπεδο

4. Θα τηρούνται όλα όσα αναφέρονται στους κανονισμούς για τα γήπεδα Α Κατηγορίας.

Τραυματιοφορείς
Οι τραυματιοφορείς θα προσεγγίζουν τον τραυματία ποδοσφαιριστή μόνο μετά από σχετική υπόδειξη του Διαιτητή σε συνεννόηση με τον Ιατρό της ομάδας ή του σταδίου.

Θα πρέπει να φέρουν προστατευτική μάσκα και γάντια. Με την ολοκλήρωση της μεταφοράς του ποδοσφαιριστή εκτός γηπέδου, η μάσκα και τα γάντια θα αφαιρούνται και θα πετάγονται. Οι τραυματιοφορείς θα προχωρούν με απολύμανση των χεριών πριν και μετά την κάθε μεταφορά.

Καντίνα & Αυτόματοι Κερματοδέκτες
Δεν συνιστάται η λειτουργία καντίνας, για αποφυγή συνωστισμού. Αν λειτουργήσει, θα τηρείται απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των ατόμων που περιμένουν να εξυπηρετηθούν, θα υπάρχει σήμανση στο δάπεδο, και άτομο του προσωπικού θα παρακολουθεί και θα ελέγχει την τήρηση των αποστάσεων. Επίσης, εντός της καντίνας δεν θα επιτρέπεται περισσότερο από ένα εργαζόμενο άτομο ανά 3 τ.μ. και η καντίνα θα έχει επαρκή και συνεχή φυσικό εξαερισμό.

Ειδικές διευθετήσεις μπορούν να γίνονται κατά τα διαλείμματα των αγώνων, για πώληση νερού ή περιορισμένου αριθμού μη αλκοολούχων ποτών, με τρόπο ώστε να μην προκαλείται συνωστισμός/συγχρωτισμός, από σταθμό ή σταθμούς σε συγκεκριμένα σημεία. Οι σταθμοί αυτοί θα λειτουργούν νοουμένου ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα αποστασιοποίησης των 2 μέτρων (συμπεριλαμβανομένης σήμανσης στο δάπεδο) και όλα τα εμπλεκόμενα εργαζόμενα άτομα φορούν μάσκα στο χώρο εξυπηρέτησης και απολυμαίνουν τα χέρια τους ή φορούν γάντια μιας χρήσης.

Εκεί όπου τυχόν υπάρχουν τοποθετημένοι αυτόματοι κερματοδέκτες πώλησης τροφίμων και αναψυκτικών/νερού, θα τοποθετείται δίπλα σταθμός με αντισηπτικό διάλυμα απολύμανσης χεριών και πινακίδα με οδηγίες στην ελληνική και αγγλική γλώσσα που να καλεί τους θεατές να το χρησιμοποιούν για απολύμανση των χεριών πρινκαι μετά από κάθε χρήση του κερματοδέκτη.

Κοινόχρηστοι χώροι
Οι κοινόχρηστοι χώροι αναφέρονται σε αίθουσες αναμονής, διαδρόμους, ανελκυστήρες, τουαλέτες, τηλεοπτικές αίθουσες κλπ.
1. Οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης θα πρέπει να τηρούνται σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους.

2. Οι ανελκυστήρες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από μόνο δύο άτομα, με ένα μέτρο απόσταση μεταξύ τους. Σε περίπτωση που το μέγεθος του ανελκυστήρα δεν επιτρέπει κατάλληλη αποστασιοποίηση, τότε θα χρησιμοποιείται από ένα άτομο κάθε φορά.

3. Απολυμαντικά χεριών θα πρέπει να τοποθετηθούν σε όλους του χώρους (συμπεριλαμβανομένων των ανελκυστήρων).

4. Αν είναι ανοιχτοί για χρήση, οι κοινόχρηστοι χώροι θα πρέπει να καθαρίζονται κάθε μία ώρα και να απολυμαίνονται στο τέλος της μέρας.

5. Όλες οι πόρτες και παράθυρα, όπου εφαρμόζεται, θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτές.

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Η οποιαδήποτε συλλογή ή/και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από οποιοδήποτε βάσει του παρόντος Πρωτοκόλλου θα πρέπει να συνάδει με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων.

Παράρτημα 1
Μέτρα που απαιτούνται κατά την περίοδο της Προετοιμασίας των Ομάδων συμπεριλαμβανομένων και των φιλικών αγώνων.

Οι Προπονήσεις θα είναι κλειστές για τους φιλάθλους και θα απαγορεύεται η είσοδος σε οποιοδήποτε πέραν των Ποδοσφαιριστών και των μελών της Προπονητικής και υποστηρικτικής Ομάδας. Το ίδιο ισχύει και για τα φιλικά παιχνίδια που δεν θα διεξάγονται στα επίσημα Στάδια διεξαγωγής αγώνων Α Κατηγορίας.

Οι φιλικοί αγώνες των Ομάδων που αγωνίζονται στο Πρωτάθλημα CYTA Α Κατηγορίας που θα διεξαχθούν στα επίσημα στάδια της Α Κατηγορίας όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί από την ΚΟΠ, θα μπορούν να γίνουν στην παρουσία 500 φιλάθλων, με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλα όσα αναφέρονται στο παρόν έγγραφο στις σελίδες 9 - 14 και αφορούν τα στάδια αγώνων πρωταθλήματος CYTA Α Κατηγορίας.

Στις αθλητικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να υπάρχει ειδικός χώρος απομόνωσης ατόμου/ων με συμπτώματα του ιού.

1. Όλο το Προσωπικό θα πρέπει να φορά προστατευτική μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια που θα βρίσκεται στις αθλητικές εγκαταστάσεις της ομάδας.

2. Η είσοδος στο προπονητικό κέντρο θα γίνεται μόνο από μια είσοδο στην οποία θα υπάρχει φρουρός ασφαλείας. Στις εγκαταστάσεις θα έχουν δικαίωμα εισόδου μόνο οι Ποδοσφαιριστές, η Προπονητική και υποστηρικτική ομάδα.

3. Όλοι οι Ποδοσφαιριστές και Προσωπικό που λαμβάνει μέρος σε οποιαδήποτε δραστηριότητα της ομάδα, θα θερμομετριέται με την άφιξη του στις αθλητικές εγκαταστάσεις της ομάδας.

4. Σε περίπτωση που η ομάδα χρησιμοποιεί συμπληρώματα διατροφής κατά την διάρκεια των προπονήσεων, αυτά θα πρέπει να είναι σε μπουκάλια μιας χρήσης, με το όνομα του κάθε ποδοσφαιριστή στο μπουκάλι του.

5. Θα πρέπει να υπάρχουν νερά σε μικρά μπουκαλάκια μιας χρήσης.

6. Στο γήπεδο η Ομάδα θα πρέπει να φροντίσει ούτως ώστε να υπάρχει αντισηπτικό, και όλοι οι Ποδοσφαιριστές και το Προσωπικό με την άφιξη τους, θα πρέπει να απολυμαίνουν τα χέρια τους. Το ίδιο θα πρέπει να γίνεται πριν την αναχώρηση τους από το γήπεδο.

7. Όλος ο εξοπλισμός όπως μπάλες, παλμογράφοι, GPS, κώνοι κλπ. Θα απολυμαίνονται καθημερινά πριν και μετά την προπόνηση.
8. Στα αποδυτήρια θα πρέπει να γίνουν διευθετήσεις ούτως ώστε να υπάρχουν τουλάχιστον 2 τ.μ. ανά άτομο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ο επαρκής χώρος για τήρηση της απόστασης του ενός μέτρου, οι ομάδες θα πρέπει να φροντίσουν ούτως ώστε την ίδια ώρα να υπάρχει μόνο ο αριθμός ατόμων στα αποδυτήρια που θα διασφαλίζει την απόσταση που προβλέπεται.

9. Η είσοδος στα αποδυτήρια επιτρέπεται μόνο σε ποδοσφαιριστές και προσωπικό.

10. Η χρήση των ντους να αποθαρρύνεται. Στη περίπτωση που δεν είναι εφικτό, να παραμένει ένα ντους κενό μεταξύ δύο ντους και η Ποδοσφαιριστές να εισέρχονται με σαγιονάρες.

11. Η χρήση των γυμναστηρίων στις εγκαταστάσεις των ομάδων θα επιτρέπεται με την προϋπόθεση ότι την ίδια ώρα στο χώρο θα υπάρχει ένα άτομο ανά 4 τετραγωνικά μέτρα και θα τηρούν τουλάχιστον 4 μέτρα απόσταση ο ένας από τον άλλο κατά τη διάρκεια της άθλησης.
12. Ο χρησιμοποιημένος αθλητικός ιματισμός θα μπαίνει σε ξεχωριστή πλαστική σακούλα με προσοχή, για αποφυγή επαφής με το δέρμα και τα ρούχα.

Καθημερινό πλύσιμο στο πλυντήριο, με κοινό οικιακό απορρυπαντικό, σε υψηλή θερμοκρασία (60ο -90ο C) και καλό στέγνωμα σύμφωνα με τις υφιστάμενες οδηγίες.

13. Σε περίπτωση διεξαγωγής φιλικού αγώνα με άλλη ομάδα, θα πρέπει να ενημερώνεται η ΚΟΠ γραπτώς τουλάχιστον 48 ώρες πριν και να τηρούνται οι νκανόνες διεξαγωγής αγώνα που αναφέρονται στο Παράρτημα 2.

Παράρτημα 2
Μέτρα που απαιτούνται για την διεξαγωγή Διεθνή αγώνων, αγώνων Πρωταθλήματος και Κυπέλλου.

Οι Ομάδες Ανδρών που αγωνίζονται στο Πρωτάθλημα Α Κατηγορίας της ΚΟΠ, 48 ώρες πριν την έναρξη των αγώνων Πρωταθλήματος, είναι υποχρεωμένες να φροντίσουν ότι οι παίχτες και το προσωπικό τους θα διενεργήσουν διαγνωστικό τεστ για τον COVID-19 και ο Ιατρός της Ομάδας θα επιβεβαιώσει για αυτό με γραπτή επιστολή προς την ΚΟΠ. Όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες ανεξαρτήτως ηλικίας είναι υποχρεωμένες να ακολουθήσουν τις

Οδηγίες της ΚΟΠ και του Υπουργείου Υγείας σε ότι αφορά την διενέργεια τεστ.
1. Πέραν των Ποδοσφαιριστών και του προσωπικού που θα είναι γραμμένοι στο φύλλο αγώνος κανένας άλλος δεν δικαιούται να προσεγγίσει το χώρο των αποδυτηρίων.

2. Η γηπεδούχος ομάδα θα πρέπει να φροντίσει ούτως ώστε να υπάρχουν αντισηπτικά σε όλους τους χώρους των αποδυτηρίων των Ομάδων και των Διαιτητών καθώς επίσης και σε ευδιάκριτες θέσεις στους κοινόχρηστους χώρους.

3. Στο γήπεδο θα έχει πρόσβαση, μετά από σχετική έγκριση από την ΚΟΠ, προσωπικό της εταιρείας που έχει την ευθύνη για την τηλεοπτική κάλυψη του αγώνα. Η Εταιρεία θα πρέπει να καταθέσει ονομαστικό κατάλογο με μέγιστο αριθμό τα 30 πρόσωπα που θα εργαστούν για τις ανάγκες της τηλεοπτικής κάλυψης.

4. Δημοσιογράφοι που θέλουν να καλύψουν τον αγώνα, θα πρέπει να έχουν γραπτή διαπίστευση από την ΚΟΠ για τον συγκεκριμένο αγώνα.

5. Απαγορεύεται η συνοδεία των παιχτών από escorts κατά την είσοδο τους στο γήπεδο.

6. Απαγορεύεται η ομαδική φωτογράφιση των ομάδων.

7. Απαγορεύονται οι χειραψίες.

8. Η είσοδος των ομάδων στο γήπεδο για την έναρξη του αγώνα θα γίνεται κατά ομάδα. Πρώτα θα εισέρχεται η φιλοξενούμενη ομάδα και μετά η ομάδα που αγωνίζεται στην έδρα της. Την ευθύνη για τήρηση των οδηγιών την έχει ο Διαιτητής.

9. Απαγορεύονται όλες οι εκδηλώσεις πριν την έναρξη του αγώνα, στο ημίχρονο και μετά το τέλος του αγώνα.

10. Τα μπουκάλια νερού που θα χρησιμοποιούν οι παίχτες θα πρέπει να είναι μιας χρήσης και μετά από κάθε χρήση θα πρέπει να πετάγονται.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: