Το κύμα κορωνοϊού στο ποδόσφαιρο, τα λάθη που έφεραν ντόμινο και η επόμενη μέρα

Τεράστια είναι η ανησυχία που επικρατεί στο κυπριακό ποδόσφαιρο, υπό το φόβο εξάπλωσης του κορωνοϊού και σε άλλες ομάδες, πέραν της Νέας Σαλαμίνας και του Εθνικού Άχνας. Η Νέα Σαλαμίνα μετρά ήδη είκοσι κρούσματα, με δεκάδες άλλα άτομα που συνδέονται με αυτά να βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό, ενώ χθες  βράδυ ανακοινώθηκε πως εντοπίστηκε θετικό κρούσμα και στον Εθνικό Άχνας.
 
Ειδικότερα για το cluster της Νέας Σαλαμίνας, το οποίο περιλαμβάνει δεκαεπτά θετικούς ποδοσφαιριστές και άλλα τρία μέλη της ομάδας, οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Κάποια μέλη της ομάδας της Αμμοχώστου μάλιστα, έσπασαν την καραντίνα και υποβλήθηκαν σε τεστ ιδιωτικά, κατά παράβαση των οδηγιών που δόθηκαν από την ομάδα ιχνηλάτησης. Το γεγονός ότι μέσα σε πέντε μέρες η αλυσίδα μετάδοσης έλαβε τόσο μεγάλες διαστάσεις, έχε προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να προσπαθούν να βρουν τρόπο για να σπάσουν την αλυσίδα.
 
Το χρονικό των κρουσμάτων στη Νέα Σαλαμίνα
Το πρώτο κρούσμα στην ομάδα της Αμμοχώστου, εντοπίστηκε στις 18 Σεπτεμβρίου και αφορούσε Αγκολέζο ποδοσφαιριστή της ομάδας, που έφθασε στην Κύπρο από το εξωτερικό και ο οποίος υποβλήθηκε προληπτικά σε τεστ.
 
Αμέσως μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, όλη η ομάδα υποβλήθηκε σε εργαστηριακή εξέταση, όπου εντοπίστηκαν άλλα δέκα κρούσματα, τα οποία ανακοινώθηκαν το περασμένο Σάββατο.
 
Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, έκαναν εκ νέου τεστ την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι θετικά ήταν άλλα οκτώ πρόσωπα, ενώ το απόγευμα της Τρίτης, ανακοινώθηκε άλλο ένα κρούσμα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους είκοσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σαρώνει τη Νέα Σαλαμίνα ο κορωνοϊός-Στα είκοσι τα θετικά κρούσματα

Από τα οκτώ άτομα που εντοπίστηκαν θετικά τη Δευτέρα, τα έξι, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, είχαν δηλωθεί από το σωματείο στην ομάδα ιχνηλάτησης ως στενές επαφές των προηγούμενων έντεκα κρουσμάτων. Για τα άτομα αυτά, όπως και για τα υπόλοιπα άτομα που το ίδιο το Σωματείο δήλωσε ως στενές επαφές είχαν ήδη τροχιοδρομηθεί διαδικασίες για τον εργαστηριακό τους έλεγχο μέσω της ιχνηλάτησης και είχαν δοθεί σαφείς οδηγίες για απομόνωσή τους.
 
Εντούτοις, σύμφωνα πάντα με το Υπουργείο, «παραβιάζοντας τις οδηγίες που δόθηκαν και όφειλαν, τα άτομα και το Σωματείο να τηρήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία σε μια κρίσιμη καμπή για τη διαχείριση της πανδημίας, το Σωματείο, με δική του πρωτοβουλία, έδωσε οδηγίες στους ποδοσφαιριστές και το υπόλοιπο προσωπικό για να υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο σε ιδιωτικό εργαστήρι, παραβιάζοντας την καραντίνα τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η απάντηση του Υπ. Υγείας για τεστ πριν τους αγώνες-Έντονη ανησυχία για τη Σαλαμίνα

Απαντώντας στο Υπουργείο Υγείας, ο πρόεδρος της Νέας Σαλαμίνας Θουκής Θουκιδίδης είπε ότι «αν αποδειχθεί ότι παραβιάσαμε τις οδηγίες εμείς θ’ απολογηθούμε και θ’ αναλάβουμε την ευθύνη μας, όμως, νιώθαμε πίεση για το θέμα αυτό. Πάνω στον πανικό μας, κάποιοι πήγαν για εξετάσεις, αυτό είναι κακό; Προχωρήσαμε σε τεστ ποδοσφαιριστή που ήρθε από το εξωτερικό, παρόλο που δεν χρειαζόταν με βάση το πρωτόκολλο».
 
Οι αρμόδιες υπηρεσίες, προβληματίζονται για τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν και ως εκ τούτου έθεσαν στο μικροσκόπιο τους τον τρόπο που εφάρμοσε το πρωτόκολλο της ΚΟΠ η Νέα Σαλαμίνα. Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι δεν τηρήθηκαν κατά γράμμα οι οδηγίες.
 
Εξάλλου, μέχρι στιγμής, αποτελεί γρίφο ο ασθενής μηδέν, αφού η Νέα Σαλαμίνα συνεχίζει να υποστηρίζει πως δεν ήρθε σε επαφή με κανέναν ο Αγκολέζος ποδοσφαιριστής, που διαγνώστηκε πρώτος, θετικός στον ιό.
 
Ανησυχία επικρατεί επίσης και στον Εθνικό Άχνας, αφού θετικός στον ιό βρέθηκε Κύπριος ποδοσφαιριστής της ομάδας.
 
Ο ποδοσφαιριστής, παρουσίασε συμπτώματα και υποβλήθηκε άμεσα σε τεστ για κορωνοϊό, με θετική ένδειξη. Μετά από αυτή την εξέλιξη, ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο της ΚΟΠ, με όλους τους ποδοσφαιριστές να υποβάλλονται σε εξέταση, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται εντός της ημέρας.
 
Παράλληλα, αναστάληκαν οι προπονήσεις, ενώ οι εγκαταστάσεις της ομάδας αναμένεται να απολυμανθούν.
 
Εξάλλου, στην ομάδα της Άχνας, τηρούν στάση αναμονής, για τα αποτελέσματα των τεστ, ώστε να διευκρινιστεί κατά πόσον θα αγωνιστούν στον σημερινό αγώνα κυπέλλου απέναντι στον Άρη Λεμεσού.
 
Σε περίπτωση που εντοπιστούν περισσότερα κρούσματα, με βάση το πρωτόκολλο, το παιχνίδι θα αναβληθεί και θα οριστεί σε κατοπινό χρόνο.
 
Από τεστ, πάντως, αναμένεται να περάσει και η ομάδα της Πάφος Fc, η οποία το περασμένο Σάββατο αγωνίστηκε με αντίπαλο τον Εθνικό στο Παφιακό σταδίο, με τον ποδοσφαιριστή που είναι θετικός στον ιό, να έχει συμμετοχή στο παιχνίδι.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: