Η γνωστή τακτική του Τιμούρ και η επιστράτευση νούμερο 13 στην Ανόρθωση

Ο Τιμούρ Κετσπάγια είναι γνωστό ότι αρέσκεται στο να παίρνει στις ομάδες που προπονεί, ποδοσφαιριστές που τους γνωρίζει καλά. Το απέδειξε άλλωστε, τόσο στην πρώτη, όσο και στη δεύτερή του θητεία στην Ανόρθωση.
 
Ο Γεωργιανός τεχνικός, προτιμά ποδοσφαιριστές από το κυπριακό και το ελληνικό πρωτάθλημα, όπως επίσης και συμπατριώτες του, κυρίως διεθνής, με τους οποίους συνεργάστηκε στην Εθνική ομάδα, στην οποία υπήρξε προπονητής από το 2009 έως το 2014.
 
Έτσι, μετά την αποχώρηση του Νίκα Κατσαράβα από την Ανόρθωση, ο οποίος παραχωρήθηκε δανεικός στην Λεχ Πόζναν, ο Κετσπάγια έψαχνε για στελέχωση της επιθετικής γραμμής της Ανόρθωσης, καταλήγοντας τελικά στον συμπατριώτη του Γκιόρκι Κβιλτάια.
 
Ο Κβιλτάια είναι ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος καλύπτει τα «θέλω» του προπονητή της «Κυρίας» και από τη στιγμή που η Γάνδη, ομάδα στην οποία ανήκει ο ποδοσφαιριστής, θέλει να τον παραχωρήσει δανεικό, βρέθηκε η φόρμουλα και θα ντυθεί στα κυανόλευκα, για τον επόμενο ένα χρόνο.
 
Από τον Κετσπάγια στον Κβιλτάια
Ο Κβιλτάια, θα είναι ο 20oς Γεωργιανός που αγωνίζεται στην Ανόρθωση, με τους πλείστους από αυτούς να φορούν την φανέλα της ομάδας της Αμμοχώστου, επί ημερών Τιμούρ Κετσπάγια.
 
Στην πρώτη του θητεία, από το 2003 μέχρι το 2009, ο Γεωργιανός τεχνικός έφερε στην Κύπρο τους:
  1. Κλιμέντι Τσιταϊσβίλι (2003),
  2. Γκιόργκι Κινκγλάντζε (2004),
  3. Γκότσα Γκοτσάβα (2004),
  4. Γκιόρκι Γκαπιταούρι (2004),
  5. Γκιόργκι Γκαμπινταούρι (2004),
  6. Νταβίντ Τσαλάτζε (2004),
  7. Αμιράν Μουχίρι (2006).
Στην δεύτερη του θητεία, και πιο συγκεκριμένα στον ένα χρόνο που βρίσκεται στον πάγκο της Ανόρθωσης, ο κ. Κετσπάγια έφερε σχεδόν όσους στα πέντε και κάτι χρόνια της πρώτης του θητείας.
 
Πρόκειται για τους:
  1. Τορνίκε Οκριασβίλι (2019),
  2. Λούκα Μικάια (2019),
  3. Γκιόργκι Λόρια (2019),
  4. Μουρτάζ Νταουσβίλι (2019),
  5. Τζάνο Ανανίτζε (2020),
  6. Γκιόρκι Κβιλτάια (2020).
 
Μεταξύ των δύο θητειών του Κετσπάγια, στην Ανόρθωση αγωνίστηκαν άλλοι έξι Γεωργιανοί.
  1. Νταβίντ Κβιρκβέλια (2012),
  2. Σότα Γκριγκαλασβίλι (2013),
  3. Ιράκλι Μαϊσουράτζε (2014),
  4. Γκιόργκι Αμπουρχάνια (2015),
  5. Μπέκα Μικελτάντζε (2018),
  6. Νίκα Κατσαράβα (2018).
 
Σημειώνεται ότι ο πρώτος ποδοσφαιριστής από τη χώρα που έπαιξε στην ομάδα της Αμμοχώστου, ήταν ο Τιμούρ Κετσπάγια, ο οποίος ήρθε στο νησί μας το 1992.
 
Η καλύτερη χρονιά του και τι μπορεί να προσφέρει
Σ' ότι αφορά στον Γκιόρκι Κβιλτάια, ο οποίος αναμένεται σήμερα ή το αργότερο αύριο στο νησί μας για να υπογράψει στην ομάδα της Αμμοχώστου, το βιογραφικό του είναι πολύ καλό και αν επιβεβαιώσει τα στοιχεία που τον συνοδεύουν, τότε θα μπορέσει να βοηθήσει την Ανόρθωση, σε μια θέση, που κακά τα ψέματα, τα τελευταία χρόνια δεν βρήκε τον ποδοσφαιριστή που θα κάνει τη διαφορά.
 
Το ύψος του, 1,93, αλλά και ικανότητα του με την μπάλα στα πόδια, δίνουν στον Κετσπάγια στοιχεία που είχε και ο Κατσαράβα, με τη διαφορά ότι ο Κβιλτάια έχει το εύκολο γκολ, σε αντίθεση με τον συμπατριώτη του.
 
Το απέδειξε εξάλλου με τη φανέλα της Δυναμό Τιφλίδας, όταν σημείωσε 24 γκολ σε 29 συμμετοχές στην καλύτερη χρονιά της καριέρας του, αλλά και με την Ραπίντ Βιέννης, που βρήκε δίκτυα 17 φορές σε 55 αγώνες.
 
Οι εμφανίσεις του εξάλλου με την ομάδα της Αυστρίας, τον έστειλαν στην Γάνδη, όπου δεν είχε την ίδια επίδοση, με τον απολογισμό του να είναι φτωχός (34 συμμετοχές, 5 γκολ).
 
Στην Ανόρθωση, ο πανύψηλος επιθετικός θέλει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στην καριέρα του και να αποδείξει σε όλους ότι μπορεί να αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο.
 
Στα θετικά για τον ίδιο, είναι και το γεγονός πως θα βρει στην ομάδα άλλους τρεις συμπατριώτες του, κάτι που θα τον βοηθήσει να προσαρμοστεί πιο εύκολα. Σημειώνεται ότι και οι τρεις (Λόρια, Οκριασβίλι και Νταουσβίλι), είναι συμπαίκτες του Κβιλτάια και στην Εθνική Γεωργίας.
 
Εκτός από τον Κβιλτάια, η Ανόρθωση προσπαθεί να φέρει άλλο ένα ποδοσφαιριστή, κάτω των 22 ετών, ο οποίος θα πάρει θέση στον κατάλογο Β’. Τα ονόματα που βγήκαν προς τα έξω είναι αυτά των Σβάντε Ίνγκελσον της Ουντινέζε και Λουιζάο της Πόρτο.
 
Ο μεν Ίνγκελσον, αγωνίζεται στην ιταλική ομάδα από το 2017, ενώ τα δύο προηγούμενα χρόνια δόθηκε δανεικός σε Πεσκάρα και Καλμάρ, ο δε Λουϊζάο είναι γέννημα θρέμμα της Πόρτο και πέρσι αγωνίστηκε ως δανεικός στην ουκρανική Βόρσκλα.
 
Η μεταγραφική περίοδος ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της 15ης Σεπτεμβρίου και ως εκ τούτου, εξελίξεις αναμένεται να προκύψουν πολύ σύντομα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: