Έτσι θα λειτουργήσουν οι αθλητικοί χώροι-Κομμένα τα συνθήματα

Τα νέα μέτρα και το πρωτόκολλο για τις αθλητικές διοργανώσεις, εκτός του κυπριακού ποδοσφαίρου (σ.σ. για τους οποίους θα εκδώσει ανακοίνωση η ΚΟΠ), έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας. Ανάμεσα σε άλλα απαγορεύεται να ζητωκραυγάζουν οι θεατές, ενώ θα κρατείται αρχείο θεατών για δύο μήνες.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο αναφέρει «το παρόν έγγραφο κατευθυντηρίων οδηγιών και μέτρων προφύλαξης ισχύει επιπρόσθετα, στα έγγραφα κατευθυντηρίων οδηγιών και μέτρων προφύλαξης για διεξαγωγή αθλητικών πρωταθλημάτων και για την λειτουργία επιχειρήσεων κλειστών και ανοικτών χώρων άθλησης, καθώς και τα πρωτόκολλα για ασφάλεια στην εργασία που έχουν ήδη δημοσιευτεί για προστασία στο χώρο εργασίας, όπου εφαρμόζεται».

Εισιτήρια και Ταμεία:

Θεατές γίνονται δεκτοί σε αγώνες, και προπονήσεις με εισιτήριο (όπου ισχύει), μόνο με προπώληση. Προκειμένου να μην υπάρχει συμφόρηση στα ταμεία με φυσική παρουσία, το κοινό θα πρέπει να προμηθεύεται τα εισιτήρια ηλεκτρονικά ή με προπώληση από χώρους που θα υποδεικνύονται πριν τη μέρα του αγώνα, τηρουμένων των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί. Ταμείο την ημέρα του αγώνα (ή και της προπόνησης για την οποία έχει καθοριστεί είσοδος με εισητήριο) θα λειτουργεί μόνο για διευθέτηση εκτάκτων προβλημάτων που παρουσιάζονται κατά τη μέρα του αγώνα/της προπόνησης και όχι για πώληση εισιτηρίων. Το προσωπικό στα ταμεία και στον έλεγχο των εισητηρίων θα φέρει υποχρεωτικά προστατευτική μάσκα, και είτε θα φοράει γάντια είτε, αν δεν θα φοράει γάντια, θα εφαρμόζει απολυμαντικό χεριών πριν από κάθε ενέργεια που απαιτεί αλλαγή των γαντιών (βλέπε σημείο 3 «οδηγίες ατομικής υγιεινής προς τους εργαζόμενους» πιο κάτω). Επίσης θα φροντίζει αυστηρά για την ατομική του υγιεινή.
Όπου ισχύει, οι διαχειριστές των αθλητικών χώρων και τα αθλητικά σωματεία δίδουν προτεραίοτητα στα άτομα με εισιτήρια διαρκείας.

Είσοδος και Έξοδος Θεατών:

Η είσοδος στον αθλητικό χώρο γίνεται από δύο ή περισσότερες εισόδους για να αποφευχθούν τα σημεία συμφόρησης (bottlenecks), αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα στο χώρο. Ένας τουλάχιστον εργαζόμενος κατευθύνει το κοινό ώστε να αποφεύγονται τα σημεία συμφόρησης.

Απαραίτητη η τοποθέτηση σήμανσης στο δάπεδο στα σημεία εισόδου, για διασφάλιση της τήρησης της απόστασης των 2 μέτρων μεταξύ δύο ατόμων ή δύο ομάδων ατόμων (είτε μια οικογένεια είτε μια παρέα που προσέρχεται μαζί) ή ατόμου και ομάδας ατόμων, αναλόγως της περίπτωσης. Όπου δεν υπάρχουν εναλλακτικές είσοδοι, θα υπάρχει στο δάπεδο σήμανση διαδρόμων με την πρέπουσα απόσταση μεταξύ τους ώστε το κοινό να κινείται άνετα, γρήγορα και με την τήρηση των αποστάσεων.

Εργαζόμενος/εργαζόμενοι στον αθλητικό χώρο θα ζητεί ευγενικά από κάθε άτομο πριν την είσοδο στον αθλητικό χώρο να απολυμάνει τα χέρια του με κατάλληλο αντισηπτικό διάλυμα. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ θα υπάρχει στην είσοδο του αθλητικού χώρου για το κοινό επαρκής αριθμός σταθμών με αλκοολούχο ή άλλο αντισηπτικό διάλυμα απολύμανσης χεριών. Ο αριθμός σταθμών θα αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό ατόμων που αναμένεται να προσέλθουν στον αγώνα/στην προπόνηση. Σε κάθε σταθμό θα τοποθετείται και πινακίδα με οδηγίες στην ελληνική (και όποτε κρίνεται αναγκαίο και στην αγγλική) που να ζητεί από το κοινό να απολυμαίνει τα χέρια του πριν την είσοδο στον αθλητικό χώρο. Η διεύθυνση του αθλητικού χώρου να επιτρέπει στους θεατές να φέρνουν μαζί τους μικρή ατομική συσκευασία με αντισηπτικά υγρομάντηλα.
Συστήνεται όπου υπάρχει επαρκές προσωπικό ανάλογα με τις δυνατότητες του διαχειριστή του αθλητικού χώρου και τον αναμενόμενο αριθμό προσέλευσης θεατών, ιδιαίτερα για πρωταθλήματα πρώτης κατηγορίας, να ορισθεί άτομο ή άτομα στην είσοδο για παρατήρηση των εισερχόμενων θεατών και τυχαία λήψη θερμοκρασίας σώματος προσερχόμενων θεατών, μέσω ανέπαφου οργάνου θερμομέτρησης.
Εκεί όπου παρατηρείται μαζική κάθοδος θεατών για είσοδο στον αθλητικό χώρο, θα γίνεται υποχρεωτική διασπορά αυτών και διευθέτηση εξυπηρέτησης αυτών με τάξη και τηρουμένης της απαιτούμενης ελάχιστης απόστασης μεταξύ αυτών.

H έξοδος από τον αθλητικό χώρο αξιοποιεί το σύνολο των εξόδων κινδύνου του αθλητικού χώρου ώστε να αποφεύγεται η συμφόρηση. Η έξοδος από τον αθλητικό χώρο δεν γίνεται ταυτόχρονα για όλους τους θεατές και συντονίζεται από τους εργαζόμενους στον αθλητικό χώρο και από προφορικές οδηγίες από τα μεγάφωνα του αθλητικού χώρου. Οι θεατές θα πρέπει να ενημερώνονται πριν την έναρξη του αθλητικού αγώνα για τους κανόνες, όπως και πως, μετά το πέρας του αθλητικού αγώνα θα πρέπει να αναμένουν στις θέσεις τους μέχρι να τους υποδείξουν οι εργαζόμενοι στον αθλητικό χώρο πως μπορούν να αποχωρήσουν. Η αποχώρηση γίνεται αρχίζοντας με τη σειρά θεατών που είναι πιο κοντά στην έξοδο και τυχόν τροχοκαθίσματα ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός.

Συμπεριφορά Θεατών:

Ο κάθε θεατής προτρέπετε (αλλά δεν υποχρεούται) να χρησιμοποιεί μάσκα στις μετακινήσεις του, αλλά δεν χρειάζεται να φοράει αυτή ενώ είναι καθήμενος.
Δεν επιτρέπεται οι θεατές να τραγουδούν ή να ζητωκραυγάζουν δυνατά, ομαδικά. Αυτό είναι σημαντικό καθότι κατά το δυνατό τραγούδι και ζητωκραύγασμα διασπείρονται σταγονίδια και ως εκ τούτου προκαλείται αυξημένος κίνδυνος τυχόν μετάδοσης του COVID-19.
Δεν επιτρέπεται η επαφή των θεατών με αθλητές, αθλούμενους, ή προπονητικό προσωπικό.

Περιορισμοί όσον αφορά τον Μέγιστο Αριθμό Θεατών και την Αποστασιοποίηση:

Υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι τηρείται απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων μεταξύ κάθε θεατή/κάθε παρέας θεατών που προσέρχεται μαζί στον αθλητικό χώρο, και τα εισητήρια διατίθενται μόνο με προπώληση, ο μέγιστος αριθμός θεατών σε αθλητικούς χώρους είναι ως ακολούθως:
Για εξωτερικούς αθλητικούς χώρους: Θεατές μέχρι 40% της δηλωμένης χωρητικότητας του αθλητικού χώρου.
Για εσωτερικούς αθλητικούς χώρους: Θεατές μέχρι 25% της δηλωμένης χωρητικότητας του αθλητικού χώρου.
Στην περίπτωση αθλητικών χώρων ερασιτεχνικού αθλητισμού όπου δεν υπάρχει ξεκάθαρη δηλωμένη χωρητικότητα, ο μέγιστος αριθμός θεατών υπολογίζεται ως εξής:
Για εξωτερικούς αθλητικούς χώρους: 1 άτομο ανά 2 τετραγωνικά μέτρα του ωφέλιμου εμβαδού των κερκίδων/εξεδρών, αλλά σε καμία περίπτωση άνω των 500.
Για εσωτερικούς αθλητικούς χώρους: 1 άτομο ανά 4 τετραγωνικά μέτρα του ωφέλιμου εμβαδού των κερκίδων/εξεδρών, αλλά σε καμία περίπτωση άνω των 200.  
 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
16 Ιουλίου, 2020»