Γιατί καθυστέρησε το πρωτόκολλο της ΚΟΠ για το νέο πρωτάθλημα

Το πρωτόκολλο της ΚΟΠ για τη νέα ποδοσφαιρική χρονιά έχει ολοκληρωθεί και σύντομα η επιδημιολογική ομάδα της Ομοσπονδίας θα έχει συνάντηση με το Υπουργείο Υγείας για να καταλήξουν στο τελικό πρωτόκολλο το οποίο θα εφαρμοστεί στις διοργανώσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΟΠ, Γιώργος Κούμας.
 
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του πρωταθλήματος, ο κ. Κούμας σημείωσε πως η Ομοσπονδία εξαντλεί όλα τα περιθώρια για να αρχίσει η νέα ποδοσφαιρική χρονιά με την παρουσία φιλάθλων στις κερκίδες.

«Μπορεί η πανδημία να είναι σε ύφεση στην πατρίδα μας, όμως οι συνέπειες  κυρίως οι οικονομικές, που έχει προκαλέσει και στο ποδόσφαιρο, είναι ιδιαίτερα εμφανείς», είπε στη συνέχεια, επισημαίνοντας πως η ΚΟΠ στηρίζει τα σωματεία της στο βαθμό του δυνατού. Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση πως και τα ίδια τα σωματεία θα προσαρμοστούν στις ανάγκες που οι νέες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν και στο χώρο του ποδοσφαίρου το απαιτούν.

Είπε ακόμα πως ΚΟΠ και CYTA έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τις διαφοροποιήσεις που θα υπάρξουν στα συμβόλαια των ομάδων που τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα ανήκουν στην ΚΟΠ για την περίοδο που δεν υπήρχε αγωνιστική δράση λόγω της Πανδημίας.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναφέρθηκε στη συνέχεια στην εφαρμογή του VAR στο Πρωτάθλημα από κάποιο χρονικό σημείο και μετά κατά τη νέα περίοδο. Ήδη, όπως είπε, «έχει γίνει πολλή δουλειά, κυρίως στον τομέα της εκπαίδευσης και του εξοπλισμού, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να έχουμε αυτό το πολύ σημαντικό εργαλείο στη διάθεση των διαιτητών μας στο νέο πρωτάθλημα».

Αν και σημείωσε ότι η πανδημία προκάλεσε προβλήματα στην προσπάθεια για χρήση του VAR από το ξεκίνημα του νέου  πρωταθλήματος, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως το νέο σύστημα του VAR θα χρησιμοποιηθεί από τον ερχόμενο Δεκέμβριο με την έναρξη του δεύτερου γύρου του Πρωταθλήματος Cyta.

Είπε πως το νέο Πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή 14 ομάδων, και χαρακτήρισε τη νέα σεζόν ως μια μεταβατική χρονιά προκειμένου να επιστρέψουμε στις 12 ομάδες την ποδοσφαιρική περίοδο 2021-2022, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Ακόμη, είπε πως η ποδοσφαιρική χρονιά 2020-2021 θα ολοκληρωθεί για την Κύπρο με τη διεξαγωγή μιας μεγάλης διοργάνωσης η οποία ανατέθηκε από την UEFA. Συγκεκριμένα, το Μάιο του 2021 η χώρα θα φιλοξενήσει την τελική φάση του UEFA EURO κάτω των 17 ετών. «Είναι μεγάλη τιμή για την ΚΟΠ που η UEFA της εμπιστεύτηκε αυτή τη διοργάνωση, η οποία θα καταστήσει τη χώρα μας ποδοσφαιρικό επίκεντρο της Ευρώπης από τις 6 μέχρι τις 22 Μαΐου», είπε.

Με τη συνεργασία όλων, είμαι βέβαιος πως θα καταφέρουμε να διοργανώσουμε την τελική φάση βάσει των απαιτητικών προδιαγραφών που θέτει η UEFA σε όλα τα επίπεδα, ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ