Αιχμές ΔΗΣΥ γι' απόπειρα εντυπωσιασμού, τα χώνει στην Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ

Στον απόηχο των χθεσινών καταγγελιών του προέδρου της Ομόνοιας Σταύρου Παπασταύρου για στημένους αγώνες και άλλα σχετικά κακώς έχοντα στο κυπριακό ποδόσφαιρο, στον χορό της όλης συζήτησης μπήκαν σήμερα και τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα.  
 
Ο ΔΗΣΥ, διά του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Δημήτρη Δημητρίου, κάλεσε όλους όσοι διατείνονται πως έχουν στοιχεία να τα δώσουν στις αρμόδιες Αρχές, ενώ το ΑΚΕΛ, επίσης διά του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Στέφανου Στεφάνου, έριξε το γάντι στην  Κυβέρνηση, καλώντας την να πείσει ότι έχει τη θέληση και την αποφασιστικότητα να εξυγιάνει την κατάσταση.
 
Ο ΔΗΣΥ
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου τόνισε πως το κόμμα του συνεπικουρεί με όλες του τις δυνάμεις την προσπάθεια του υπουργού Δικαιοσύνης, και απαιτεί την πλήρη διερεύνηση για τα στημένα παιχνίδια και τους κόκκινους φακέλους που έχουν αποσταλεί από την ΟΥΕΦΑ.
 
Προχωρώντας ωστόσο ένα βήμα παραπέρα, ο κ. Δημητρίου υπέδειξε με νόημα πως η  κατάσταση στο κυπριακό ποδόσφαιρο, όπως σκιαγραφείται μετά και τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, απαιτεί επιτακτικά και από όσους διατείνονται ότι έχουν στοιχεία, είτε για στημένα παιχνίδια είτε για απόπειρες δωροδοκίας, να τα δώσουν στις αρμόδιες Αρχές. Μόνο έτσι, υπογράμμισε, οι όποιες καταγγελίες μπορούν να έχουν βάση.
 
«Σε κάθε άλλη περίπτωση», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, «αποτελούν απόπειρα εντυπωσιασμού που δεν συμβάλει επ’ ουδενί στην επίλυση του προβλήματος.  Η υπεύθυνη στάση που απαιτεί η ίδια η φύση και το εύρος των στημένων αγώνων, όπως διαφαίνεται από τις έρευνες της ΟΥΕΦΑ, έρχεται μέσα από σαφείς απαντήσεις. Ποιος, πού και πώς αποπειράθηκε να δωροδοκήσει. Για να βοηθηθεί στην πράξη και το έργο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας, κάτι που όλοι θέλουμε να συμβεί».
 
Το ΑΚΕΛ
Από την άλλη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε πως οι καταγγελίες που έχουν γίνει από τους προέδρους της Ομόνοιας και της ΑΕΛ για τη βρωμιά, κατά την έκφρασή του, που υπάρχει στο κυπριακό ποδόσφαιρο, είναι πολύ σοβαρές.
 
«Και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται παρόμοιες καταγγελίες. Έγιναν και στο παρελθόν αναφορές από ξένους ποδοσφαιριστές που έπαιξαν στην Κύπρο, από παράγοντες, διαιτητές και άλλους. Ακόμα και ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη σαθρή κατάσταση που επικρατεί στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Αναφέρθηκε πολύ πρόσφατα στη γιορτή των Αρίστων της ΕΑΚ, αλλά και πριν από πέντε χρόνια, με αφορμή τις καταγγελίες του διαιτητή Μάριου Παναγή», είπε ο κ. Στεφάνου.  
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, υπενθύμισε την αναφορά  του Προέδρου της Δημοκρατίας για εγκληματικά στοιχεία που νέμονται το ποδόσφαιρο, για ανάγκη ελέγχου της ΚΟΠ, για τη στοιχηματική δραστηριότητα και για τα τηλεοπτικά δικαιώματα.
 
«Τότε», υπογράμμισε ο Στέφανος Στεφάνου, «ο Πρόεδρος είχε δεσμευτεί ότι η Κυβέρνησή του θα έπαιρνε μέτρα για να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις. Όχι μόνο τίποτα δεν έκανε, αλλά ο Μάριος Παναγή φαγώθηκε και τελικά υποχρεώθηκε να φύγει από την Κύπρο. Την ώρα που ακόμα κι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραδέχεται ότι υπάρχουν εγκληματικά στοιχεία στο ποδόσφαιρο, δεν μπορεί να προβάλλεται η θέση ότι ο καταγγέλλων πρέπει να αποδείξει τις καταγγελίες του. Αυτή η προσέγγιση θα οδηγήσει ξανά στο κουκούλωμα και στη διαιώνιση του ποδοσφαιρικού κατεστημένου και της παράγκας».
 
Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ εξέφρασε την θέση πως ήρθε η ώρα να τερματιστούν οι δικαιολογίες και τα άλλοθι για να μην γίνει ξανά τίποτε, όπως ισχυρίστηκε, υποδεικνύοντας πως η κυβέρνηση μπορεί να ξεκινήσει από συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία το ΑΚΕΛ, όπως είπε, πλείστες τόσες φορές τα έθεσε στη Βουλή, αλλά η κυβέρνηση μονίμως κωφεύει.
 
«Δεν αρκούν οι διακηρύξεις. Η Κυβέρνηση οφείλει να πείσει ότι έχει τη θέληση και την αποφασιστικότητα να εξυγιάνει την κατάσταση. Μέχρι τώρα μόνο αδράνεια και ακινησία έχει να επιδείξει, συμπεριφορά που συντηρεί τις σαθρές καταστάσεις», υπογράμμισε ο Στέφανος Στεφάνου.        
 
H Συμμαχία Πολιτών
 
Με τη σειρά της, η Συμμαχία Πολιτών, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε αναφέρει χαρακτηριστικά:
 
Μας ικανοποιεί και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει εγκύψει επί των θεμάτων που αφορούν τα όσα τεκταίνονται στο ποδόσφαιρο σε σχέση με τη διαφθορά και τη χειραγώγηση αγώνων, αν και προκαλεί εντύπωση η δήλωσή του ότι επιτέλους οι εμπλεκόμενοι βρέθηκαν και γνωρίστηκαν, μετά από σχεδόν 90 φακέλους που στάλθηκαν και μια πορεία 10 χρόνων όπου το κυπριακό ποδόσφαιρο ταλανίζεται και μαστίζεται από διαφθορά.
 
Η ευθύνη βαραίνει τόσο την Κυβέρνηση Αναστασιάδη και τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ιωνά Νικολάου, όσο και την ίδια την ΚΟΠ, που για χρόνια κωλυσιεργούσαν, αδυνατούσαν να δώσουν λύσεις και με την εν γένει στάση τους, να σπρώχνουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί, έδειχναν πρακτικά την έλλειψη βούλησης για διόρθωση της κατάστασης.
 
Η αντιμετώπιση των προβλημάτων στον χώρο του ποδοσφαίρου θα επιτευχθεί μόνο όταν τεθούν τα δεδομένα στην σωστή τους διάσταση. Το σημαντικότερο είναι να αποδίδεται δικαιοσύνη, κάτι όμως που ρεαλιστικά είναι δύσκολο και το αναγνωρίζει και η ίδια η UEFA, η οποία τώρα προσπαθεί να επιτύχει την σύσταση ειδικού αστυνομικού μηχανισμού, στα πρότυπα της Europol, προς επίτευξη του στόχου της εξιχνίασης υποθέσεων χειραγώγησης αγώνων. Μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, όχι όμως από μόνη της ικανοποιητικά επαρκής, είναι και η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και η παρακολούθηση τηλεφωνικών και επικοινωνιακών δεδομένων.
 
Για αυτό ακριβώς το λόγο, πέραν των προσπαθειών απόδοσης δικαιοσύνης, τις οποίες δεν μπορούμε εύκολα να ελέγξουμε, επιβάλλεται η αναδιάρθρωση του Αθλητικού Νόμου στη χώρα μας, που χρονολογείται από το 1969. Χρήζει αναβάθμισης σε επίπεδο προνοιών που αφορούν τη λειτουργία, τον έλεγχο, τη δικαιοδοσία και τη διακυβέρνηση, σε διοικητικό, οικονομικό και λειτουργικό επίπεδο με σκοπό να λειτουργήσει αφενός θετικά προς την αναβάθμιση του αθλητισμού μας και αφετέρου αποτρεπτικά σε σχέση με τη διαφθορά. Ταυτόχρονα χρειάζεται να δούμε και τα θέματα της αθλητικής δικαιοσύνης, μέσα από την οποία μπορούν να δοθούν παραδειγματικές ποινές, οι οποίες να προκαλούν σοβαρό κόστος, να επιδεικνύουν πραγματικά τη μηδενική ανοχή, να είναι αποτρεπτικές και να ικανοποιούν και το περί δικαίου αίσθημα, αφού η ποινική δικαιοσύνη μέχρι στιγμής αδυνατεί να το πράξει.
 
Τέλος, ως Συμμαχία Πολιτών, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση και στο γεγονός ότι χρειάζεται να επενδύσουμε ως Κράτος στην αλλαγή της αθλητικής κουλτούρας που επικρατεί στην Κύπρο και η οποία θα μεταλαμπαδευτεί στη νέα γενιά αθλητών, παραγόντων, προπονητών, διαιτητών κ.ο.κ.
 
Μια νέα, πιο διάφανη, πιο έντιμη και ηθική αθλητική (και πολιτική) κουλτούρα θα είναι η απάντηση σε πολλά από τα προβλήματα της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα. Τελειώνοντας, θεωρούμε ότι η Πολιτεία θα πρέπει να έχει ρόλο και λόγο στην όλη προσπάθεια αυτή, εφόσον υπάρχει το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων κατ’ εξακολούθηση και εφόσον η Πολιτεία επενδύει χρήματα στον αθλητισμό και ειδικά στο ποδόσφαιρο (χρηματοδότηση νέων γηπέδων, υποδομών για κάρτα φιλάθλου, αστυνόμευση αγώνων, εκπτώσεις σε οικονομικές υποχρεώσεις ομάδων προς το κράτος κ.ο.κ).