Η Ντόχα πρωτεύουσα του κόσμου έως τις 21 Δεκεμβρίου

Στη Ντόχα την πρωτεύουσα του Κατάρ ξεκίνησε το Παγκόσμιο κύπελλο Συλλόγων με 7 ομάδες κάτι που θα διατηρηθεί και του χρόνου  (πάλι στη Ντόχα) έως το 2021 που θα  δούμε τη νέα του έκδοση, με την επέκταση των ομάδων σε 24. 

Πριν φτάσουμε εδώ όμως ,  από τον 19ο αιώνα στον πλανήτη υπήρξαν κατά καιρούς διάφορα τουρνουά, είτε στην Ευρώπη είτε στην Λατινική Αμερική, αλλά επισήμως η   FIFA, η Ανωτάτη αρχή του ποδοσφαίρου σε παγκόσμια κλίμακα,  αναγνωρίζει μόνο το  Κύπελλο Intercontinental (Διηπειρωτικό)  και στη συνέχεια το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων  που αναδεικνύει τον  παγκόσμιο πρωταθλητή. Το Intercontinental Cup ofChampions Club πρωτοεμφανίσθηκε το 1960 και αποτελείτο από ένα διπλό τελικό ανάμεσα στο νικητή  του τωρινού  Τσάμπιονς Λιγκ της  UEFA (πρώην κύπελλο Πρωταθλητριών)  και του νικητή του Κυπέλλου Λιμπερταδόρες της  CONMEBOL(αντίστοιχη Συνομοσπονδία της ΟΥΕΦΑ για την Λατινική Αμερική). Κάτι που αποτελεί πρόκληση μεταξύ των αντίστοιχων πρωταθλητών των δύο μεγαλύτερων και πιο ανεπτυγμένων ηπειρωτικών ποδοσφαιρικών συλλόγων της εποχής.

 Στην πρώτη, ιστορική έκδοση, οι Ευρωπαίοι πρωταθλητές της Ρεάλ Μαδρίτης αντιμετωπίζουν  - στο 5ο  συνεχόμενο τους Ευρωπαϊκό Κύπελλο - τους πρωταθλητές της Πενιαρόλ της  Νότιας Αμερικής. Στο πρώτο παιχνίδι στο Μοντεβιδέο τον  Ιούνιο,  έφεραν 0-0 , στο δεύτερο  στις 4 Σεπτεμβρίου 1960, στο Μπερναμπέου ήταν ένας θρίαμβος για τους Ίβηρες που μόλις σε διάστημα 8 λεπτών προηγούντο με 3-0 και στο τέλος επικράτησαν με 5-1. 

Η εφημερίδα  Gazzetta dello Sport συνοψίζει για το παιχνίδι την επόμενη μέρα:

"Η Ρεάλ Μαδρίτης συνέχισε να ηγείται σε όλο το γήπεδο,  επιβάλλοντας την υπεροχή της στον αντίπαλο. Μια ανωτερότητα που αισθάνθηκε συντριπτικά σε όλο το πρώτο ημίχρονο.  Ήταν 45 λεπτά απόλυτης κυριαρχίας στην οποία οι ποδοσφαιριστές της Μαδρίτης  δεν άφησαν σε ησυχία τους αντιπάλους τους. "

Αυτή τη χρονιά η Ευρώπη  εκπροσωπείται από την Λίβερπουλ των Μανέ, Σαλάχ, Φαν Ντάικ, που κέρδισε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ (1-0) την  Τότεναμ. Για τη Νότια Αμερική, η  Φλαμένγκο θα προσπαθήσει να επαναλάβει το θρίαμβο που είχε στο Κόπα Λιμπερταδόρες με τον Γκαμπι-γκολ και τους συμπαίκτες του. Εκτός από τον Βραζιλιάνο, υπάρχει και ένας άλλος,  παλιός μας γνώριμος από τις εμφανίσεις του με την φανέλλα της Γιουβέντους ο Ιταλός, Τζιοβίνκο ο οποίος παίζει στην πρωταθλήτρια, Ασίας Αλ Χιλάλ. Μαζί του είναι ο γάλλος φορ, Γκομίς και ο Περουβιανός, Καρίγιο,  ενώ προπονητής της ομάδας είναι ο Ρουμάνος, Ρεζβάν Λουτσέσκου ο οποίος είχε οδηγήσει τον ΠΑΟΚ πέρυσι στην κατάκτηση του ντάμπλ στην  Ελλάδα. Το γκρουπ των συμμετεχόντων συμπληρώνουν η πρωταθλήτρια Ωκεανίας Χιενγκχένε , η πρωταθλήτρια Αφρικής, Εσπεράνζ της Τυνησίας καθώς και η Μοντερέι του Μεξικού νικήτρια του  κυπέλλου Concacaf (Κεντρική και βόρεια Αμερική).

Το  πρόγραμμα είναι :

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, Αλ Σάντ – Χιεγχένε 3-1 στην παράταση ( Μπουνεντιάχ  26΄, Χσάν 100΄, Ρο Ρο 114΄- Τόινε 46΄) Πρώτος γύρος

Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου,  Αλ Χιλάλ- Εσπεράνζ  (Δεύτερος γύρος)

Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου,  Μοντερέι-Αλ-Σαντ ή  Χιενχέν (Δεύτερος γύρος)

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου,  5η - 6η θέση

 

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου, Φλαμένγκο – Αλ Χιλάλ  ή Εσπεράνζ  (ημιτελικός)

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου,  Μοντερέι ή  Αλ-Σαντ ή  Χεγκχένε -Λίβερπουλ (ημιτελικός)

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου,  3η -4η θέση

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, Τελικός  1η  -2η θέση

 

Μάνος Σταραμόπουλος

Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων

Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS

Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo

Δειτε Επισης

Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του Ευρωβουλευτή ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
«Αλλοδαποί στις Κεντρικές ζητούν αναστολή ποινής και συμφωνούν με απέλαση αλλά απορρίπτονται οι αιτήσεις»
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον προπονητή στίβου που κακοποιούσε ανήλικες αθλήτριες
Καταχωρήθηκε η αγωγή Αναστασιάδη κατά του Μακάριου Δρουσιώτη-Αξιώνει πέραν των δύο εκ.
Συνελήφθη 49χρονος επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο-Προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Με το ένα πόδι εκτός ΔΗΣΥ η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο