Το «είμαι ΑΠΟΕΛίστας» του Καραβίδα, η φιλία που χάλασε και... πότε αποχωρεί

Κώστας Χριστοδούλου άλλος «Καραβίδας», ένα όνομα που άφησε τη σφραγίδα του στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Συνδύασε την μεγάλη του αγάπη για το ποδόσφαιρο, με την διορατικότητά του να ανακαλύπτει νέα ταλέντα και ποδοσφαιριστές.

Ο άνθρωπος που άλλαξε την ιστορία του αθλήματος, ξεκίνησε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο από πολύ μικρή ηλικία. Ακόμη και μέσα στις τέσσερις γραμμές ξεχώριζε αλλά τα γόνατα του τον… προδώσαν. Η τρέλα που είχε για το ποδόσφαιρο ήταν αδύνατο να τον κρατήσει εκτός του χώρου.

Στα 36 του χρόνια έκανε τη μεγάλη στροφή στην καριέρα του, που έμελλε να ήταν και καθοριστική. Από τις συζητήσεις με τον Τορναρίτη το 2000, στην καταξίωση του στον χώρο αλλά και την τεράστια αγάπη του για την Δόξα. Τα ρίσκα που πήρε στην ζωή του τεράστια, τα χρέη της Δόξας  που «έπνιγαν» το προσφυγικό σωματείο και η υποθήκη της… περιουσίας του.

Ο ίδιος έχει βάλει ήδη την ημερομηνία λήξης στην καριέρα του και έχει ήδη κατά νου τι είναι αυτό που θα κάνει μετά.

Το μακρινό 2001 όταν αποφάσισε να κάνει το πρώτο του ταξίδι - Ο πρώτος σταθμός στην Πορτογαλία και οι τραγικές συνθήκες - Ο πρώτος του συνεργάτης τον… «έστησε» στο αεροδρόμιο. Ένας άγνωστος σε μια άγνωστη χώρα -Ο από μηχανής θεός Ρίκκι Φερνάντες - Ο άνθρωπος που τον άφησε τρεις ολόκληρε ημέρες ξύπνιο για να καταφέρει να του αποσπάσει την υπογραφή του.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όταν ο Καραβίδας έκλεισε τον Σέρτζιο σε κλαμπ μέσω του Φερναντές

Οι σχέσεις του με τον Πρόδρομο Πετρίδη, η άποψη του για τον Αντρέα Σοφοκλέους και το μεγαλύτερο στοίχημα στην καριέρα του που ακούει στο όνομα Ηλίας Κωστή.

Ο Κώστας Χριστοδούλου ανοίγει τα χαρτιά του στην OMADA για όλους και για όλα. Η κατάθεση ψυχής του ανθρώπου «Καραβίδα», η απλότητα του και το όνειρο του με την Δόξα.

«Έκανα το θαύμα από την πρώτη μου χρονιά στη Δόξα…»
 
«Ήμουν μια ζωή στο ποδόσφαιρο, ποτέ δεν έφυγα από τον χώρο. Σταμάτησα το ποδόσφαιρο όταν ήμουν ποδοσφαιριστής της Δόξας. Αν θυμάμαι καλά 1-2 χρόνια αργότερα και μετά από παράκληση του τότε προέδρου της Δόξας, κύριου Γιάννακα είχα εμπλακεί στα διοικητικά ως Γενικός Αρχηγός της ομάδας. Το μεγάλο βήμα που κατάφερα ήταν να φέρω τότε προπονητή τον κύριο Γιώργο Σαββίδη, όπου άρχισε η ομάδα να ανεβαίνει μέχρι που καταφέραμε να βγάλουμε για πρώτη φορά στην πρώτη κατηγορία τη Δόξα».

«Ο Ολυμπιακός πλήρωσε 20,000 χιλιάδες λίρες για μένα…»
 
«Στα μέσα της επόμενης χρονιάς ο Χριστόφορος Τορναρίτης πήγε στον Ολυμπιακό, μια ομάδα με τρελά χρήματα. Ο Τορναρίτης, είδε τα όσα έκανα στη Δόξα την προηγούμενη χρονιά και μετά από έγκριση πρώτα του τότε προέδρου της Δόξας κύριου Γιάννακα, ο Ολυμπιακός πλήρωσε 20,000 λίρες για να με πάρει από εκεί».
 
«Εκεί πέρασα 2,5 υπέροχα χρόνια. Κάναμε μια φανταστική ομάδα πρώτα με τον Νίκο Ανδρονίκου και μετά με Νικολάϊ Κοστόφ, καταφέραμε να φτάσουμε τον Ολυμπιακό τη πρώτη χρονιά στην 3η θέση και την δεύτερη στην 4η. Στη συνέχεια, έγιναν μερικά γεγονότα στον Ολυμπιακό που δεν μου άρεσαν και αποφάσισα να φύγω».
 
 
«Με ήθελε ο Πετρίδης στον ΑΠΟΕΛ αλλά αρνήθηκα, ήξερα τι ήθελα…»
 
«Είχε ξεκινήσει ο χορός των μάνατζερ. Παίχτες που τους έβρισκα εγώ ξαφνικά συνοδεύονταν με ένα άλλο ατζέντη. Παίχτες όπως ο Μίραν Πάβλιν, ο Πάολο Ρινκ, ο Mάρκο Σιμεούνοβιτς, έρχονταν με τους νέους τους μάνατζερ και μου ζητούσαν ο ένας 50,00 και 60,00 χιλιάδες λίρες προμήθεια, μέχρι που σκέφτηκα πως μπορώ και εγώ αυτό το πράγμα. Μαζί με όλα αυτά πήρα την απόφαση να φύγω από την ομάδα της Λευκωσίας. Σε διάστημα 10 ημερών, δέχτηκα πρόταση από τον πρόεδρο του ΑΠΟΕΛ, Πρόδρομο Πετρίδη. Είχα πάρει την απόφαση μου πως θα γίνω μάνατζερ και έτσι αρνήθηκα την πρόταση».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτή ειναι η επόμενη επένδυση του Καραβίδα (pic)
 
«Ο Θεός, η τύχη και η γνώση με έφεραν κοντά μου τον Ρικάρντο Φερνάντες...»
 
«Ένα κομμάτι (σ.σ μάνατζερ), όπου έζησα αξέχαστες στιγμές σε ταξίδια. Είχα κάνει το πρώτο μου ταξίδι στην Πορτογαλία. Διάβαζα στις εφημερίδες πως είχε γίνει οικονομική κρίση, πως ο φόρος έπαιρνε το 50% από τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών καθώς και πως το τέλος του χρόνου η Ομοσπονδία θα άφηνε όλους τους ποδοσφαιριστές ελεύθερους να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Ο Θεός, η τύχη και η γνώση με έφεραν κοντά μου τον Ρικάρντο Φερνάντες».
 
«Το τι πετύχαμε στη Δόξα είναι ίσο με επτά Τσάμπιονς Λιγκ…»
 
«Πριν 8 χρόνια όταν οι άνθρωποι της Δόξας, ήταν αποφασισμένοι να κλείσουν το σωματείο. Τα χρέη ήταν αρκετά και οι καιροί πολύ δύσκολοι. Η καρδιά μου δεν μπορούσε να μην προσπαθήσει γι’ αυτή την ομάδα. Η Δόξα είναι η μεγάλη μου αγάπη. Σιγά-σιγά καταφέρουμε να κρατήσουμε την ομάδα για επτά συνεχόμενα χρόνια στην πρώτη κατηγορία. Το τι κάναμε στη Δόξα αυτά τα επτά χρόνια, εγώ το μεταφράζω σαν κέρδισα επτά Τσάμπιονς Λιγκ. Γυναίκες μπορείς αγαπήσεις πολλές, ομάδα μόνο μια. Εγώ αγάπησα την Δόξα».
 
«Ο Ηλίας είναι από τα μεγαλύτερα μου στοιχήματα…»
 
«Πρόσφατα πετύχαμε μια τεράστια μεταγραφή με τον Ηλία Κωστή. Είμαι σίγουρος πως ο κόσμος θα δει στη συνέχεια τι μπορεί να πετύχει αυτός ο νεαρός. Καταφέραμε να τον πάρουμε στην Ατλέτικο Μαδρίτης μόλις στα 16 του χρόνια. Όταν σκεφτείς το κόστος μεταγραφής του Κωστή από τον ΑΠΟΕΛ στην Ατλέτικο είναι 300.00 ευρώ, τότε μιλάμε για ποδοσφαιριστή που οι Ισπανοί θέλουν να επενδύσουν  αρκετά πάνω του. Πάει πάρα πολύ καλά αφού ως στόπερ έχει πετύχει και τέσσερα τέρματα. Πιστεύω πάρα πολύ σε αυτό τον μικρό, είμαι σίγουρος θα φτάσει πολύ ψηλά, είναι στοίχημα δικό μου ο Ηλίας να φτάσει πάρα πολύ ψηλά».
 
«Νικόλας Ιωάννου, Χρήστος Σιέλης και Ηλίας Κωστή είναι οι τρεις ποδοσφαιριστές που πιστεύω και θέλω να κάνουν μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό».
 
 
«Όταν το πετύχω αυτό σταματώ από το ποδόσφαιρο…»
 
«Σε 10 μέρες ξεκινάει το γήπεδο μας όπου θα είναι ένα στολίδι για την περιοχή. Είναι ένα όνειρο μου να πάρω την Δόξα στην Περιστερώνα και θα το πετύχω. Εκεί θα προσπαθήσω να κάνω ένα βήμα παραπάνω σε 2-3 χρόνια και αν όλα πάνε κατ’ ευχή υπολογίζω πως μέχρι τα 60 μου θα αποχωρήσω από το ποδόσφαιρο».
 
«Το κράτος δίνει 2,000,000 ευρώ για το γήπεδο»
 
«Έγιναν οι προκηρύξεις για τις προσφορές. Σε 15 μέρες ξεκινούμε τα έργα και η αποπεράτωση του έργου είναι 8 μήνες. Τα χρήματα θα δοθούν σε δυο προϋπολογισμούς, σε δυο χρονιές. Το γήπεδο θα στοιχήσει 2,000,000 ευρώ και τα χρήματα θα έρθουν από την κυβέρνηση».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πότε αρχίζουν τα έργα για το νέο γήπεδο της Δόξας
 
«Δεν φοβάμαι να το πω είμαι ΑΠΟΕΛίστας…»
 
«Η μεγάλη μου αγάπη είναι η Δόξα, αλλά όλοι το ξέρουν από μικρός ήμουν και είμαι ΑΠΟΕΛ, δεν φοβάμαι να το πω».
 
«Αυτή τη στιγμή δεν μιλάω με τον Σοφοκλέους…»
 
«Στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν μπορείς να τα έχεις με όλους καλά. Δυστυχώς το ένα διάστημα τα έχεις καλά με τον ένα και το άλλο διάστημα με τον άλλο. Εδώ θέλω να σταθώ στον πολύ καλό μου φίλο τον Αντρέα Σοφοκλέους, που με έχει βοηθήσει και σαν άνθρωπο και σαν μάνατζερ, τον οποίο και ευχαριστώ. Αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε, μπορεί σε λίγο καιρό να μιλάμε. Πριν δυο χρόνια δεν μιλούσα με τον Πρόδρομο Πετρίδη, τώρα είμαστε αδερφικοί φίλοι. Πριν δυο χρόνια δεν είχα σχέσεις με την Ομόνοια, τώρα το γραφείο μας συνεργάζεται και με την Ομόνοια. Έτσι είναι ο χώρος του ποδοσφαίρου. Φτάνει να μη κρατάμε κακίες».
 
«Οι μεγάλες μου αγάπες…»
 
«Ότι αγαπάω περισσότερο στη ζωή μου δεν μπορεί να είναι άλλοι από τον γιο μου τον Όθωνα, το εγγόνι μου τον Κωνσταντίνο και φυσικά την μητέρα μου. Δεν μπορώ να φανταστώ χωρίς αυτούς την ζωή μου».
 
*Φωτογραφία μαζί με τον Ηλία Κωστή, σε ηλικία 1 χρόνου
 
«Ξέρω σε κανένα δεν αρέσει πως ο Καραβίδας από το Νικητάρι…»
 
«Είχα περάσει από ποδοσφαιριστής και ξέρω πως σκέφτεται ένας ποδοσφαιριστής. Έχω γίνει μάνατζερ και ξέρω πως σκέφτεται ο κάθε μάνατζερ. Είμαι πρόεδρος και ξέρω πως σκέφτονται οι πρόεδροι. Είναι ένα χάρισμα που το αποκτάς μέσα από την τριβή του ποδοσφαίρου. Ξέρω σε κανένα δεν αρέσει πως ο Καραβίδας από το Νικητάρι κατάφερε να κάνει όλα αυτά. Είμαι περήφανος για όλα όσα έκανα».
 
«Με έστησε στο αεροδρόμιο…»
 
«Όταν πήγα για πρώτη φορά στην Πορτογαλία δεν μιλούσα Αγγλικά. Ο άνθρωπος που με κάλεσε να πάω, δεν ήρθε καν στο αεροδρόμιο. Δεν τα έβαλα κάτω όμως, αγόρασα εφημερίδες, έβλεπα που έχει παιχνίδια και πήγαινα μόνος μου και έβλεπα παιχνίδια και ποδοσφαιριστές».
 
«Σαν μάνατζερ έκανα τα πάντα στους ποδοσφαιριστές μου…»
 
«Έχω κάνει αρκετές θυσίες. Έχω κάνει babysitting και το έκανα γιατί ήθελα όχι γιατί έπρεπε. Έχω μια απίστευτη σχέση με τους ποδοσφαιριστές μου. Στην καριέρα μου σαν μάνατζερ μπορεί να έφυγαν 2-3 ποδοσφαιριστές.»
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο πλευρό του Μυτίδη η Δόξα (pic)
 
«Ένα πράγμα που θα μου μείνει αξέχαστο…»
 
«Ένα πράγμα που θα μου μείνει αξέχαστο είναι πως έκανα τρεις μέρες να κοιμηθώ σε κρεβάτι. Έφυγα από την Κύπρο 3:00 το πρωί για Φρανκφούρτη για να κάνω τον γύρο της Ευρώπης όπου θα υπόγραφα τον Μάριο Σέρτζιο στην Μέταλουργκ Ντόνεσκ. Επέστρεψα στην Κύπρο μετά από τρεις ημέρες, χωρίς να περάσω ούτε ένα βράδυ σε ξενοδοχείο».
 
«Μόνο για τον ΑΠΟΕΛ θα έφευγε από τη Δόξα ο Χατζηλούκας…»
 
«Θέλω να ευχαριστήσω τον πρώην προπονητή μου τον Λούκα Χατζηλούκα. Ο Λούκας έδωσε πάρα πολλά στην ομάδα, όχι μόνο προπονητικά αλλά και οικονομικά.  Έχει βοηθήσει αφάνταστα την ομάδα. Τολμώ και το λέω πως εάν δεν είχαμε τον Λούκα η Δόξα δεν θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε μέχρι σήμερα. Μετά από 7 χρόνια συνεργασίας με τον Λούκα Χατζηλούκα, τολμώ να πω πως είναι ο καλύτερος μου φίλος. Μόνο για τον ΑΠΟΕΛ θα έφευγε από τη Δόξα ο Χατζηλούκας».
 
 
«Αυτό κρατά τη Δόξα ζωντανή…»
 
«Τα τελευταία τα τέσσερα χρόνια ο μέγας χορηγός και αιμοδότης αυτής της ομάδας, που η Δόξα του χρωστά τα πάντα είναι ο Πάμπος Ψιμολοφίτης από την εταιρία Victory. Αν δεν ήταν αυτός η ομάδα δεν θα υπήρχε σήμερα. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Πάμπο και την οικογένεια του για τα όσα προσφέρουν στην ομάδα της Δόξας. Έχει προσφέρει τα πάντα σε αυτό το σωματείο και θέλω δημόσια να τον ευχαριστήσω για την μεγάλη βοήθεια και αγάπη που δείχνει για την Δόξα. Το ποδόσφαιρο σου δίνει την δυνατότητα να γνωρίσεις εκπληκτικούς ανθρώπους και ο Πάμπος είναι ένας πραγματικός φίλος».
 
«Έφτασα σε σημείο να βάλω το σπίτι μου υποθήκη…»
 
«Το σπίτι μου ήταν υποθήκη στην τράπεζα για την Δόξα και κατάφερα να το βγάλω πριν από δυο χρόνια. Ρισκάραμε πάρα πολύ για να κρατήσουμε ζωντανό το πάθος μας για την Δόξα».
 
«Είμαι σίγουρος αυτή η ομάδα δεν πέφτει κατηγορία…»
 
«Ξεκίνησε άσχημα βαθμολογικά αλλά όχι αγωνιστικά. Μιλώντας στα αποδυτήρια την προηγούμενη εβδομάδα στα παιδιά τους είπα πως και να θέλω να τους στείλω στην δεύτερη κατηγορία δεν μπορούν να πέσουν».
 
«Θα φύγω από τη Δόξα και αυτό ισχύει, εάν δεν γίνει το γήπεδο…»
 
«Είχαμε βρει πάρα πολλά εμπόδια στην πορεία για το γήπεδο. Αυτός ήταν και ο λόγος που εμπλάκηκα στη Δόξα. Είχα πει πως θα φύγω αν δεν γίνει το γήπεδο και αυτό το εννοώ. Το γήπεδο θα στην Περιστερώνα έχει βοηθητικό και θα γίνει ακόμη ένα γήπεδο».
 
«Το Μακάρειο είναι μια χαρά, για όνομα του Θεού…»
 
«Το Μακάρειο είναι μια χαρά. Αν κλείσει το γήπεδο αυτό αρκετές ομάδες δεν θα μπορούν καν να προπονηθούν. Το Μακάρειο είναι ένα γήπεδο το οποίο είναι σε πολύ καλή κατάσταση».
 
«Αυτοί ξεχώρισαν…»
 
«Ρικάρντο Φερναντές, Νούνο Ασίς, Πάολο Ζόρζ, Μποαβεντούρα, Εντουάρντο Μάρκες, Ουζόχο, Ρομαρίκ, Φρέντι, Μαργκάσα, Ποτέ, Αρουαμπουαρένα, Βοζίνια, Λαφράνς, Τεξέϊρα, Ρομό, Ντεγκρά, Μάριο Σέρτζιο, Πολ Οκόν, Κακλαμάνος, Μαρσίνιο, Κακά και Μαρσέλο Ολιβέιρα ήταν από τις μεγαλύτερες μεταγραφές που έκανα».
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η σιγουριά του Καραβίδα για την παραμονή της Δόξας
 
«Αδερφικός μου φίλος ο Μασιάς…»
 
«Έχω ένα πάρα πολύ καλό μου φίλο, αδερφικό, ο οποίος ονομάζεται Δημήτρης Μασιάς. Ο άνθρωπος έχει ένα γραφείο μάνατζερ το οποίο διοικεί ένας δικηγόρος και πάει πολύ καλά. Κανείς όμως δεν ασχολείται με τον Μασιά, όταν ήμουν ο μόνος που το έκανα αυτό όλοι με έκραζαν».
 
«Είναι αλήθεια για τον ΑΣΙΛ…»
 
«Υπάρχει μια πραγματική σχέση μεταξύ του πρόεδρου του ΑΣΙΛ και μένα. Μου ζήτησαν να τους βοηθήσω γιατί θέλουν να κάνουν ένα βήμα παραπάνω και έτσι τους έστησα την ομάδα. Δεν βλέπω που είναι το κακό».
 
«Είναι μια αρρωστημένη κατάσταση, αρκετοί βλέπουν φαντάσματα…»

«Εμείς εδώ στην Κύπρο παίρνουμε πάντα τα κακά. Το κυπριακό ποδόσφαιρο μεγαλούργησε, έχουμε ομάδες που αγωνίζονται στο Τσάμπιονς Λιγκ, ομάδες στο Γιουρόπα Λιγκ και εμάς η έγνοια μας είναι τα κακά. Στην Κύπρο είμαστε καχύποπτοι για το στοίχημα, όλοι οι ποδοσφαιριστές είναι πιασμένοι αν κάνουν ένα λάθος. Δεν είναι εύκολο να πιαστεί ένας ποδοσφαιριστής και το λέω με μεγάλη σιγουριά. Δεν μπορεί ένας ποδοσφαιριστής να πιάσει 10,000 ευρώ και να χάσει το ψωμί του για το υπόλοιπο της καριέρας του. Αρκετοί βλέπουν φαντάσματα στο κυπριακό πρωτάθλημα».
 
«Πόμπες να πέφτουν η φιλία μου με τον Πρόδρομο δεν θα χαθεί…»
 
«Έχω μια φιλία με τον Πρόδομο από πολύ παλιά. Τον γνώρισα όταν είχα εστιατόριο και πήγαινα να αγοράσω μανιτάρια. Δεν μπορεί να χαθεί η φιλία που έχω με τον Πρόδρομο ό,τι και να γίνει. Τσακωθήκαμε 2-3 φορές, αλλά είναι άνθρωπος που αν του ζητήσεις το παντελόνι του θα σου το δώσει. Είναι ηγέτης, είναι ο καλύτερος πρόεδρος που γνώρισε το κυπριακό ποδόσφαιρο».
 
«Ο Τορναρίτης και τα κοπάδια…»
 
«Να πούμε και για τις κουβέντες με τον Τορναρίτη και τα κοπάδια. Ναι ήμουν μικρός στο χωριό μου και είχαμε κοπάδι, ναι θέλω να κάμω κοπάδι στο Νικητάρι. Δεν θα το επιβλέπω εγώ αλλά θα πηγαίνω να το βλέπω. Είμαι χωριάτης και έτσι θα πεθάνω».
 
«Ώσπου είναι πρόεδρος ο Μάκης ο ΑΠΟΕΛ είναι το φαβορί…»
 
«Ώσπου είναι πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ ο Πρόδρομος ο ΑΠΟΕΛ θα είναι το απόλυτο φαβορί…»
 
«Εν πελλάρες οι ξένοι διαιτητές…»
 
«Για όνομα του Θεού, βλέπουμε παντού λάθη σε ξένα πρωταθλήματα και εμείς θέλουμε ξένους διαιτητές. Στην Αγγλία έχουν VAR και γίνονται λάθη, δεν θα γίνουν σε εμάς που δεν έχουμε; Στην Ελλάδα έφεραν ξένους διαιτητές και πάλι το ίδιο χάλι. Δεν είναι οι διαιτητές μας το πρόβλημα».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: