Γιώργος Σαββίδης: Από το άκυρο της Ομόνοιας στην απόλυτη ποδοσφαιρική καταξίωση

Η τεράστια καριέρα του Γιώργου Σαββίδη σε Κύπρο και Ελλάδα δεν μπορεί να ξεχαστεί τόσο εύκολα. Η πίστη, η δύναμη, το ταλέντο και ο τρόπος που αντιμετωπίζει την ζωή τον βοήθησαν να πετύχει τα όσα έκανε στην ζωή του.

Η αγάπη του για την Ομόνοια, το πρώτο άκυρο, ο Ολυμπιακός Λευκωσίας και η έκρηξη στην καριέρα του είναι μερικά από τα σημεία που μπορεί να καταπιαστεί κάποιος όσο αφορά τη ζωή αλλά και την καριέρα του Γιώργου Σαββίδη.

Η ιστοσελίδα lovelife.com.cy, προέβη σε ένα αφιέρωμα όσο αφορά τη ζωή αλλά και την τεράστια καριέρα που έκανε σε Κύπρο και Ελλάδα ο Γιώργος Σαββίδης.

Ήρεμη δύναμη με αστείρευτες δυνάμεις

Ο Γιώργος Σαββίδης γεννήθηκε στις 8/2/1961 στη Λευκωσία. Έγραψε ιστορία στο κυπριακό και στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Από μικρός αγάπησε την Ομόνοια αλλά όταν δοκίμασε να γραφτεί στην ομάδα, δεν του έδωσαν μεγάλη σημασία με αποτέλεσμα να απογοητευτεί και να φύγει.

Το ταλέντο του όμως δεν χάθηκε αφού ο Ισραηλινός προπονητής του Ολυμπιακού Έλι Φουκς τον εντόπισε και τον πήρε στους «μαυροπράσινους» της Λευκωσίας.

Από την αρχή στα… βαθιά

Στα 17 του χρόνια, το καλοκαίρι του 1977, ο Γιώργος Σαββίδης κάνει ντεμπούτο στην Α’ Κατηγορία χωρίς να παίξει μάλιστα στην εφηβική ομάδα! Έμεινε 4 χρόνια στον Ολυμπιακό δείχνοντας τις πολλές και μεγάλες αρετές του.

Ζήτησε να πάει στην Ομόνοια η οποία τον ζήτησε και επίσημα. Η ομάδα του «Τακτακαλά» όμως δεν τον παραχωρούσε αλλά τελικά μετά από ένα χρόνο φόρεσε τη φανέλα με το «τριφύλλι». Ήταν η περίοδος 1981-82.

Πολυτιμότερος και 1ος σκόρερ

Ο Γιώργος Σαββίδης έγινε από την πρώτη χρονιά αναντικατάστατο στέλεχος. Αγωνίστηκε σε 283 παιχνίδια και πέτυχε 120 τέρματα. Κατέκτησε 6 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα και 4 ασπίδες. To 1985 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ και καλύτερος ποδοσφαιριστής της χρονιάς.

Από την πρώτη χρονιά διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάκτηση του κυπέλλου και στην Ασπίδα. Την μεγάλη αξία του θα την επιβεβαιώσει την περίοδο 1984-85 όταν ηγήθηκε της επιθετικής γραμμής της ομάδας του.

Εκείνη την χρονιά σημείωσε 24 τέρματα και η Ομόνοια κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα. Επιβράβευση για τον ίδιο ήταν η ανάδειξη του ως ποδοσφαιριστή της χρονιάς, αφού είχε κερδίσει και τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στο πρωτάθλημα.

 

Αρχηγός στην ΑΕΚ

Το μεγάλο ταλέντο του είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον Ελληνικών ομάδων και τελικά θα καταλήξει το 1987 στην ΑΕΚ Αθηνών του Ντούσαν Μπάγιεβιτς έχοντας δίπλα του, τους Μανωλά, Σαβέφσκι, κ.α. Η μεταγραφή του κόστισε 40 εκατομμύρια δραχμές.

Στην Ένωση αγωνίστηκε μέχρι το καλοκαίρι του 1992, φορώντας το περιβραχιόνιο του αρχηγού, τα τέσσερα, αποτελώντας των ηγέτη του Δικεφάλου.

Πολλά εντυπωσιακό γκολ

Έχοντας αστείρευτες δυνάμεις αλλά και κύρια χαρακτηριστικά το ακατάπαυστο τρέξιμο τις επελάσεις του έγραψε ιστορία στην ΑΕΚ με αποκορύφωμα το «α λα Μέσι» γκολ που πέτυχε κόντρα στον Παναθηναϊκό αλλά και τον κεραυνό που εξαπέλυσε από 40 μέτρα απέναντι στη Ντιναμό Δρέσδης.

Με τον Δικέφαλο κατέκτησε 2 πρωταθλήματα (1989,1992), 1 super cup (1989) και 1 league cup (1990).

Στην ΑΕΚ είχε περίπου 150 επίσημες συμμετοχές με 35 γκολ, αρκετά από αυτά πολύ εντυπωσιακά πανηγυρίζοντας τα κάνοντας τούμπα στον αέρα.

Ξανά στην Ομόνοια

Ο Γιώργος Σαββίδης επέστρεψε στην Κύπρο το 1992 για να τελειώσει την καριέρα του στην Ομόνοια. Κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το 1996, ενώ είχε κατακτήσει άλλο ένα πρωτάθλημα (1993) και ένα κύπελλο (1994).

Έχει 46 συμμετοχές στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Κύπρου μας, σημειώνοντας δύο τέρματα.

Υπήρξε προπονητής στον Διγενή Ακρίτα Μόρφου και για ένα μικρό διάσημα στην Ομόνοια.

Εκρηκτικός και ασταμάτητος

Ήταν πολύ γρήγορος παίκτης, με αστείρευτες δυνάμεις και αντοχές, ενώ οι κούρσες του προκαλούσαν τρόμο στις αντίπαλες άμυνες, οι οποίες χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά σκληρά μαρκαρίσματα για να τον σταματήσουν. Αγωνιζόταν στη μεσαία γραμμή και στην επίθεση.

Σουτ «βολίδες» και αστείρευτες δυνάμεις

Η ταχύτητα, ο διασκελισμός, η ορμητικότητα και οι αποστάσεις που μπορούσε να διανύσει με την μπάλα στα πόδια, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του.

Το μεγάλο του «όπλο» στο παιχνίδι του, ήταν τα ισχυρά σουτ, η ντρίμπλα, αλλά και οι αστείρευτες φυσικές δυνάμεις, που του επέτρεπαν να αγωνίζεται σε ψηλό επίπεδο μέχρι τα 35 του χρόνια.

Δεν ήταν καθαρόαιμος επιθετικός, όμως με την εκρηκτικότητα και το ταλέντο του, δημιούργησε και πέτυχε πολλά, καταπληκτικά τέρματα.

Ήρεμος και ώριμος

Ξεχώριζε πάντα για την προσωπικότητά του, εντός και εκτός γηπέδου. Πάντοτε συνεπής στις υποχρεώσεις του, πράος και με ώριμη και συγκροτημένη σκέψη, εξέπεμπε σιγουριά και ηρεμία. Του άρεσε να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να βγαίνει μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις.

Η καριέρα του αναλυτικά:

1977-80 Ολυμπιακός

1981-87 Ομόνοια

1987-92 ΑΕΚ Αθηνών

1993-96 Ομόνοια

Οι τίτλοι του:

Πανηγύρισε έξι πρωταθλήματα με την Ομόνοια (1982, ‘83, ‘84, ‘85, ’87, ‘93) και ένα με την ΑΕΚ (1991-92) και τρία κύπελλα με την Ομόνοια (1982, ‘83, ‘94). Επίσης πανηγύρισε 4 Ασπίδες με την Ομόνοια και 1 super cup (1989) και 1 league cup (1990) με την ΑΕΚ.

Δειτε Επισης

Στηρίζουν Νίκο Νικολαΐδη οι «Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Ενωμένοι Κύπριοι Κυνηγοί» στη Λεμεσό
Ηχηρά ονόματα στους προτείνοντες και υποστηρίζοντες των υποψηφίων-Στηρίζει Γεάδη και Πελεκάνο η Παρισινού
Στην εξίσωση δύο εμπρησμοί στη Λευκωσία και μια βόμβα στον Πρωταρά-Είχε κληθεί για κατάθεση το «Δημητρούι»
Οι μαθητές από το Ριζοκάρπασο επισκέφτηκαν το πάρκο καμήλων σε μία μέρα γεμάτη διασκέδαση (pics)
63 υποψηφιότητες για τις έξι θέσεις Ευρωβουλευτών-Αρχίζει η ετοιμασία του ψηφοδελτίου
Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές