Τα μεγαλόπνοα σχέδια του Ινφαντίνο και η δημιουργία της Παγκόσμιας Ένωσης Συλλόγων

Με την επέκταση από 7 σε 24 ομάδες το Παγκόσμιο κύπελλο Συλλόγων που ξεκινά την πορεία του το 2021, δημιουργείται στην Ελβετία και κάτι αντίστοιχο της Ευρωπαικής ομοσπονδίας ομάδων της λεγόμενης ECA, η  WFCA. Θα είναι η Παγκόσμια Ένωση Συλλόγων  ποδοσφαίρου και αυτή που θα συζητά με την ηγεσία της Παγκόσμιας αρχής του ποδοσφαίρου θέματα των αρμοδιοτήτων της.

Η Ένωση , η οποία ιδρύθηκε με 8  συλλόγους (προς το παρόν) που εκπροσωπούν τις 6 Συνομοσπονδίες (αν και όχι επίσημα), μέχρι στιγμής, δεν έχουν ενταχθεί σε αυτήν ομάδες από Βραζιλία, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία και επίσης  αδιαφορεί για τι θα πράξουν σύντομα ή στο προσεχές μέλλον  δύο από τους γίγαντες του Ευρωπαικού ποδοσφαίρου η Μπαρσελόνα και η   Γιουβέντους.

Οι σύλλογοι που μετέχουν στην ίδρυση αυτής της νέας Ένωσης  είναι η Ιταλική, Μίλαν, η Ισπανική, Ρεάλ Μαδρίτης, οι  αργεντίνικες Μπόκα Τζούνιορς και Ρίβερ Πλέιτ. Η Αμέρικα του Μεξικού, η Κινεζική, Γκουαντζού Εβεργκράντε , η  TP Μαζέμπε από την Λουμπουμπάσι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό  και η Νέα Ζηλανδία.

Αρχικά πρόεδρος της Ένωσης θα αναλάβει ο κορυφαίος διοικητικός ηγέτης της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλωρεντίνο Πέρεθ ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά :

 "Αυτή η νέα Ένωση θα προτείνει ένα αξιόπιστο και σοβαρό αντιστάθμισμα στη FIFA για να συζητήσει όλες τις πτυχές που σχετίζονται με τους συλλόγους, ξεκινώντας με το Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων ".

Το επόμενο βήμα της  WFCA θα είναι να προσκαλέσει νέους συλλόγους στην Ένωσή της , αν και προς το παρόν  δεν είναι σαφές ποια θα είναι η σχέση της  με τον ισχυρό Ευρωπαϊκή  Ομοσπονδία Συλλόγων (ECA) και εάν θα έχει διαφορετική πολιτική προσέγγιση προς την ECA η οποία τουλάχιστον προς το παρόν έχει εκφράσει την αντίθεσή της  στον ανταγωνισμό αυτό της Παγκόσμιας Αρχής του ποδοσφαίρου με την επέκταση και ενίσχυση του νέου Παγκοσμίου κυπέλλου Συλλόγων .

Ο επιδιωκόμενος στόχος της νέας Ένωσης  είναι ακλόνητος να γίνει σαν μια ομάδα λόμπι για τη FIFA. Σύμφωνα με επίσημη δήλωση, μάλιστα  λέγεται ότι είναι "να βεβαιωθείτε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της FIFA θα είναι ένα γεγονός,  όπου οι οπαδοί όλου  του κόσμου μπορούν να παρακολουθήσουν τις καλύτερες ομάδες που παίζουν το καλύτερο ποδόσφαιρο και θα συναγωνίζονται για το  μοναδικό παγκόσμιο τρόπαιο Συλλόγων.

Πρόσφατα μάλιστα ο Πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο δήλωσε :

 "Είμαι βέβαιος ότι ακόμα περισσότερα κορυφαία σωματεία θα συμμετάσχουν μαζί μας, καθώς θα αναπτύξουμε με αυτούς τους συλλόγους καλύτερες σχέσεις δια μέσω συζητήσεων ,  όπως συμβαίνει με τις ομοσπονδίες, τις συνομοσπονδίες, τις λίγκες  και τους φορείς της FIFA, καθώς και όλοι εκείνους που βρίσκονται στην καρδιά της παγκόσμιας κοινότητας του ποδοσφαίρου. Ο κόσμος αλλάζει γρήγορα και εμείς στην ποδοσφαιρική βιομηχανία ελπίζουμε να συνεχίσουμε ώστε να αναπτύσσεται ακόμη περισσότερο  το  μεγαλύτερο αθλητικό  κομμάτι στον κόσμο. Πρέπει  συνεργαστούμε με εποικοδομητικό, πρωτοποριακό και περιεκτικό τρόπο,  προκειμένου να εξετάσουμε τις προκλήσεις και τα θέματα που αντιμετωπίζουμε και να συνειδητοποιήσουμε τις μεγάλες  ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά μας. "

"Το όραμά μου είναι ότι στο μέλλον 40 ή 50 σύλλογοι από διάφορα μέρη του κόσμου να  έχουν τη  φιλοδοξία να κερδίσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων  της FIFA. Αυτό σημαίνει ότι οι εθνικοί και περιφερειακοί αγώνες πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο και ότι, ως εκ τούτου, εκατομμύρια οπαδοί μπορούν να υποστηρίξουν τις αγαπημένες τους ομάδες με ακόμα μεγαλύτερο πάθος ».

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ