Η σκιαγράφηση του Ρόκα και οι άγνωστες λεπτομέρειες της θητείας στην ΑΕΚ

Ο Τσάβι Ρόκα αποτελεί από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής (15/11) το νέο τεχνικό διευθυντή του Παναθηναϊκού και τα δημοσιεύματα συνεχίζονται στην Ελλάδα, σχετικά με το παρελθόν και τα πεπραγμένα του στην ΑΕΚ Λάρνακας.
 
Η ιστοσελίδα sdna.gr κάνει ένα εκτενές αφιέρωμα και σκιαγραφεί το προφίλ του Ρόκα και τις λεπτομέρειες της θητείας του στο νησί μας.
 
Αναλυτικά:
 
Πως σκιαγραφούν στην πιάτσα των ατζέντηδων το προφίλ του νέου τεχνικού διευθυντή του «τριφυλλιού»; Το SDNA έκανε ρεπορτάζ και απευθύνθηκε σε μάνατζερ που γνωρίζουν πολύ καλά τον…καπνό που φουμάρει ο Ισπανός, τον τρόπο που λειτουργεί στις ομάδες, τον κώδικα επικοινωνίας με παίκτες – προπονητές, καθώς και το «σύστημα» που ακολουθεί στο μεταγραφικό…γήπεδο.

Ο Τσάβι Ρόκα μπήκε ξαφνικά στη ζωή του ελληνικού ποδοσφαίρου το βράδυ της Παρασκευής (15/11).

Η κυκλοφορία της συμφωνίας με τον Παναθηναϊκό για το πόστο του νέου τεχνικού διευθυντή των «πρασίνων», αυτομάτως έβαλε όλο το δημοσιογραφικό (κι όχι μόνο) συνάφι στην…πρίζα να ψάξει και να μάθει λεπτομέρειες που αφορούν το βιογραφικό και τον τρόπο λειτουργίας του «αντι – Νταμπίζα».

Όπως άλλωστε είθισται να συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, με όλα τα νέα και άφθαρτα πρόσωπα που έρχονται ως rookie στο χάρτη του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το SDNA απευθύνθηκε κατά πρώτο λόγο στην κυπριακή πιάτσα των ατζέντηδων και κατά δεύτερο και σε agents (εκτός Κύπρου) οι οποίοι γνωρίζουν καλά τον Τσάβι Ρόκα και σκιαγραφούν – μέσω χρήσιμων tips - το προφίλ του νέου τεχνικού διευθυντή του Παναθηναϊκού.

Και σε ορισμένα από αυτά, θα καταλάβει κανείς πως τα... χνώτα του ταίριαξαν με τον Παναθηναϊκό και ειδικότερα με εκείνα τα κριτήρια που είχαν θέσει οι «πράσινοι» και αναζητούσαν να «κουβαλά» μαζί του ο διάδοχος του Νίκου Νταμπίζα.

«Ψήλωσε» την ΑΕΚ Λάρνακας

Παρά το νεαρό της ηλικίας του (45 ετών) είχε ένα απόλυτα επιτυχημένο πέρασμα από την ΑΕΚ Λάρνακας στην οποία εργάστηκε σχεδόν 4,5 χρόνια.

Εκτός από την κατάκτηση του Κυπέλλου, επί των ημερών του το κλαμπ έφτασε στο σημείο να διεκδικεί επί ίσοις όροις το πρωτάθλημα στα πλέι οφ από τον ΑΠΟΕΛ, έχοντας μάλιστα τερματίσει πρώτο στην κανονική διάρκεια.

Καθιέρωσε την ΑΕΚ Λάρνακας στη συνείδηση των Κυπρίων ως μια «μεγάλη» ομάδα, ανεβάζοντας το επίπεδο του συλλόγου.

«Ιερό» το μπάτζετ

Διαχειρίστηκε άψογα το μπάτζετ της ΑΕΚ Λάρνακας κι απέδειξε πως διαθέτει καλή ατζέντα. 

Τόσο για φτηνά, όσο και για πιο ακριβά υλικά, όταν του δόθηκαν περισσότερα χρήματα για την ενίσχυση του ρόστερ.

Η τήρηση του μπάτζετ σε κάθε περίπτωση αποτελεί για τον ίδιο κάτι «ιερό».

Η ανοιχτή γραμμή με τα τμήματα υποδομής

Στην ΑΕΚ Λάρνακας δόθηκε μεγάλη έμφαση στα τμήματα υποδομής του συλλόγου και την ανάδειξη παικτών.

Παρά το γεγονός πως ακολούθησε το ισπανικό μοντέλο, δεν αμέλησε τους Κύπριους παίκτες.

Λειτούργησε με το φυτώριο και είχε άμεση συνεργασία με τους προπονητές των ομάδων Νέων.

Τα «κονέ» στις αγορές και ο Ζόρντι Κρόιφ

Κάνει καλή διαχείριση των γνωριμιών του στις αγορές. Οι καλύτερες του γνωριμίες είναι σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ολλανδία.

Στην ΑΕΚ Λάρνακας πήγε με τις συστάσεις του Ζόρντι Κρόιφ ο οποίος είχε περάσει πιο παλιά από το πόστο του τεχνικού διευθυντή στην κυπριακή ομάδα.

«Κόκκινο» στις υπερκοστολογήσεις

Αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι στις συναλλαγές, τις υπερκοστολογήσεις παικτών που ξεφεύγουν από το διαθέσιμο μπάζτετ.

Δεν κάνει μεταγραφικές…τρέλες που θα διαταράξουν τις οικονομικές ισορροπίες.

Επιχειρεί με εναλλακτικά κίνητρα (υψηλές προκαταβολές, μπόνους) να φέρνει τις επαφές σε επίπεδο συμφωνιών.

Στην Κύπρο «πουλούσε» σε μάνατζερ και παίκτες τον τρόπο ζωής στο νησί και κάτι ανάλογο θα κάνει και για την (ηλιόλουστη) Αθήνα.

Οι σχέσεις με τους παίκτες

Είναι επικοινωνιακός και μιλάει πολύ στους ποδοσφαιριστές. Ξέρει να μπει στη ψυχολογία τους κι είναι…μοντέρνος τεχνικός διευθυντής.

Οι σχέσεις με τους προπονητές και η ιεραρχία

Προτιμά ο κόουτς με τον οποίο συνεργάζεται να΄ναι δική του επιλογή και μπαίνει ως ασπίδα προστασίας μπροστά του.

Αν όμως αυτό δεν συμβεί, δεν θα τα...γκρεμίσει όλα. Θεωρεί πως ο προπονητής είναι το νούμερο – ένα σε μια ομάδα και ο αρχηγός του ποδοσφαιρικού τμήματος.  

Η δραστηριότητα ως ατζέντης

Δούλεψε ως ατζέντης έπειτα από την οικειοθελή αποχώρησή του από την ΑΕΚ Λάρνακας και υπήρξε εξωτερικός συνεργάτης του ισπανικού γραφείου «Global ASSES».

Οι «πόρτες» και το δέλεαρ του Παναθηναϊκού

Μετά το “game over” στην ΑΕΚ Λάρνακας, ακύρωσε προτάσεις ομάδων που θεωρούσε πως δεν κάλυπταν, όχι μόνο στο οικονομικό αλλά και γενικότερα ως πρότζεκτ.

Στον Παναθηναϊκό βλέπει μια μεγάλη ευκαιρία να πετύχει σπουδαία πράγματα και να επιστρέψει δυνατά στο προσκήνιο με το κοστούμι του τεχνικού διευθυντή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: