Αποζημιώσεις 7.7 εκατομμυρίων στην οικογένεια Κίρζη-Απόφαση καταπέλτης

Για δικαστική απόφαση «καταπέλτη» εναντίον της Sharelink Securities & Financial Services Ltd, διοικητικών συμβούλων και στελεχών της και υπέρ της οικογένειας Κίρζη για αποζημιώσεις ύψους  €7.7 εκ. περίπου, κάνει λόγο η δικηγορική εταιρεία που εκπροσώπησε την οικογένεια στη δίκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της δικηγορικής εταιρείας, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εξέδωσε σήμερα την απόφαση του σε σχέση με την αξίωση που προώθησαν επτά μέλη της οικογένειας Κίρζη κατά της χρηματιστηριακής εταιρείας Sharelink Securities & Financial Services Ltd (Sharelink) και έξι στελεχών της.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Στα άδυτα του Απόλλωνα-Οι αποκαλύψεις του γιατρού των γαλάζιων

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η ακρόαση της υπόθεσης που καταχωρήθηκε στις 4/3/2010 είχε ξεκινήσει ενώπιον της τότε Προέδρου του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού (έγιναν 34 δικάσιμοι και ακούστηκαν 8 μάρτυρες), αλλά, λόγω του διορισμού της ως Δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο, η διαδικασία έπρεπε να διακοπεί και επανεκκινήσει εξ΄ υπαρχής.

Σημειώνεται ότι το χρέος από την απόφαση, με βάση τους υπολογισμούς των παραπονουμένων, ανέρχεται σε περίπου €7.7εκ.,περιλαμβανομένων των μέχρι σήμερα τόκων, και σχετίζεται με τις ζημιογόνες επενδυτικές υπηρεσίες που η Sharelink παρείχε στην οικογένεια Κίρζη μέσα στο 2008 με αρχές του 2009, για τις οποίες της εμπιστεύτηκαν σημαντικά κεφάλαια.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σήκωσαν παντιέρα οι Λεμεσιανοί

Όπως αναφέρεται, το Δικαστήριο αποδέχθηκε τόσο την ευθύνη της Sharelink με βάση τις πράξεις και παραλείψεις συγκεκριμένων στελεχών της όσο και μελών του τότε Διοικητικού Συμβουλίου της Sharelink ή άλλων στελεχών της, οι οποίοι κατά παράβαση του νόμου απέτυχαν να ανταποκριθούν προς τη δική τους προσωπική υποχρέωση, μεταξύ άλλων, να αξιολογούν και να επανεξετάζουν την αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων και διαδικασιών για την συμμόρφωση της εταιρείας τους προς τις υποχρεώσεις της.

Ως εκ τούτου, προστίθεται, το Δικαστήριο απέδωσε προσωπική ευθύνη για αποζημίωση των εναγόντων και σε (τότε) αξιωματούχους και στελέχη της Sharelink. Η δικηγορική εταιρεία παραθέτει συγκεκριμένο απόσπασμα της απόφασης σύμφωνα με το οποίο «επέτρεψαν στην Εταιρεία να λειτουργεί με τρόπο που να επιτρέπει οι καταστάσεις που εκδίδονταν προς τους πελάτες να μην φτάνουν ποτέ σ΄ αυτούς και αυτοί να παραλαμβάνουν άλλες καταστάσεις που επιτρεπόταν να ετοιμάζονται κατά τρόπο που καθιστούσε πολύ εύκολο να παραποιούνται τα στοιχεία και δίνεται αναληθής και παραπλανητική εικόνα στους πελάτες αναφορικά με τις επενδύσεις τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το respect του Απολλωνίστα Φουρλά στον Νεκτάριο


«Ενώ οι αδυναμίες τους συστήματος ήταν γνωστές και είχαν συζητηθεί σε συνεδριάσεις στις οποίες λάμβαναν μέρος αξιωματούχοι της Εταιρείας δεν υπήρξε άμεση αποκατάσταση», αναφέρεται το απόσπασμα.

Οι Εναγόμενοι [...], προστίθεται, «απέτυχαν να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους[…] και είναι συνεπώς δυνάμει των προνοιών του Άρθρου 143(1) του Νόμου υπόχρεοι να αποζημιώσουν τους Ενάγοντες από τις ζημίες που έχουν υποστεί λόγω της παράλειψης τους και παραβίασης των υποχρεώσεων τους[ ….]».

Σε άλλο σημείο της απόφασης του, αναφέρει η ανακοίνωση, το Δικαστήριο έκρινε πως η μαρτυρία που παρουσιάστηκε από πλευράς των παραπονουμένων σε ότι αφορά τη ζημία τους ήταν «συντριπτική», ενώ αποδέχθηκε και τη θέση της οικογένειας ότι «η πεμπτουσία της υπόθεσης είναι ότι εάν δεν προηγούνταν οι ψευδείς παραστάσεις και δόλος […]οι Ενάγοντες δεν θα εμπλέκονταν στις επίδικες συνεργασίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Με ρωτούσε τι έχω μάμα, γιατί εν γιανίσκω εγώ; Αλλά δεν έχανε το χαμόγελό της»

Το Δικαστήριο, όπως αναφέρεται, επιδίκασε αποζημιώσεις που ισούνταν με την απώλεια που η οικογένεια Κίρζη υπέστηκε από το γεγονός ότι βασίστηκαν στις παραστάσεις στελέχους της Sharelink, οι οποίες έπρεπε να υπολογιστούν κατά τρόπο ώστε να την αποκαταστήσουν στην κατάσταση που θα βρίσκονταν, εάν δεν είχαν βασιστεί σ΄ αυτές τις παραστάσεις, δηλαδή εάν δεν συνεργάζονταν με την Sharelink. Επίσης, προστίθεται, επιδίκασε προς όφελος τους τα δικηγορικά έξοδα.

Η οικογένεια Κίρζη αντιπροσωπεύθηκε από τον κ. Δημήτρη Αραούζο και Χρίστο Περικλέους της δικηγορικής εταιρείας Chrysses Demetriades & Co LLC, καταλήγει η ανακοίνωση.