Πλησιάζει η ώρα της Νέας Υόρκης για να φιλοξενήσει τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, το 2024

Οι πιέσεις είναι μεγάλες. Οι προσφορές από πολυεθνικές εταιρείες υπερβολικά υψηλές.

Και οι παράγοντες της  UEFA φτάνουν στο μεγάλο τους στόχο που δεν είναι άλλος απ το να διεξαχθεί για πρώτη φορά, τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ, εκτός Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η Ευρωπαική αρχή του ποδοσφαίρου που έχει κάνει εδώ και καιρό μεγάλη έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες δια μέσω, εξειδικευμένων εταιρειών, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως φτάνει η ώρα να πάει  ο μεγάλος τελικός της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Και μάλιστα όλα δείχνουν  πως αυτό θα γίνει πραγματικότητα το 2024, λίγο πριν την τελική φάση του Ευρωπαικού πρωταθλήματος που είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί στην Γερμανία.

Η UEFA, η ανωτέρα αρχή του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, έχει ενημερώσει τους πιθανούς εμπορικούς εταίρους ότι ήδη καταβάλλει προσπάθειες για να μεταφέρει τον  τελικό του Champions League 2024 στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Αν οι προσπάθειες της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας  είναι επιτυχείς, θα είναι η πρώτη φορά που το κορυφαίο τρόπαιο της «Γηραιάς ηπείρου» θα παιχθεί εκτός  Ευρώπης.

Η TEAM Marketing AG, ελβετική εταιρεία που ουσιαστικά είναι κομμάτι της  UEFA και αυτή που διαπραγματεύεται τα  εμπορικά της  συμφέροντα  παγκοσμίως, έχει ενημερώσει τους πιθανούς  εταίρους και τους κατόχους δικαιωμάτων των μέσων μαζικής ενημέρωσης ότι η οργάνωση στοχεύει στην αγορά της Νέας Υόρκης .  Μάλιστα όπως λένε άνθρωποι της,  που είναι εξοικειωμένοι σε τέτοιου είδους  συνομιλίες,  ένα άτομο,  με άμεση γνώση του αντικειμένου έχει ξεκινήσει ήδη τις διαπραγματεύσεις. Παράλληλα  την Παρασκευή η  αμερικανική εταιρεία Morning Consult ανέφερε πως η εταιρεία  μάρκετινγκ της UEFA είχε μιλήσει με δυνητικούς εμπορικούς εταίρους σχετικά με μια κίνηση για να πάρει  τον τελικό του 2024 στις ΗΠΑ και να διεξαχθεί στο στάδιο MetLife στο Νιού Τζέρσι .  Ωστόσο προς το παρόν ούτε η ηγεσία της  UEFA, ούτε η  TEAM  θέλησαν να σχολιάσουν την πληροφορία αυτή.

Η ηγεσία της UEFA πάντως  αποκάλυψε για πρώτη φορά το 2016 ότι ήταν ανοιχτό το ενδεχόμενο  να μεταφέρει  έναν από τους τελικούς της,  εκτός Ευρώπης.

Ο επικεφαλής της ισπανικής ραδιοτηλεόρασης είπε πέρυσι ότι η UEFA διερευνά τη δυνατότητα διοργάνωσης του τελικού Τσάμπιονς Λιγκ του  2021 στις Η.Π.Α. Η απαίτηση ωστόσο απορρίφθηκε από την UEFA, η οποία τελικά  παρεχώρησε τα  δικαιώματα φιλοξενίας στην Αγία Πετρούπολη.

Η UEFA έχει ήδη ανακοινώσει ότι οι τελικοί του Champions League 2022 και 2023 θα διεξαχθούν στο Μόναχο και το Λονδίνο, αντίστοιχα, αλλά δεν έχει επιλέξει τοποθεσία  για το 2024.
Εκτός από το Champions League, το πακέτο δικαιωμάτων των συλλόγων της UEFA περιλαμβάνει το δεύτερο τρόπαιο, το  UEFA Europa League και το Super Cup της UEFA.  Το πακέτο που πήρε η Ευρωπαική Συνομοσπονδία την  Παρασκευή περιελάμβανε επίσης τα δικαιώματα για το νέο τρίτο κύπελλο, το  UEFA Europa Conference League (Περιφερειακό πρωτάθλημα) το οποίο ξεκινά την πορεία του το 2021, ενώ για πρώτη φορά εξασφάλισε και για τις ΗΠΑ τα τηλεοπτικά δικαιώματα του  UEFA Youth League.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη αποδειχθεί γόνιμο έδαφος για ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους υψηλού προφίλ, πολλοί από τους οποίους περιοδεύουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα για  εκθέσεις και  μεγάλα τουρνουά,  που αρέσει στο φίλαθλο κοινό.  Οι προηγούμενες προσπάθειες διαφόρων ξένων λιγκών  (Ισπανία, κ.α) για να δώσουν παιχνίδια οι ομάδες τους  στις Ηνωμένες Πολιτείες (βλέπε Μπαρσελόνα κ.ά) , δεν καρποφόρησαν, καθώς αντιμετώπισαν αντίσταση από τους οικείους φορείς του αθλήματος.

Νωρίτερα φέτος, ο όμιλος Relevent Sports Group με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία διοργανώνει ένα τουρνουά κάθε καλοκαίρι  στις Ηνωμένες Πολιτείες με ξένους συλλόγους που ονομάζεται Διεθνές Κύπελλο πρωταθλητών ( International Champions Cup),  υπέβαλε ένα αντιμονοπωλιακό ένδικο μέσο εναντίον της αμερικανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, να εμποδίσει την επιχείρηση της , να προσφέρει  ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά παιχνίδια στην Αμερική.

Η ηγεσία της UEFA να θυμίσουμε είχε αποκαλύψει για πρώτη φορά το 2016,  ότι είναι  ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταφέρει έναν από τους τελικούς της,  εκτός Ευρώπης.

Τώρα λοιπόν όλα δείχνουν πως η μεγάλη ώρα πλησιάζει και πιθανότατα ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ του 2024 θα διεξαχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες...
 
Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
 

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Ιδιαίτερα αισθητός κοντά στην Άγκυρα
Απάντησε στα πυρά του Τουρκικού ΥΠΕΞ για Συμπεράσματα ο Κόμπος-«Επιλογή της άλλης πλευράς αν θα προχωρήσει»
Απαντά για το επίδομα ενοικίου σε διπλωμάτη το ΥΠΕΞ-«Η Εισαγγελία γνωμάτευσε πως δεν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα»