Ο πρώτος Κύπριος ποδοσφαιριστής που… πέταξε στο εξωτερικό και διέπρεψε

Το δικό του στίγμα κατάφερε να αφήσει στο μεταγραφικό παζάρι του κυπριακού ποδοσφαίρου, ο Γεώργιος Σάββα, καθώς είναι ο πρώτος Κύπριος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε επαγγελματικά στο εξωτερικό. Αρχικά, έπαιξε στη Μπρίστολ Σίτι τη σεζόν 1952-1953 και ακολούθως μετακόμισε στην Μακάμπι Χάιφα το 1955 μέχρι το 1956, πραγματοποιώντας σπουδαίες εμφανίσεις.
 
Γνωστός ως Κώτσιος στο κυπριακό κοινό έγραψε ιστορία στον ΑΠΟΕΛ και όχι μόνο, αγωνιζόμενος σε μια εποχή όπου οι ποδοσφαιριστές έπαιζαν για την αγάπη που είχαν για το άθλημα. Άρχισε την καριέρα του το 1949 στους γαλαζοκίτρινους και στη συνέχεια έπαιξε για ένα  χρόνο στην ΕΠΑ το 1961-62.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η παραδοχή Χαρίτου για το παγκόσμιο φαινόμενο στην Ομόνοια
 
Σήκωσε δύο φορές την κούπα του πρωταθλητή, και ένα κύπελλο με τα χρώματα του ΑΠΟΕΛ. Το πρώτο πρωτάθλημα το 1948-1949 και το δεύτερο το 1951-1952. Συγκεκριμένα στην κατάκτηση του κυπέλλου το 1951, είχε τεράστια συμβολή , αφού οι γαλαζοκίτρινοι επικράτησαν με 7-0 της ΕΠΑ, με τον Γεώργιο Σάββα να χρίζεται σκόρερ δύο φορές.
 
Μπορούσε να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις της επίθεσης και ήταν άριστος χειριστής της μπάλας. Το πάθος που τον διακατείχε, αλλά και η κατάθεση ψυχής στο γήπεδο, αποτελούσαν τα πιο δυνατά του χαρακτηριστικά. Κάποιες φορές του ζητήθηκε να αγωνιστεί και ως αμυντικός, όμως και πάλι ο Κώτσιος ξεχώρισε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τόσο είναι το διάστημα αποχής του Ουζόχο από τα γήπεδα
 
Ένα ταλέντο από τα λίγα, το οποίο κατάφερε να παίξει επαγγελματικά στο εξωτερικό και έκανε την χώρα του Ισραήλ να παραμιλά, αφού στη γειτονική μας χώρα αναστάτωσε σχεδόν όλες τις αντίπαλες άμυνες, ενώ είχε διακριθεί και πανηγυρίσει και πρωτάθλημα και κύπελλο.
 
Αξίζει να σημειωθεί, πως ήταν και ο πρώτος ξένος παίκτης στο Ισραήλ, πέραν απ’ τους Άγγλους στρατιώτες που κατά καιρούς βρίσκονταν στην περιοχή.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα νέα δεδομένα με τον αντι-Ουζόχο στην Ομόνοια
 
Ανάγκασε επίσης, την Εθνική Ελλάδος να του υποκλιθεί το 1959, όταν σε ένα αγώνα όπου η μικτή ΑΠΟΕΛ – Ομόνοιας επικράτησαν της Εθνικής Ελλάδος με 2-1. Πέτυχε το ένα τέρμα και έδωσε ασίστ στο δεύτερο. Οι διεθνείς της Ελλάδας τόνιζαν πως αυτός ο ποδοσφαιριστής, μπορούσε να παίξει στο πιο ψηλό επίπεδο.
 
Οι καταστάσεις της τότε εποχής και όσα πέρασε η πατρίδα μας στάθηκαν εμπόδιο στην καριέρα του, αφού θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα ποδοσφαιριστή παγκοσμίου φήμης. Ο  μακροβιότερος προπονητής του ΑΠΟΕΛ, Τζιόζεφ Κιούνσλερ, είχε αναδείξει τον Κώτσιο και τόνισε αρκετές φορές, πως θα μπορούσε να γίνει απ’ τους καλύτερους ποδοσφαιριστές.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: