Τα 15 μεγαλύτερα ντέρμπι μίσους στο ποδόσφαιρο

Ντέρμπι που "κόβουν" την ανάσα. Πάθος, ένταση αλλά, και αντιπαλότητα. Είναι το Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ; Είναι το Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης; Ποιο είναι το μεγαλύτερο ντέρμπι στον πλανήτη; 
 
Δείτε τα κορυφαία ντέρμπι στον κόσμο.
 
Μπόκα Τζούνιορς - Ρίβερ Πλέιτ
Είναι κάτι παραπάνω από clásico, το αποτυπώνει κι η ονομασία του, άλλωστε. Είναι το superclásico. Τη Ρίβερ Πλέιτ και την Μπόκα Τζούνιορς δεν χωρίζει μόνο η πρωτοκαθεδρία στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, Μπουένος Άιρες, αλλά ένα συνονθύλευμα πολιτικών και πολιτισμικών αντιλήψεων. "Γενοβέζοι" και "εκατομμυριούχοι" στη μητέρα των μαχών.
Ρέιντζερς - Σέλτικ
Από τα πιο παλιά, παραδοσιακά ντέρμπι με προεκτάσεις, όχι αμιγώς αγωνιστικές. Η θρησκεία πρώτα και πάνω από όλα δίνει μία ιδιαίτερα άγρια νότα, στη μάχη των δύο μεγάλων του ποδοσφαίρου της Σκωτίας, "προτεσταντών" και "καθολικών". Old Firm, χωρίς καμία αμφιβολία.
Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης
Μία κόντρα που περνά τα σύνορα της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης, που περνά τα σύνορα της Ισπανίας. Μπαρτσελόνα και Ρεάλ, αντικατοπτρίζουν μία διαφορετική κουλτούρα, εντελώς διαφορετικές αξίες. Πολιτικές, πολιτισμικές, γλωσσικές. Mas que un clásico...
Φλαμένγκο - Φλουμινένσε
Ντέρμπι με σάμπα. Από το "Φλα-Φλου" δεν βγαίνει μόνο το αφεντικό του Ρίο ντε Ζανέιρο. Σημαίνει κάτι παραπάνω για τους οπαδούς των δύο ομάδων. Στο "Μαρακανά" όλα θυσιάζονται στο βωμό του γοήτρου για "ρούμπρο-νέγκρο" και "τρικολόρ".
Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι οι πιο επιτυχημένες αγγλικές ομάδες, αλλά η κόντρα τους δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό. Στον τόπο που γεννήθηκε ο ορισμός του "derby" τα Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν έχασαν ποτέ την αίγλη τους, ανεξάρτητα από τη φόρμα των δύο ομάδων. Ούτε το πάθος και την αντιπαλότητά τους, φυσικά.
Ρόμα - Λάτσιο
Το ντέρμπι της "Αιώνιας Πόλης". Δεν τις χωρίζει μόνο, η Ρώμη. Λάτσιο και Ρόμα είναι το απόλυτο ιταλικό ντέρμπι. "Τζαλορόσι" και "Μπιανκοτσελέστι" ξεκίνησαν από διαφορετικές ρίζες και ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους. Κάθε σύγκρουση έχει το δικό της, μοναδικό ενδιαφέρον.
Φενέρμπαχτσε - Γαλατάσαράι
Το ντέρμπι της Πόλης. Φενέρμπαχτσε και Γαλατάσαράι χωρίζονται από το Βόσπορο σε ευρωπαϊκή και ασιατική πλευρά. Η "σαρί Καναριαλάρ" θεωρείται η ομάδα του λαού, η "τσιμ μπομ" αυτή των πλουσίων. Η διαφορά στο οικονομικό έχει αλλάξει, το πάθος για το ντέρμπι της Τουρκίας ποτέ.
Παρτίζαν - Ερυθρός Αστέρας
Η Σερβία ζει και κινείται στους ρυθμούς ενός σκληροπυρηνικού ντέρμπι. Το Βελιγράδι είναι χωρισμένο στη μέση. Η μία πλευρά στα "ασπρόμαυρα" κι η άλλη στα "ερυθρόλευκα". Παρτίζαν και Ερυθρός Αστέρας είναι η βαλκανική, hardcore, έκδοση των ντέρμπι.
Μίλαν - Ίντερ
Τοπικό ντέρμπι, με διαστάσεις που ξεπερνούν τα στενά όρια του Μιλάνου. "Ροσονέρι" και "νερατζούρι" μοιράζονται το ίδιο γήπεδο, έστω και με διαφορετικό όνομα. Οι καταβολές διαφορετικές, οι πορείες συγκλίνουσες, η νίκη αυτοσκοπός. Μίλαν και Ίντερ ζουν και αναπνέουν για το "Ντέρμπι ντελα Μαντονίνα"
Σπαρτάκ Μόσχας - ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Η "ομάδα του λαού" και οι "στρατιωτικοί" ζουν κάτω από τον ίδιο ουρανό, αυτόν της Μόσχας. Η ρωσική πρωτεύουσα, όμως, έχει χώρο μόνο για έναν εκ των δύο. Σπαρτάκ και ΤΣΣΚΑ είναι το μεγαλύτερο ντέρμπι στη χώρα, ωστόσο η φήμη του ξεπερνά τα σύνορα αυτής.
Στεάουα Βουκουρεστίου - Ντινάμο Βουκουρεστίου
Οι "στρατιωτικοί" της Στεάουα και τα "κόκκινα σκυλιά" της Ντινάμο, είναι το ντέρμπι της Ρουμανίας. Η πρωτεύουσα αυτής, Βουκουρέστι, αναζητά το αφεντικό της. Στο "αιώνιο ντέρμπι" της Ρουμανίας αποτυπώνονται οι διαφορετικές εκβολές της κοινωνίας της χώρας. Ντέρμπι με τα όλα του.
Χάιντουκ Σπλιτ - Ντίναμο Ζάγκρεμπ
Το "βιέτσνι ντέρμπι" της Κροατίας. Η κόντρα του κρατά από την Πρώην Ενωμένη Γιουγκοσλαβία. Και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Σπλιτ και Ζάγκρεμπ μπορεί να χωρίζονται από 256 χιλιόμετρα, αλλά το κοντέρ μηδενίζει στη κόντρα της Χάιντουκ με τη Ντίναμο. Το πάθος ξεχειλίζει, ορισμένες φορές οδηγεί και σε εκτροχιασμό της κατάστασης.
Ραπίντ Βιέννης - Αούστρια Βιέννης
Το ντέρμπι της αυστριακής πρωτεύουσας, η αλλιώς και "βίενερ ντέρμπι". Είναι από τα παλιότερα ντέρμπι μαζί με το Old Firm, της Σκωτίας. Πέρα από τη γεωγραφική, έχει και κοινωνική διάσταση. Η Ράπιντ παραδοσιακά υποστηρίζεται από την εργατική τάξη, η Αούστρια από τα πιο εύρωστα στρώματα. Η Βιέννη έχει χώρο για μία από τις δύο...
Αλ-Αχλί - Ζάμαλεκ
Το μεγαλύτερο ντέρμπι της αφρικανικής ηπείρου. Δυστυχώς η αναμέτρηση που κρίνει την πρωτοκαθεδρία στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, Κάιρο, είναι τα τελευταία χρόνια συνώνυμο της βίας, των συγκρούσεων και του θανάτου. Η Ζάμαλεκ είναι η ομάδα του Βασιλιά (Φαρούκ), η Αλ-Αχλί ιδρύθηκε από φοιτητές.
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός
Το "αιώνιο ντέρμπι" του ποδοσφαίρου της Ελλάδας. Το ενδιαφέρον που συγκεντρώνει το ντέρμπι, δεν περιορίζεται μόνο στα σύνορα της χώρας. Η νίκη είναι το παν, για ερυθρόλευκους και πράσινους.
 

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι