Μια πρωτόγνωρη πρόκληση ενώπιον του ΑΠΟΕΛ

Ο ΑΠΟΕΛ ξεκινάει την όγδοη περιοδεία του στους Ομίλους ευρωπαϊκών διοργανώσεων – 4η στο Europa League – βρισκόμενος ενώπιον μιας πρωτόγνωρης πρόκλησης: είναι για πρώτη φορά φαβορί για πρόκριση, σε βαθμό που η ενδεχόμενος αποκλεισμός θα θεωρηθεί αποτυχία. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που στην πρεμιέρα οτιδήποτε εκτός από νίκη, θα είναι αποτυχία.

Οι προηγούμενες 7 πρεμιέρες:

  • 2009       Ατλέτικο Μαδρίτης – ΑΠΟΕΛ     0-0 (CL)
  • 2011       ΑΠΟΕΛ – Ζενίτ                                  2-1 (CL)
  • 2013       Μακάμπι Τελ Αβίβ – ΑΠΟΕΛ       0-0 (EL)
  • 2014       Μπαρτσελόνα – ΑΠΟΕΛ                               1-0 (CL)
  • 2015       ΑΠΟΕΛ – Σάλκε                                0-3 (EL)
  • 2016       ΑΠΟΕΛ – Αστάνα                             2-1 (EL)
  • 2017       Ρεάλ Μαδρίτης – ΑΠΟΕΛ             3-0 (CL)

Είναι μεγάλο στοίχημα για τον ΑΠΟΕΛ ο τρόπος που θα διαχειριστεί τον τίτλο του φαβορί τόσο στο παιχνίδι με την Ντούντελαντζ όσο και στη συνέχεια, στη μάχη με την Καραμπάχ για τη δεύτερη θέση. Άλλη μια ιδιαιτερότητα είναι πως οι πρωταθλητές θα παίξουν για πρώτη φορά με τον ίδιο αντίπαλο δύο φορές σε μια σεζόν, στην Ευρώπη, αφού την Καραμπάχ την απέκλεισε το καλοκαίρι στο Champions League.

Σημειώνεται πως τρεις εκ των τεσσάρων ομάδων του Ομίλου ξεκίνησαν από το Champions League: μόνο η Σεβίλλη ξεκινάει κατευθείαν από το Europa League το οποίο κατέκτησε πέντε φορές (σε ισάριθμους τελικούς), τα τελευταία 15 χρόνια – τις πρώτες δύο ονομαζόταν Κύπελλο UEFA.

Την ώρα που ο ΑΠΟΕΛ θα πρέπει να κερδίσει την Ντούντελαντζ, η Καραμπάχ στο Μπακού, εκεί όπου φιλοξενήθηκε ο περσινός τελικός του Europa League – μακριά από τη φυσική της έδρα – θα προσπαθεί να πάρει ότι μπορεί από τη Σεβίλλη. Άλλωστε οι χαμένοι βαθμοί απέναντι στη Ντούντελαντζ και οι κερδισμένοι κόντρα στη Σεβίλλη θα είναι οι αστάθμητοι παράγοντες στη μάχη του ΑΠΟΕΛ με την  Καραμπάχ για τη δεύτερη θέση. Οι γαλαζοκίτρινοι, πέραν του ότι παίζουν στη φυσική τους έδρα, έχουν το πλεονέκτημα να φιλοξενούν τους Ανδαλουσιανούς στην τελευταία αγωνιστική, όταν όλα πιθανόν να έχουν κριθεί, όσον αφορά στην πρωτιά.