Το σφύριγμα Χατζηστεφάνου που έφερε… άγριο ξύλο-«Συγνώμη, έκανα λάθος, έλεος»

Δεν ήταν λίγες οι φορές που διαιτητές βρέθηκαν στο στόχαστρο, τόσο των ομάδων όσο και των οπαδών, στον απόηχο ενός ντέρμπι. Υπήρξαν περιπτώσεις που διαιτητές ξυλοκοπήθηκαν από οργισμένους οπαδούς, ενώ άλλες τόσες ήταν οι περιπτώσεις όπου διαιτητές έπεσαν θύματα βομβιστικών επιθέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάθετος ο Πάπουτσος: Δεν φταίνε η γυναίκα, τα παιδιά και τα περιουσιακά του διαιτητή

Με αφορμή τα διαιτητικά λάθη που έλαβαν χώρα στο ντέρμπι της ΑΕΚ με την Ομόνοια στην Αρένα, η OMADA γυρίζει το χρόνο πίσω και στα όσα έλαβαν χώρα στο μεγάλο ντέρμπι, ανάμεσα σε Απόλλωνα και Ομόνοια, που διεξήχθη την 26η Σεπτεμβρίου του 1992, στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος.

Ένα παιχνίδι που ήταν γιορτή του ποδοσφαίρου. Ένα παιχνίδι που είχε γκολ, θέαμα και αγωνία, αλλά έμελλε τελικά το γήπεδο να μετατραπεί σε πεδίο μάχης.

Όλα κυλούσαν ομαλά μέχρι το 90ο λεπτό της αναμέτρησης, όπου ο διαιτητής του ντέρμπι, Στέφανος Χατζηστεφάνου, καταλόγισε πέναλτι και οι πράσινοι ισοφαρίστηκαν (4-4). Το άσπρο έγινε ξαφνικά μαύρο και το χαμόγελο αντικαταστάθηκε από το φόβο, αφού τα αποδυτήρια του Τσιρείου σταδίου, μετατράπηκαν σε ερείπια από οργανωμένος οπαδούς της Ομόνοιας.

Στην Κύπρο είναι πασιφανές, πως από το παρελθόν, υπάρχει προκατάληψη εναντίον της διαιτησίας, ωστόσο το πιο σημαντικό είναι πως εκείνη την ημέρα ένας άνθρωπος, λίγο έλειψε να χάσει την ζωή του για ένα πέναλτι που σφύριξε. Τα επεισόδια εναντίον οποιουδήποτε διαιτητή, για οποιοδήποτε λάθος, δεν οδηγούν κάπου, παρά μόνο στο να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές για τον αθλητισμό.

Ένα σφύριγμα και… γης Μαδιάμ

Το βράδυ τις 26ης Σεπτεμβρίου, στο Τσίρειο στάδιο, η ώρα κόντευε τις εφτά. Ο Στέφανος Χατζηστεφάνου, ήταν κλειδωμένος στα αποδυτήρια των διαιτητών, ενώ έξω το πλήθος κόχλαζε. Κατά τον ουσιώδη χρόνο, μόνο φωνές ακούγονταν, ενώ στα αμέσως επόμενα λεπτά, άρχισαν οι κανονιοβολισμοί. Πέτρες, ξύλα και ύβρεις ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του σκηνικού που επικρατούσαν, με την Αστυνομία να αδυνατεί να αποτρέψει τα επεισόδια, αφού η δύναμη ήταν περιορισμένη.


«Συγνώμη παιδιά, έκανα λάθος. Δεν θα το ξανακάνω. Έλεος», φώναζε έντρομος ο Χατζηστεφάνου, ενώ την ίδια ώρα καμιά εικοσαριά οπαδοί της Ομόνοιας, είχαν παραβιάσει πρώτα την κεντρική σιδερένια πόρτα, και στη συνέχεια, και τις δυο πόρτες των αποδυτηρίων των διαιτητών. Κανένας δεν μπορούσε να τους αποτρέψει, αφού βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον διαιτητή και τον ξυλοκόπησαν αγρίως.
Ωστόσο, είχε Άγιο, αφού γλίτωσε τα χειρότερα από τους μαινόμενους οπαδούς, καθώς υπέστη ελαφρά εγκεφαλική διάσειση από τα κτυπήματα που δέχθηκε στο κεφάλι και στο πρόσωπο. Ο Στέφανος Χατσζηστεφάνου νοσηλεύτηκε ολόκληρο το Σαββατοκύριακο σε ιδιωτική κλινική.

Οι πέτρες και τα ξύλα που έριξαν οι νεαροί οπαδοί των φιλοξενουμένων, είχαν μετατρέψει το γήπεδο σε πεδίο μάχης, με την Αστυνομία να απαντά με την χρήση δακρυγόνων.  

«Δεν πρόκειται να καταθέσω τα όπλα»

Ο διαιτητής μετά τα θλιβερά γεγονότα, ενώ βρισκόταν στην κλινική, μίλησε και περίγραψε τα όσα εκτυλίχθησαν, καθώς και για τις στιγμές τρόμου που έζησε.

Όπως είχε πει, σύμφωνα με τα όσα έγραφε η εφημερίδα Φιλελεύθερος, «φαίνεται πώς έχω ακόμη χρόνια. Πίστεψα πως είχε έρθει το τέλος μου, όμως με βοήθησε  η τύχη και το γεγονός ότι γέμισε το πρόσωπο μου με αίματα. Όταν είδα τα αίματα νόμισα ότι με σκότωσαν και έτσι σηκώθηκα. Όλο το βράδυ του Σαββάτου, κατάφερα να κοιμηθώ δυο με τρεις ώρες. Σκεφτόμουν το σπίτι μου, την οικογένεια μου και διερωτόμουν αν αξίζει το κόπο να ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο. Και πιστεύω πως έχω δώσει πολλά».

Ερωτηθείς, τότε, σε ποιους καταλογίζει την ευθύνη, ο Στέφανος Χατζηστεφάνου δήλωσε ότι, «πάνω από όλα επιρρίπτω ευθύνες στην Αστυνομία. Δεν μας προστάτεψε η Αστυνομία, μας άφησε στο έλεος των ‘’φιλάθλων’’. Δεν πίστεψα ότι θα παραβιάζονταν οι πόρτες. Όμως, αφού η αστυνομική δύναμη δεν υπήρχε, όλα έγιναν πιο εύκολα γι’ αυτούς. Πιστεύω πως ευθύνη για όσα έγιναν φέρουν και μερικοί παράγοντες και ποδοσφαιριστές της Ομόνοιας. Με τις ενέργειες τους οδήγησαν το πλήθος εναντίον μου».

Σύμφωνα με τα όσα έγραφαν τότε οι εφημερίδες, οι νεαροί που κατάφεραν να εισβάλουν στον χώρο των αποδυτηρίων ήταν περίπου τριάντα πρόσωπα.

Σε ερώτηση στον Χατζηστεφάνου, εάν μπορεί να αναγνωρίσει κάποιον από τους  δράστες, είχε αναφέρει πως, παρά τα κτυπήματα που δέχθηκε, κατάφερε να διακρίνει τα πρόσωπα που τον χτυπούσαν.

«Και τώρα αν τους δω μπροστά μου, μπορώ να τους αναγνωρίσω. Ειδικά ένα από αυτούς τον βλέπω συνέχεια μπροστά μου. Τώρα έχω πεισμώσει περισσότερο. Δεν πρόκειται να καταθέσω τα όπλα, όπως πολλοί πιστεύουν. Θα συνεχίσω να διαιτητεύω και να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στο ποδόσφαιρο», διαμήνυε ο διαιτητής, ενώ παράλληλα φώναζε, «που είναι η Αστυνομία; Θέλω να δώσω αμέσως κατάθεση».
 
Τα όσα εκτυλίχθησαν στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος το 1992, αποτελούν μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου, ενώ μετά τα τραγικά επεισόδια, είχαν αναβληθεί όλοι οι επερχόμενοι αγώνες, μετά από απόφαση της ΚΟΠ. Ο Σύνδεσμος διαιτητών, είχε καλέσει όλα τα μέλη να απέχουν από τα παιχνίδια της αγωνιστικής, λόγω των επεισοδίων και του ξυλοδαρμού του Στέφανου Χατζηστεφάνου.
Ο ΠΑΣΠ καταδίκασε τη βία

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος ποδοσφαιριστών, με αφορμή τα επεισόδια που έγιναν στο Τσίρειο, καταδίκασε με αποτροπιασμό πάσης φύσεως βία από όπου και αν προέρχεται. Κάλεσε τα μέλη του να είναι υποδείγματα αθλητοπρέπειας, εντός και εκτός γηπέδου,  ώστε να δίνουν το καλό παράδειγμα προς τους φιλάθλους. Είχε τονίσει επίσης, ότι ο παράγοντας διαιτησία, είναι καθοριστικός στην ομαλή διεξαγωγή του πρωταθλήματος και κάλεσε τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν άμεσα στην επίλυση του θέματος.   

Ομόνοια: «Ο Χατζηστεφάνου αλλοίωσε το αποτέλεσμα»

Το τριφύλλι κατηγόρησε ανοικτά τον διαιτητή του ντέρμπι, για αλλοίωση του αποτελέσματος. Καταδίκασε τα σε βάρος του επεισόδιά και τον χαρακτήρισε «ηθικό αυτουργό» των διαδραματισθέντων στα αποδυτήρια του Τσιρείου σταδίου. Παράλληλα, θεώρησε τη διαιτησία του Χατζηστεφάνου, μεροληπτική, απαράδεκτα προκλητική και απόλυτα σφαγιαστική, ενώ ανέφεραν πως παραβίασε τους κανονισμούς παιδιάς και κάθε έννοια του «ευ αγωνίζεσθαι», αλλοιώνοντας το αποτέλεσμα και μετατρέποντας μια καθαρή νίκη της ομάδας τους, σε ισοπαλία.   

Η απόφαση του Συνδέσμου Διαιτητών  

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Διαιτητών, αφού συνήλθε εκτάκτως και μελέτησε τα τραγικά και απαράδεκτα γεγονότα που διαδραματίστηκαν σε βάρος των διαιτητών, και ειδικότερα εναντίον του Στέφανου Χατζηστεφάνου, κατά και μετά τη λήξη του αγώνα Απόλλωνα-Ομόνοιας στο Τσίρειο, αποφάσισε τα εξής:

  • Καταδικάζει ανεπιφύλακτα τη στάση ποδοσφαιριστών, παραγόντων και οπαδών της Ομόνοιας.
  • Καλεί τα μέλη του Συνδέσμου, όπως απόσχουν από τους αγώνες όλων των κατηγοριών, για λόγους αγανάκτησης και ψυχολογικής αναστάτωσης των μελών του, από  τη βάρβαρη συμπεριφορά όλων όσων προκάλεσαν τα επεισόδια. Παράλληλα αποφάσισε να καλέσει την ΚΟΠ, όπως εκδικάσει τα επεισόδια εντός της εβδομάδας. Το δε Συμβούλιο του Συνδέσμου θα επανεξετάσει την κατάσταση εν όψει των νέων δεδομένων.
  • Κακίζει την ολιγωρία της Αστυνομίας και καλεί τον αρχηγό της Δύναμης, όπως διατάξει έρευνα για να καταλογισθούν ευθύνες και ν επιβληθούν αυστηρές τιμωρίες.
  • Θεωρεί τον τρόπο παρουσίασης των γεγονότων από το ΡΙΚ σαν απαράδεκτο, προκλητικό και μεροληπτικό και καλεί  την διεύθυνση του Ιδρύματος, όπως ζητήσει ευθύνες από τους υπεύθυνος του προγράμματος.
  • Τέλος, το Δ.Σ. του Συνδέσμου εκφράζει τη συμπάθεια του προς το διαιτητή, Στέφανο Χατζηστεφάνου, και του εύχεται γρήγορη ανάρρωση.
Την ίδια ώρα, ο ΚΟΑ, είχε συγκαλέσει σύσκεψη της ΚΟΠ και των διαιτητών, για λήψη πρόσθετων μέτρων, για αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα. Την απόφαση για αναβολή των αγώνων, πήρε η εκτελεστική επιτροπή της ΚΟΠ, αφού σε συνεδρία της είχε μελετηθεί η απόφαση του Συνδέσμου διαιτητών. Ο πρώην πρόεδρος του ΚΟΑ, Ουράνιος Ιωαννίδης, με δήλωση του, τότε, εξέφρασε τη λύπη του για τις εξελίξεις, οι οποίες, όπως είχε τονίσει, αναγκάζουν τον ΚΟΑ να πάρει πρόσθετα πρακτικά και αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
 
Διπλή… καμπάνα και πρόστιμο £1.000

Για την ιστορία, η Ομόνοια παραπέμφθηκε στη Δικαστική επιτροπή από την ΚΟΠ, στις 8 Οκτωβρίου 1992, στην οποία υποβλήθηκε σε δυο αγωνιστικές τιμωρία και £1.000 πρόστιμο.

«Με την επιβολή αυτής της ποινής δίνουμε την ευκαιρία στην Ομόνοια, όπως μη παρουσιαστεί ξανά στη Δικαστική για παρόμοιο θέμα», ήταν η δήλωση του Προέδρου της Δικαστικής.

Επιπρόσθετα, χρηματικό πρόστιμο δέχθηκαν οι Κωστάκης Πέτσας και Πανίκος Ξιούρουπας, λόγω του λευκού ποινικού μητρώου. Ο Αντρέας Κάντηλος, δέχθηκε αποκλεισμό μιας αγωνιστικής, γιατί δεν ήταν στον πάγκο, μπήκε στο γήπεδο χωρίς την άδεια του διαιτητή και το λάκτισε.

Χρηματικό πρόστιμο, δέχθηκε και ο τότε Αντιπρόεδρος της Ομόνοιας, Ηλίας Πούλλος, γιατί μπήκε στο γήπεδο χωρίς την άδεια του διαιτητή, χωρίς ωστόσο να προβεί σε αντιαθλητική συμπεριφορά. Αποκλεισμό 20 ημερών και πρόστιμο δέχθηκε επίσης και ο έφορος ποδοσφαίρου της ομάδας, Σωτήρη Καϊάφας, για τον ίδιο λόγο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ