Κάθετος ο Πάπουτσος: Δεν φταίνε η γυναίκα, τα παιδιά και τα περιουσιακά του

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η κυπριακή διαιτησία, μετά τα οφθαλμοφανές λάθη που στιγμάτισαν την 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος CYTA. Λάθη, τα οποία καθόρισαν μάλιστα και αποτελέσματα μερικών αγώνων, κάτι που έφερε και τις έντονες αντιδράσεις των ομάδων, που ακόμη ψάχνουν το δίκαιό τους, εν μέσω διαφόρων καταγγελιών στα αρμόδια σώματα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το σφύριγμα Χατζηστεφάνου που έφερε… άγριο ξύλο-«Συγνώμη, έκανα λάθος, έλεος»

Τα όσα έλαβαν χώρα αλλά και τη θέση των διαιτητών, ξεκαθάρισε με τη σειρά του ο πρόεδρος του συνδέσμου διαιτητών, Γιώργος Παπούτσος, μιλώντας στην OMADA. Ο πρώην διαιτητής, ύψωσε ασπίδα προστασίας στους διαιτητές που βρίσκονται στο στόχαστρο, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι και αυτοί άνθρωποι και τα λάθη πάντα θα γίνονται. 

«Είναι παραδεκτό ότι διαφάνηκαν λάθη στις πρώτες αγωνιστικές και χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή εκ μέρους των διαιτητών. Να είναι πιο ήρεμοι, πιο ψύχραιμοι, ούτως ώστε τα οποιαδήποτε λάθη να περιοριστούν», ανέφερε ο Γιώργος Πάπουτσος, προσθέτοντας πως «άλλο πράγμα το οποίο χρίζει βελτίωσης επίσης, είναι γενικά η ενιαία εφαρμογή των κανονισμών και ειδικά οι τροποποιημένοι κανονισμοί, που πρέπει να τους έχουν εις γνώση, όχι μόνο οι διαιτητές που τους εφαρμόζουν, αλλά και όλοι οι διαγωνιζόμενοι. Είτε είναι σωματεία που έχουν ποδοσφαιριστές, προπονητές και γενικά παράγοντες που είναι εμπλεκόμενοι, για να μπορούν να αντιλαμβάνονται τη σωστή ερμηνεία των κανονισμών και να μην υπάρχουν αντιδράσεις. Το ίδιο πράγμα, πρέπει να γίνεται και με τους υπόλοιπους φορείς, έτσι ώστε να έχουν γνώση γενικά για τους κανονισμούς διαιτησίας και ειδικά τους κανονισμούς, που τροποποιούνται. Είχε δύσκολους κανονισμούς που εφαρμόστηκαν μέσα στο γήπεδο και έβλεπες παίκτες πρωτοκλασάτους να έχουν αμφισβήτηση και να τρέχουν προς τον διαιτητή και να αναγκάζεται ο διαιτητής να του επεξηγήσει τι είναι ο κανονισμός. Αυτά τα πράγματα πρέπει να εμπεδωθούν σε όλους».

Ωστόσο, ο κ. Πάπουτσος, αναγνώρισε τα λάθη που υπάρχουν, υποδεικνύοντας πως αυτά δεν πρόκειται να εξαλειφθούν ποτέ, ενώ επισήμανε ότι, «υπάρχει όμως καλή διάθεση εκ μέρους των διαιτητών για πιο βελτιωμένες διαιτησίες».  

Την ίδια ώρα θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι και οι διαιτητές είναι άνθρωποι και κάνουν λάθη, εκφράζοντας παράλληλα την δυσφορία του, ως προς το γεγονός, ότι πολλές φορές τίθεται στο στόχαστρο η οικογένεια του διαιτητή.  

«Εκείνο που πρέπει να ξεχωρίσει όλος ο κόσμος είναι ότι και ο διαιτητής είναι διαγωνιζόμενος. Σίγουρα κάνει λάθη. Δεν φταίει ούτε η οικογένεια του διαιτητή, ούτε η γυναίκα του και γενικά τα παιδιά του αλλά ούτε τα περιουσιακά του στοιχεία. Ο διαιτητής είναι άνθρωπος που πιθανόν θα κάνει λάθη. Εκείνοι που θα κρίνουν τον διαιτητή είναι τα αρμόδια σώματα που υπάρχουν στην Ομοσπονδία. Υπάρχει επιτροπή και μάλιστα στην παρούσα φάση ήρθε ξένος εμπειρογνώμονας που χειρίζεται τους διαιτητές της Α’ και Β’ κατηγορίας. Θα παρακολουθήσει την πορεία των διαιτητών και όποια λάθη είναι χτυπητά, να ‘στε σίγουροι ότι θα υπάρχει κόστος για τους διαιτητές που κάνουν λάθη. Για να τοποθετείσαι όμως ενάντια σε ένα διαιτητή, τα λάθη πρέπει να είναι επαναλαμβανόμενα από τον ίδιο διαιτητή. Διότι όπως είπαμε, λάθη πάντα θα γίνονται, όμως και οι διαιτητές χρειάζονται προστασία και πρέπει να παρέχεται ασφάλεια στους διαιτητές. Από την πλευρά τους όμως και οι ίδιοι οι διαιτητές, πρέπει να αποφεύγουν τα σοβαρά και τρανταχτά λάθη που δημιουργούν αντιδράσεις».

Σχολιάζοντας την τεχνολογική εξέλιξη που έρχεται στο νησί μας, το VAR, ο πρόεδρος του συνδέσμου διαιτητών, ανέφερε πως «η τεχνολογία, η οποία εμπεδώθηκε στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, στην πλειοψηφία οι αποφάσεις μέσω του VAR, ήταν ορθές. Αφού αποδεικνύεται ότι είναι καλό όργανο για την απάλειψη σοβαρών λαθών ή διόρθωση, κάποιων παραλείψεων, είναι καλό γεγονός το VAR. Αλλά χρειάζεται σίγουρα, να εκπαιδευτούν καλά πρόσωπα, ούτως ώστε να μπορούν όταν θέλουν να φέρουν τον διαιτητή να κάνει τη χρήση του VAR, να πάρει τη σωστή απόφαση. Ούτε να παίρνουμε αλλοπρόσαλλες αποφάσεις και να δημιουργούμε αμφισβήτηση για το συγκεκριμένο εργαλείο όπως είναι το VAR. Θα είναι μια αξιόπιστη λύση, που θα αποδεικνύεται ότι λύνει τα προβλήματα και δεν τα πολλαπλασιάζει. Μέχρι στιγμής φαίνεται να υπάρχει θετική εικόνα για τη χρήση του. υπήρχαν και μικρολεπτομέρειες που το αμφισβήτησαν αλλά νομίζω είναι ένα καλό εργαλείο για να διορθώνει κάποια σοβαρά λάθη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: