Ο εμβληματικός αρχηγός, τα ιστορικά παιχνίδια και ο πιο πιστός στρατιώτης του Εθνικού

Συνδέθηκε το όνομα του με την προσφυγική ομάδα Εθνικός Άχνας αλλά και με την ιστορία του ποδοσφαίρου, ενώ υπήρξε και από τους μακροβιότερους αρχηγούς της ομάδας.
 
Ο λόγος για τον Χρίστο Πογιατζή, ο οποίος γεννήθηκε στη Λάρνακα, στις 12 Αυγούστου το 1978. Σε νεαρή ηλικία φόρεσε την φανέλα του Εθνικού Άχνας και άρχισε να ξεδιπλώνει το ταλέντο του, ενώ το 1995, πραγματοποίησε ντεμπούτο σε ηλικία μόλις 15 ετών, με προπονητή τον Σλόμποταν Βουτσεκοβίτς.
 
Μπορεί η ομάδα της Άχνας να μην του χάρισε κάποιο τίτλο, ωστόσο έζησε μεγάλες στιγμές στην ιστορία του Εθνικού, αφού έφθασε μέχρι το τελικό Κυπέλλου το 2001, χάνοντας όμως με 1-0 από την Ανόρθωση.
Το 2006, η προσφυγική ομάδα, έγραψε ιστορία, καθώς ξεκίνησε από το Κύπελλο Ιντερτότο καταλήγοντας στο Κύπελλο Ουέφα.
 
Έδωσε συνολικά δέκα αγώνες και ισοφάρισε το ρεκόρ που κατείχε ο ΑΠΟΕΛ στην ιστορία των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων, από το 2002.
 
Η αρχή έγινε στις 17 Ιουνίου 2006, με την Παρτιζάν Τυρράνων, να φιλοξενείται από τον Εθνικό Άχνας, ο οποίος επικράτησε με 4-2. Μια εβδομάδα αργότερα, στον επαναληπτικό στα Τύρρανα, η ομάδα της Άχνας δέχθηκε γλυκιά ήττα με 2-1, ενώ σε συνδυασμό με το σκορ του πρώτου αγώνα, πέρασε στην επόμενη φάση.
 
Οκτώ μέρες μετά την πρόκριση σε βάρος των Αλβανών, το προσφυγικό σωματείο ταξίδεψε στην Κροατία, ώστε να αντιμετωπίσει την Οστιτζιέκ, μένοντας όρθιο και καταφέρνοντας να αποσπάσει την ιδανική ισοπαλία 2-2.
 
Όλοι στον Εθνικό μιλούσαν για πρόκριση, αφού το σκορ του πρώτου αγώνα ήταν ασπίδα για να περάσουν στον επόμενο γύρο, και έτσι έγινε... Στο Δασάκι, με δεύτερη ισοπαλία 0-0, η ομάδα της Άχνας πέρασε στην επόμενη φάση, ενώ όλοι στην Κύπρο άρχισαν να στρέφουν την προσοχή τους και προς... Δασάκι πλευρά.  
Στο δρόμο του προσφυγικού σωματείου, η επόμενη ομάδα που βρέθηκε, ήταν η Πέταχ Τίκβα του Ισραήλ, σε ένα αγώνα στον οποίο ο Εθνικός Άχνας γνώριζε πως δεν ήταν το φαβορί, κάτι όμως που δεν τους επηρέασε, και με ένα απίστευτο διπλό με 2-0, έκαναν το πρώτο βήμα για την πρόκριση.
 
«Όταν νικήσαμε με 2-0 μέσα στο Ισραήλ, νομίζω είχαμε πλέον πολλές ελπίδες για πρόκριση. Μεγάλη πραγματικά επιτυχία, που για να είμαι τελείως ειλικρινής δεν ήταν στις αρχικές μας σκέψεις. Περισσότερο θέλαμε να μην χάσουμε, όμως όπως εξελίχτηκε ο αγώνας, αξιοποιήσαμε στο έπακρο τις ευκαιρίες που βρήκαμε και πλέον είχαμε το πρώτο λόγο», είχε δηλώσει μετά το 2-0 ο πρώην ποδοσφαιριστής των κυανολεύκων της Άχνας, Χρίστος Πογιατζής.
 
Μια εβδομάδα αργότερα στο Δασάκι, οι Ισραηλινοί διεκδικούσαν την πρόκριση και κέρδισαν με 3-2. Ωστόσο ο Εθνικός έγραψε ιστορία, αφού έγινε η πρώτη Κυπριακή ομάδα που από το Ιντερτότο βρέθηκε στο ΟΥΕΦΑ, αποκλείοντας τρεις ομάδες.  
 
Κάτι το οποίο ξάφνιασε του πάντες εκείνη τη χρονιά, καθώς η συμμετοχή της Κύπρου στο Ιντερτότο ήταν περισσότερο τυπική παρά ουσιαστική.
 
Οι κυανόλευκοι της Άχνας είχαν πλέον υποχρεώσεις στο ΟΥΕΦΑ, με αντίπαλο τη Ρούζελα Βελγίου, η οποία στον πρώτο αγώνα στην έδρα της, κέρδισε με 2-1. Ο Εθνικός είχε σαν έδρα το ΓΣΠ και ήταν εντυπωσιακή από την αρχή μέχρι το τέλος, αφού κατάφερε να ανατρέψει το 1-2 του πρώτου αγώνα.
 
Κατάφερε να πάρει εισιτήριο πρόκρισης, επικρατώντας με το ιστορικό σκορ 5-0, καταγράφοντας αφενός την μεγαλύτερη νίκη του Εθνικού στην Ευρώπη, και αφετέρου, τον έστειλε στον επόμενο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. 
 
Ο Χρίστος Πογιατζής, σημείωσε δυο τέρματα στην εντυπωσιακή νίκη της ομάδας του, τονίζοντας μετά το τέλος της αναμέτρησης, ότι είναι περήφανος που ανήκει στον Εθνικό, ενώ υπογράμμισε πως η ομάδα της Άχνας, απέδειξε πως είναι υπολογίσιμη ομάδα στην Ευρώπη. 
 
«Κάποιοι έμαθαν και για την Άχνα που βρίσκεται και ότι Τουρκοκρατείται. Κάναμε στο ακέραιο το καθήκον μας και νομίζω εκπροσωπήσαμε επάξια το κυπριακό ποδόσφαιρο. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά». 
O Εθνικός Άχνας έγινε ξαφνικά πρωτοσέλιδο και όλοι στην Κύπρο, αλλά και εκτός, υποκλίθηκαν στο νέο του άθλο. Ωστόσο, στο φινάλε έμεινε έξω από την Γαλλική Λάνς με 0-0 και 1-3.
 
Ο 41χρονος πρώην ποδοσφαιριστής, το 2017 συνέχισε στην ομάδα της καρδίας του από το πόστο του βοηθού προπονητή, ενώ μετά από 23 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα γήπεδα με τη φανέλα του Εθνικού, ο Χρίστος Πογιατζής έβαλε τέλος στην ποδοσφαιρική του καριέρα.
 

*Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από το βιβλίο του Στέλιου Παπαμωυσέως, «Οι κανονιέρηδες & οι αίλουροι».