Από την Ένωση και την Εθνική στον ΑΠΟΕΛ-Ο υψηλόσωμος επιθετικός των... σουτ

Γιασεμής Γιασεμάκης… Ένας παίκτης που ξεκίνησε δειλά δειλά την καριέρα του, καταφέρνοντας να ξεχωρίσει σε Κύπρο και Ελλάδα, ενώ αγωνίστηκε και στην Εθνική Κύπρου. Ένα χαρτί που ήθελε στην φαρέτρα του ο κάθε προπονητής, εξ ου και αγωνιζόταν σχεδόν πάντα ως βασικός παίκτης, είτε σαν δεξιός ή αριστερός χαφ είτε σαν φόρ περιοχής, έχοντας στο βιογραφικό του υψηλή απόδοση.
 
Ο Γιασεμάκης γεννήθηκε στη Λάρνακα στις 31 Μαρτίου 1975 και διέμενε στο Παραλίμνι. Σε ηλικία 12 ετών εγγράφηκε στην Ένωση με όνειρα και φιλοδοξίες να φθάσει ψηλά. Πέρασε γρήγορα από όλες τις μικρές ομάδες της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου, ενώ το 1992-93, ο προπονητής της Ένωσης, Δήμος Κωνσταντίνου, ήταν αυτός που πίστεψε στον νεαρό ταλαντούχο. Του εμπιστεύτηκε θέση στην εντεκάδα και αυτός εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που του δόθηκε, κερδίζοντας τις εντυπώσεις, με αποτέλεσμα να αρχίσει για αυτόν μια λαμπρή καριέρα, 18 χρόνων.
 
Για πέντε χρόνια ο Γιασεμάκης ήταν ο ηγέτης της επιθετικής γραμμής για την Ένωση, ενώ ταυτόχρονα κλήθηκε και στην Εθνική Κύπρου, και μάλιστα σε ένα φιλικό με την Εσθονία για το τουρνουά της ΚΟΠ, τον Φεβρουάριο του 1998, κατέγραψε ρεκόρ στα χρονικά, αφού σκόραρε τέσσερις φορές, σε ένα μόλις ημίχρονο συμμετοχής.
 
Η μεταγραφή στο ΑΠΟΕΛ
Οι καλές του εμφανίσεις στην Ένωση αλλά και στην Εθνική Κύπρου, έφερε το ενδιαφέρον μεγάλων ομάδων για το Γιασεμάκη, ο οποίος τελικά κατέληξε στον ΑΠΕΟΛ, όπου και αγωνίστηκε για τρεις περιόδους.
 
Ο Γιασεμάκης κατάφερε να στρέψει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητα, ενώ στην πρώτη χρονιά ήρθε και ο πρώτος τίτλος στην καριέρα του. Ο ΑΠΟΕΛ κατέκτησε το κύπελο, κόντρα στην πρωταθλήτρια Ανόρθωση, την οποία κέρδισαν 2-0.
 
Η επόμενη χρονιά για τον Γιασεμάκη ήταν ακόμη καλύτερη, με το εντυπωσιακό του ξεκίνημα στο ΓΣΠ, όπου πέτυχε τρία γκολ στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, όπου ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε 8-2, ενώ εκείνη τη χρονιά ο νεαρός ποδοσφαιριστής πέτυχε συνολικά 21 γκολ, κατακτώντας την δεύτερη θέση των σκόρερ, πίσω από τον μεγάλο Ράινερ Ράουφμαν.
 
Η κορύφωση στον ΠΑΟΚ
Αφού αγωνίστηκε άλλη μια χρονία στον ΑΠΕΟΛ, ο Γιασεμάκης ταξίδεψε για την Ελλάδα, υπογράφοντας συμβόλαιο με τον τότε πανίσχυρο ΠΑΟΚ, που ήθελε τον νεαρό Κύπριο.
 
Ο Γιασεμάκης στην πορεία του στον ΠΑΟΚ, μέχρι το 2007, πέτυχε αρκετά γκόλ, ενώ αγαπήθηκε από τον κόσμο.
 
Στα 32 του χρόνια επέστρεψε στην Κύπρο παίζοντας για ένα χρόνο με την φανέλα του Άρη, ένα στην Άχνα και ένα στην ΑΕΚ, στην οποία ολοκλήρωσε την καριέρα του σε ηλικία 35 ετών.
 
Οι εμφανίσεις του, τα στατιστικά και η πορεία του, δικαίωσαν όσους πίστεψαν στο Γιασεμάκη, ο οποίος παρότι ήταν ψηλός ποδοσφαιριστής, τα περισσότερα γκολ τα πέτυχε με σουτ. 
 
Ο Γιασεμής Γιασεμάκης θεωρείται από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της τελευταίας εικοσαετίας. Συγκαταλέγεται επίσης στην τετράδα των κορυφαίων ποδοσφαιριστών που έπαιξαν στην Εθνική Κύπρου. Ήταν παρών σε όλες τις μεγάλες επιτυχίες της δεκαετίας 2000-2010.
 
Οι 70 συμμετοχές του και τα 11 γκολ που πέτυχε αποτελούν άλλωστε μαρτυρούν και την προσφορά του στην Εθνική Κύπρου.
 

*Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από το βιβλίο του Στέλιου Παπαμωυσέως, «Κορυφαίων... Κορυφαίες στιγμές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: