Ποια 15; «Τινάζει την μπάνκα» με 30+ εκατ. ο ΑΠΟΕΛ!

Ανήμερα της πρεμιέρας του ΑΠΟΕΛ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ (23 Ιουλίου) η omada.com.cy είχε ενημερώσει -έγκυρα, έγκαιρα και αξιόπιστα- πως «ενδεχόμενη πρόκρισή, για πέμπτη φορά, στην κύρια φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης είναι δεδομένο ότι θα κλείσει μονομιάς την οικονομική τρύπα της περιόδου 2018/19 και θα αποφέρει έσοδα-ρεκόρ στο ταμείο του συλλόγου».

Τρεις εβδομάδες (και δύο προκρίσεις) μετά, τα γεγονότα επιβεβαιώνουν πλήρως το ρεπορτάζ και οι «γαλαζοκίτρινοι» απέχουν δύο παιχνίδια (μια πρόκριση) από έναν πακτωλό εκατομμυρίων που όμοιό του ουδέποτε έχουν καρπωθεί στην ιστορία τους.

«Διπλό» αξίας 7,92 εκατ.
Μετά την πρόκριση επί της Καραμπάχ ο ΑΠΟΕΛ έχει εξασφαλισμένα πριμ από την UEFA ύψους 7,92 εκατ. ευρώ. Αυτά αντιστοιχούν στο χειρότερο σενάριο (αποκλεισμός από τον Άγιαξ) και αναλύονται σε 5 εκατ. ως ηττημένος των πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ και σε 2,92 εκατ. ως προκριθείς στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Σε αυτά θα προστεθεί το πριμ συντελεστή δεκαετίας. Με βάση τα ευρωπαϊκά επιτεύγματά τους τα περασμένα 10 χρόνια οι 48 ομάδες θα ταξινομηθούν και θα μοιραστούν ανάλογα με τη θέση τους το ποσό των €84.000.000. Αυτό «σπάει» σε μερίδια ύψους €71.430 έκαστο. Η ομάδα με τον μεγαλύτερο συντελεστή δεκαετίας θα εισπράκξει 48 μερίδια (3,42 εκατ) και αυτή με τον μικρότερο ένα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Ο Τόμας Ντολ διορθώνει την... ανορθογραφία του Πάολο Τραμετσάνι

Σε αυτήν την κατάταξη ο ΑΠΟΕΛ δεν μπορεί να υποχωρήσει πέραν της 20ής θέσης, συνεπώς τα έσοδά του θα είναι (λίγο) πάνω από τα δύο εκατομμύρια.

Σημαντική σημείωση. Με την πρόκρισή του στα πλέι οφ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, ο πρωταθλητής Κύπρου δεν έχει να παίρνει το παραμικρό από τη συμμετοχή του στους προηγούμενους προκριματικούς γύρους. Αυτό καθορίζεται ρητά και με σαφήνεια από την UEFA, η οποία διευκρινίζει πως τα ποσά ανά γύρο δίνονται μόνο σε ομάδες που δεν φτάνουν στα πλέι οφ.

Ιδού και το σχετικό απόσπασμα στην ανακοίνωσή της την 11η Ιουλίου του τρέχοντος έτους:

Το Βατερλό των φαβορί
Από το χειρότερο σενάριο περνάμε στο… ονειρώδες, στο οποίο τα έσοδα των «γαλαζοκιτρίνων» ξεπερνούν κατά πολύ τα ποσά που έχουν γραφτεί ή/και ακουστεί από το βράδυ της Τρίτης. Αν πετύχει το colpo grosso απέναντι στον Άγιαξ, ο ΑΠΟΕΛ δεν θα εξασφαλίσει μόνο τα 15,25 εκατομμύρια που συνοδεύουν την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Σε αυτά προστίθενται τουλάχιστον δύο εκατομμύρια από το market pool (σ.σ. ήταν τόσα στην τελευταία τους συμμετοχή, την περίοδο 2017/18, τώρα θα είναι αυξημένα) και άλλα τουλάχιστον 10 εκατομμύρια από το συντελεστή ευρωπαϊκών επιτυχιών της περασμένης δεκαετίας.

Πριν την έναρξη των ευρωπαϊκών υποχρεώσεών του ο ΑΠΟΕΛ είχε καλύτερο συντελεστή (58.500) από πέντε ομάδες (από τις συνολικά 26) που έχουν εξασφαλισμένη θέση στους ομίλους (Λειψία, Αταλάντα, Λιλ, Λοκομοτίβ Μόσχας και Γκενκ).

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: «Φαβορί, αλλά όχι τόσο καλός όσο πέρυσι ο Άγιαξ. Για κοπιάστε...»

Μετά όμως τους πρόωρους ή/και αναπάντεχους αποκλεισμούς των Αϊντχόφεν (98.000), Βικτόρια Πλζεν (68.000) στο β’ προκριματικό και των Πόρτο (202.000), Βασιλείας (123.500), Ντινάμο Κ. (115.000), Κοπεγχάγης (72.000), Σέλτικ (68.500) στον γ’ προκριματικό, στα πλέι οφ υπάρχουν ήδη:
-τρία ζευγάρια ομάδων με χειρότερους συντελεστές (Ντινάμο Ζάγκρεμπ-Ρόσενμποργκ, Γιανγκ Μπόις-Ερυθρός Αστέρας και Κλουζ-Σλάβια Πράγας)
-και μόλις τρεις ομάδες με καλύτερο συντελεστή: οι Άγιαξ (145.00), Ολυμπιακός Π. (105.000) και Μπριζ (64.500).

Ο «Αίαντας» είναι το τελευταίο εμπόδιο των «γαλαζοκιτρίνων», ενώ οι μεν Πειραιώτες παίζουν με την Κρασνοντάρ (σ.σ. απέκλεισε την Πόρτο), οι δε Βέλγοι με τη ΛΑΣΚ Λιντς (σ.σ. απέκλεισε τη Βασιλεία).
 
Μια… ανάσα από το τέλειο!
Αν λοιπόν ο ΑΠΟΕΛ μπει στους ομίλους, τότε θα έχει δεδομένα οκτώ ομάδες από κάτω του στο συντελεστή δεκαετίας (τις 5 που έχουν καπαρωμένη θέση και τις 3 που θα προκύψουν από τα «αδύναμα» ζευγάρια των πλέι οφ). Αν αποκλειστεί ο Ολυμπιακός ή η Μπριζ, ο ΑΠΟΕΛ θα είναι υπέρτερος έναντι εννέα ομάδων, αν αποκλειστούν και οι δύο, θα είναι υπέρτερος έναντι δέκα που εξ αρχής ήταν και το μέγιστο που μπορούσε να ζητήσει-πετύχει!

Σύντομη υπενθύμιση: Το πριμ του συντελεστή δεκαετίας για τις 32 ομάδες των ομίλων ανέρχεται στα €600.000.000, τα οποία είναι χωρισμένα σε 528 μερίδια ύψους 1,11 εκατομμυρίων ευρώ έκαστο. Η ομάδα με τον μεγαλύτερο συντελεστή καρπώνεται 32 μερίδια (35,5 εκατ. ευρώ), η δεύτερη 31, η τρίτη 30, η τέταρτη 29, ενώ η ομάδα με τον μικρότερο συντελεστή καρπώνεται ένα μερίδιο (1,1 εκατ. ευρώ).

Άρα ο πρωταθλητής, πέραν των €15.250.000 του πριμ εισόδου στους ομίλους, θα πάρει σε περίπτωση πρόκρισης επί του Άγιαξ άλλα €10-12.100.000 από το πριμ του συντελεστή δεκαετίας.

Με άλλα λόγια, σε περίπτωση εισόδου στους ομίλους ο ΑΠΟΕΛ θα έχει εγγυημένα 27,25 εκατομμύρια (15,25+2+10), τα οποία θα μπορούν να φτάσουν έως και τα 29,35 εκατομμύρια (15,25+2+12,1)!

Οι υπόλοιπες πηγές
Σε αυτά τα ποσά δεν υπολογίζονται τα έσοδα από α) χορηγίες, β) πωλήσεις εισιτηρίων και αναμνηστικών, γ) τα αποτελέσματα της ομάδας στους ομίλους (κάθε νίκη αποφέρει 2,7 εκατ. ευρώ και κάθε ισοπαλία €900.000) και δ) το πριμ ισοπαλιών που θα οριστικοποιηθεί και θα διαμοιραστεί αναλογικά μετά το πέρας της κύριας φάσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: