Γκρεμίζουν το κάστρο του Ιωνά-Τα καυτά ερωτήματα για την κάρτα φιλάθλου

Ήταν Τρίτη 24 Απριλίου 2014 όταν εκτυλίχθηκαν για άλλη μια φορά σοβαρά επεισόδια πριν από τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΑΠΟΕΛ-ΑΕΛ στο ΓΣΠ. Οπαδοί των δύο ομάδων συναντήθηκαν στον αυτοκινητόδρομο, μετατρέποντας την περιοχή σε πεδίο μάχης.

Ήταν η πρώτη φορά επί υπουργίας του Ιωνά Νικολάου που έλαβαν χώρα τόσο σοβαρά επεισόδια, με τον υπουργό να διατάσσει διοικητική έρευνα για τις ευθύνες της Αστυνομίας, την ίδια στιγμή που εξαπέλυσε επίθεση, τόσο κατά της ΚΟΠ όσο και κατά των σωματείων, για την απαράδεκτη και υποκριτική, όπως την χαρακτήρισε, στάση τους.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν τα επεισόδια που σημειώθηκαν στις 11 Δεκεμβρίου 2017 στο Τσίρειο στη Λεμεσό, κατά τη διάρκεια του αγώνα ΑΕΛ-ΑΠΟΕΛ, όταν οπαδοί των δύο ομάδων εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και έδωσαν μάχες στήθος με στήθος.

Μετά από τα επεισόδια αυτά αποφασίστηκε και τέθηκε σε εφαρμογή και μέτρο της ταυτοποίησης στους εκτός έδρας αγώνες για τους οπαδούς των φιλοξενούμενων ομάδων. Για να έρθει πριν από ακριβώς ένα χρόνο η εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου, αρχής γενομένης από την ποδοσφαιρική σεζόν που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάιο.   

Ο Ιωνάς Νικολάου, υπέδειξε πως δική του ευθύνη είναι η πάταξη του φαινομένου της βίας και με το Νομοσχέδιο για το αυτόφωρο έκανε πρεμιέρα στον πόλεμο που ξεκίνησε κατά της βίας και που ολοκληρώθηκε με την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου. 

Πιο αποφασισμένος από ποτέ, τα έβαλε με τους οργανωμένους οπαδούς, και όχι μόνο, και έφερε όλους τους αρμόδιους και τη Βουλή προ των ευθυνών τους για την ψήφιση του Νομοσχεδίου για τη βία στα γήπεδα. 
Η κάρτα φιλάθλου εφαρμόστηκε με τα αποτέλεσμα τα περιστατικά βίας στα γήπεδα να εκμηδενιστούν, ωστόσο εκμηδενίστηκε και το ενδιαφέρον των φιλάθλων, που γύρισαν την πλάτη στο ποδόσφαιρο.
 

Μετά την παραίτηση Ιωνά… αναστολή της κάρτας φιλάθλου
Περίπου ένα μήνα μετά την παραίτηση του Ιωνά Νικολάου, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών προωθεί ομόφωνα προς τον Ολομέλεια της Βουλής πρόταση με την οποία θα  αναστείλει την εφαρμογή της κάρτα φιλάθλου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2019.

Την απόφαση της Επιτροπής ανακοίνωσε χθες ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής κατά την οποία αξιολόγησε την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου και άλλων προνοιών του περί Καταπολέμησης της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους Νόμου.

Το… άλλοθι της Βουλής για την αναστολή της κάρτας φιλάθλου, είναι η άσκηση πίεσης προς τις  αρμόδιες αρχές να εφαρμόσουν πρωτίστως  τη νομοθεσία για την ασφάλεια των γηπέδων.
Ωστόσο, ανεξαρτήτως του ορθού ή του λανθασμένου χαρακτήρα της χθεσινής απόφασης, προκύπτουν τεράστια ερωτηματικά:

  1. Γιατί η Βουλή ψήφισε την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου από την στιγμή που τα ακατάλληλα γήπεδα δεν είναι σημερινό φαινόμενο αλλά πρόβλημα που ταλαιπωρεί το κυπριακό ποδόσφαιρο εδώ και χρόνια;
  2. Γιατί εφαρμόστηκε η κάρτα φιλάθλου χωρίς πρώτα τα γήπεδα να επιδιορθωθούν ώστε να είναι σε θέση με την εφαρμογή του μέτρου να ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις;   
  3. Από την στιγμή που διαπιστώνεται έστω και τώρα το πρόβλημα της ακαταλληλότητας των γηπέδων, αυτό δεν σημαίνει πως θα έπρεπε να μην αρχίσει καν το νέο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα προς διασφάλιση της ασφάλειας των οπαδών;
  4. Πώς θα γίνουν επιδιορθωτικά έργα στα γήπεδα μέσα στους επόμενους έξι μήνες από την στιγμή που το πρωτάθλημα θα βρίσκεται σε εξέλιξη και τα γήπεδα αυτά θα χρησιμοποιούνται για τους αγώνες των ομάδων;
  5. Μήπως η απόφαση της Βουλής για αναστολή της κάρτας φιλάθλου, αποτελεί το πρώτο βήμα για την οριστική της κατάργηση;


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ