Το ξεχωριστό κυπριακό κλαμπ που μπήκε ο Κάστανος!

Η πόλη Φεράρα και η επαρχία Εμίλια-Ρομάνια δεν είναι οικείες στη συντριπτική πλειονότητα των Κυπρίων. Σε αυτήν δεν συμπεριλαμβάνεται ο Γρηγόρης Κάστανος, για τον οποίο η εν λόγω πόλη και επαρχία έχουν από το περασμένο Σάββατο μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του.

Στο «Πάολο Μάτσα», ένα μικρό γήπεδο (15.000 θεατών), σ’ αυτήν τη βορειοανατολική περιφέρεια της Ιταλίας ο 21χρονος διεθνής μεσοεπιθετικός έγινε το περασμένο Σάββατο ο πρώτος Κύπριος που αγωνίστηκε με τη φανέλα της Γιουβέντους.

Ότι αυτό το ντεμπούτο συνδυάστηκε με ήττα της ομάδας του από τη ΣΠΑΛ (1-2) και αναβολή της κατάκτησης (και μαθηματικά) του ογδόου συναπτού πρωταθλήματος δεν ήταν επαρκή να μετριάσουν την ιστορική αξία της στιγμής.

Δύο χρόνια νωρίτερα ο Παραλιμνίτης άσος είχε γίνει ο πρώτος Κύπριος που έπαιρνε χρόνο συμμετοχής στη Σέριε Α, περνώντας ώς αλλαγή (στο 82ο λεπτό) στην εκτός έδρας ήττα της Πεσκάρα από την Ίντερ (0-3).

Εκείνη την 28η Ιανουαρίου 2017 ο Παραλιμνίτης άσος κέρδιζε την ποδοσφαιρική αθαναασία κι εντασσόταν σε μια εκλεκτή ομήγυρη: αυτή των Κυπρίων που αγωνίστηκαν πρώτοι στην κορυφαία κατηγορία των ξένων πρωταθλημάτων ανά την υφήλιο.

Η omada.com.cy τους παρουσιάζει με χρονική σειρά:
 
ΑΓΓΛΙΑ
Όσο παράδοξο κι αν ηχεί, η πόρτα της Πρέμιερ Λιγκ είχε ανοίξει ήδη από την περίοδο 1993/94 χάρη στη μονοετή θητεία στη Νιούκαστλ του Νικόδημου («Νίκκι») Παπαβασιλείου, ο οποίος είχε περάσει και από τα τμήματα υποδομής της Άρσεναλ.
 
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Ο Νέστορας Μυτίδης αγωνίστηκε στο πρώτο μισό της περιόδου 2016/17 στη Ρόντα, ωστόσο ο πρώτος Κύπριος που αγωνίστηκε στην κορυφαία κατηγορία του ολλανδικού πρωταθλήματος ήταν ο Κώστας Κώστα, ο οποίος το πρώτο εξάμηνο το 1999 μέτρησε εννέα συμμετοχές με τη φανέλα της Ουτρέχτης.
 
ΒΕΛΓΙΟ
Πέντε χρόνια αργότερα άλλος ένας διεθνής αμυντικός, ο Πέτρος Κονναφής, μετακινήθηκε από την Ανόρθωση στη Γάνδη. Στην τρίμηνη θητεία του μέτρησε μόλις έξι συμμετοχές. Δώδεκα χρόνια αργότερα στα χνάρια του βάδισε ο Κωνσταντίνος Λαΐφης, ο οποίος από το καλοκαίρι του 2016 αγωνίζεται με τη Σταντάρ Λιέγης, ενώ την περασμένη περίοδο στο ίδιο πρωτάθλημα θήτευσε και ο Γρηγόρης Κάστανος, με τη φανέλα της Ζούλτε Βάρεγκεμ.
 
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το καλοκαίρι του 2007 η Ένεργκι Κότμπους απέκτησε από τη Λάρισα τον Στάθη Αλωνεύτη, ο οποίος έγινε ο πρώτος (και μέχρι σήμερα μοναδικός) Κύπριος που έχει περάσει από την Μπούντεσλιγκα (12 συμμετοχές).
 
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ένα χρόνο αργότερα ξενιτεύτηκε ο Κωνσταντίνος Μακρίδης, ο οποίος από τον ΑΠΟΕΛ μεταγράφηκε στη Μέταλουργκ Ντόνετσκ, στην οποία έμεινε ένα χρόνο και μετά από τριετή θητεία στην Ομόνοια (2009-12) επέστρεψε, για να μείνει ως το καλοκαίρι του 2015.
 
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Τον Ιανουάριο του 2010 ο Στέλιος Πάρπας μετακινήθηκε στη Στεάουα Βουκουρεστίου κι έγινε ο πρώτος Κύπριος που έπαιξε στην α’ κατηγορία της Ρουμανίας, στην οποία αργότερα αγωνίστηκαν τόσο ο Ηλίας Χαραλάμπους (Βασλούι 2012/13) όσο και ο Άθως Σολωμού (Οτελούλ Γκαλάτι 2015/16).
 
ΕΛΒΕΤΙΑ
Τις πύλες της ελβετικής Super League διάβηκε το καλοκαίρι του 2013 ο Δημήτρης Χριστοφή, ο οποίος για μια διετία χρημάτισε παίκτης της Σιόν.
 
ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Επίσης τη σεζόν 2013/14 καταγράφηκε η πρώτη παρουσία Κύπριου ποδοσφαιριστή στην α’ κατηγορία του Αζερμπαϊτζάν: ο Γιώργος Πελαγίας αγωνίστηκε για δύο χρόνια με την ΦΚ Μπακού.
 
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
To 2014 άνοιξαν για τους Κύπριους και τα σύνορα της Λιθουανίας, καθώς ο Κρίστης Ανδρέου εντάχθηκε στο δυναμικό της Ζαλγκίρις Βίλνιους. Δύο χρόνια αργότερα από το ίδιο πρωτάθλημα πέρασε και ο Γιώργος Πελαγίας, αλλά με τη φανέλα της Τρακάι.
 
ΙΡΑΝ
Σ’ έναν από τους πολυάριθμους σταθμούς της ποδοσφαιρικής του καριέρας (Ραχ Αχάν) ο Άθως Σολωμού έγινε το 2016 ο πρώτος Κύπριος που έπαιξε στην κορυφαία κατηγορία του Ιράν.
 
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Στη μοναδική φορά που κινήθηκε εκτός του ευρύτερου ελλαδικού χώρου για χάρη της καριέρας του ο Μάριος Νικολάου αγωνίστηκε στο β’ μισό της περιόδου 2015/16 στην Ίντερ Τούρκου, στην α’ κατηγορία της Φινλανδίας.
 
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Τον Ιανουάριο του 2017 ο Βαλεντίνος Σιέλης αποχώρησε από την ΑΕΛ αποδεχόμενος την εξαιρετικά δελεαστική οικονομικά πρόταση της Γκάνγκουον, με την οποία αγωνίζεται μέχρι σήμερα στο πρωτάθλημα της Νότιας Κορέας.

ΙΤΑΛΙΑ
Επίσης τον Ιανουάριο του 2017 ο Γρηγόρης Κάστανος παραχωρείται από την U19 της Γιουβέντους στην Πεσκάρα υπό μορφή δανεισμού έως το τέλος της σεζόν. Οκτώ μέρες μετά την ένταξή του στη νέα του ομάδα ο τότε 19χρονος μεσοεπιθετικός πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στη Σέριε Α.

ΔΑΝΙΑ
Το προπερασμένο καλοκαίρι ο Πιέρος Σωτηρίου έγινε η πιο ακριβή πώληση Κύπριου ποδοσφαιριστή και συνάμα ο πρώτος τέτοιος που αγωνίστηκε στην κορυφαία κατηγορία της Δανίας. Διανύει τη δεύτερη σεζόν του στην Κοπεγχάγη και διεκδικεί με πολύ καλές πιθανότητες τον τίτλο του πρωταθλητή.
 
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Στο τέλος της θερινής μεταγραφικής περιόδου 2017 ο Απόλλων παραχώρησε δανεικό στην Εστορίλ τον Χάμπο Κυριάκου, ο οποίος έβγαλε όλη τη σεζόν στην α’ κατηγορία της Πορτογαλίας, προτού επιστρέψει στο σύλλογο της Λεμεσού.

Δειτε Επισης

Ξέσπασε on air η Μπέττυ Μαγγίρα για τον Δημήτρη Παπανώτα: «Δεν βγήκα τότε να μιλήσω»
Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: «Η Παναγιά και ο Ταξιάρχης μου κράταγαν το χέρι και με ξαναγύρισαν…»
Αντώνης Ρέμος: «Δεν έχω τις καλύτερες σχέσεις με τη Νατάσα Θεοδωρίδου…» - Το beef με τον Νότη Σφακιανάκη
Συγκινεί η Γλυκερία για τον θάνατο της μητέρας της: «Είναι ξεριζωμός. Είναι ορφάνια. Kόβονται οι ρίζες σου»
Σπαράζει η Ελένη Βιτάλη στο «αντίο» για τον αδελφό της: «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου»
#MasterChefGR: Αυτή είναι η τελική 10άδα του φετινού διαγωνισμού!
Πέθανε σε ηλικία 47 ετών η βραβευμένη με Grammy τραγουδίστρια, Mandisa-Βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της
Ο λόγος που η Silia Kapsis ενώ είναι στην Ελλάδα δεν βρέθηκε στο πάρτι της #Eurovision με τη Μαρίνα Σάττι
Θύμα άγριου ξυλοδαρμού η αδελφή της Χριστίνας Μηλιού, από τον σύντροφό της - Η κατάθεση της
«Special πράγματα»: Το καυτό φιλί στο στόμα Σταμάτη Γονίδη – Ζαφείρη Μελά σαν Madonna - Britney Spears