Η αλλαγή κανονισμού για την παράβαση με το χέρι

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Άκου τη φάση» του Super Sport fm ήταν ο υπεύθυνος σε θέματα διαιτησίας και εκπαιδευτής, Σταύρος Σταύρου ο οποίος μίλησε για τις επικείμενες αλλαγές στους κανονισμούς διαιτησίας.

Στάθηκε στις αλλαγές που αφορούν το άρθρο 12 που έχουν να κάνουν με την πολυσυζητημένη παράβαση με το χέρι.

Αναλυτικά:

«Στο άρθρο 12 βρίσκουμε την αλλαγή για το χέρι που είναι πολύ σημαντική. Η βασική φιλοσοφία ήταν ότι για να τιμωρηθεί ένα χέρι έπρεπε να ήταν εσκεμμένο να υπάρχει πρόθεση. Η αλλαγή που έγινε είναι η εξής. Μέχρι σήμερα ο κανονισμός έλεγε ότι παίζει την μπάλα με το χέρι σκόπιμα και τιμωρείται. Τώρα γίνεται απλά παράβαση με το χέρι, τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.

Πότε δίνεται παράβαση:
*Αν ο ποδοσφαιριστής σκόπιμα αγγίζει την μπάλα, αυτό έμεινε σαν κανονισμό.
*Αν αποκτήσει κατοχή της μπάλας αφού η μπάλα χτύπησε στο χέρι του και ακολούθως σκοράρει ή δημιούργησε προφανή ευκαιρία για γκολ. Αν συμβούν όλα αυτά και νωρίτερα χτυπήσει στο χέρι είτε θελημένα, είτε άθελα θα είναι παράβαση.
*Αν τα χέρια του ποδοσφαιριστή κάνουν αφύσικα μεγάλο το κορμί του ποδοσφαιριστή.
*Όταν τα χέρια είναι πάνω η έξω από τους ώμους.

Πότε δεν είναι παράβαση…
*Όταν η μπάλα αγγίζει το χέρι του ποδοσφαιριστή και προέρχεται από τα πόδια ή το κεφάλι του ιδίου αν δεν συντρέχει η περίπτωση να μπει γκολ ή να δημιουργηθεί προφανής ευκαιρία.
*Όταν έρχεται η μπάλα στο χέρι από το κεφάλι ή τα πόδια ποδοσφαιριστή που είναι πολύ κοντά σου.
*Όταν ο ποδοσφαιριστής πέσει στο έδαφος και βάλει το χέρι για να στηριχθεί. Αν πέφτοντας ανοίξει το χέρι 100% και κερδίσει ένα μέτρο μπορεί ο διαιτητής να δώσει παράβαση.

Διαβάστε επίσης: