Φαινόμενο: Στην κορυφή του κόσμου ο 14χρονος Κυριάκος από τη Λάρνακα!

Ως παράδειγμα για πολλούς ανθρώπους θα χαρακτήριζε κανείς τον Κυριάκο Χριστοδούλου ο οποίος ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική πορεία ζωής σε σχέση με πολλά άλλα παιδιά της ηλικίας του. Η σχέση του με μηχανές, κινητά, playstation και άλλα της εποχής είναι σχεδόν άγνωστα γι' αυτόν αφού από την ηλικία των 5 ετών ασχολείται με τον αθλητισμό και το «Muay Thai». 

Η ταϊλανδική πυγμαχία είναι πολεμική τέχνη η οποία θεωρείται το εθνικό άθλημα στη χώρα και έγινε δημοφιλές σε όλο τον κόσμο τη δεκαετία του ‘90.

Πολλοί στην ηλικία του 14χρονου Κυριάκου ασχολούνται κυρίως με το ποδόσφαιρο και ονειρεύονται τίτλους μέσω της αγαπημένης τους ομάδας και τον φίλαθλο κόσμο να τους αποθεώνει στο γήπεδο για την καλή τους εμφάνιση ή γιατί έχουν πετύχει κάποιο γκολ. Είναι αλήθεια ότι το ποδόσφαιρο είναι το άθλημα που έχει τους περισσότερους φίλους ανά το παγκόσμιο στους άντρες, τις γυναίκες και τα παιδιά...

Ο Κυριάκος Χριστοδούλου, με γονείς πρόσφυγες από την Αμμόχωστο, και σήμερα στην Αραδίππου ακολούθησε το δρόμο του «Muay Thai» από την ηλικία των 5 ετών και μέχρι σήμερα δικαιώνεται στον απόλυτο βαθμό, για την επιλογή του. Είναι μαθητής της Γ' τάξης Γυμνασίου Αραδίπου. Προτού ακόμα συμπληρώσει τα 15 του χρόνια (27/08/2004) κατάφερε και κατέκτησε 8 παγκόσμιους τίτλους (7 χρυσούς και 1 χάλκινο), 3 πανευρωπαϊκά μετάλλια (2 χρυσά κι ένα αργυρό) κι άλλους αμέτρητους τίτλους σε διάφορες διοργανώσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Σ’ ένα άθλημα (Προολυμπιακό) με πολλές ιδιαιτερότητες και δυσκολίες, ο νεαρός αθλητής ταξίδεψε πρόσφατα στην Ταϊλάνδη και αγωνίστηκε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα «Muay Thai» (WMO). Σε αυτό έλαβαν μέρος δεκάδες αθλητές από 51 χώρες. Ο Κυριάκος ανέβηκε στην κορυφή αφού κατέκτησε την πρώτη θέση στην ηλικία των 14-16 ετών και την κατηγορία των 63.5 κιλών.

Με απόλυτη αυτοσυγκέντρωση και ταχύτατες κινήσεις ο Κύπριος έφηβος, αν και τραυματίας (χέρι και πόδι), κατόρθωσε κι έθεσε εκτός αγώνα τρεις αθλητές στη σειρά από Καζακστάν, Ιταλία και Παλαιστίνη κι ανέβηκε στο ψηλότερο βάθρο αγκαλιά με τη σημαία της Κύπρου, ως παγκόσμιος πρωταθλητής. Τον θρίαμβο αυτό είχε πετύχει και το 2017 πάλι στην Ταϊλάνδη.

Η πορεία του Κύπριου πρωταθλητή δεν σταμάτησε εκεί αφού αγωνίστηκε και στο Kick Boxin της παγκόσμιας Ομοσπονδίας (WKA) κι έφτασε μέχρι τον τελικό όπου έθεσε νοκ άουτ σε χρόνο ρεκόρ (30 δευτερολέπτα) και τον αθλητή από τη Νέα Ζηλανδία.

Εξασφάλισε το χρυσό και πανηγύρισε άλλη μια επιτυχία (4η σύνολο σε 4 μέρες) κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο για έναν αθλητή του «Muay Thai».

Λίγες ώρες μετά την άφιξη του από την Ταϊλάνδη ο Κυριάκος Χριστοδούλου μίλησε στην omada.com.cy κι εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίηση του για την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου και επεσήμανε ότι το πέτυχε αυτό μετά από σκληρή δουλειά και αμέτρητες ώρες προπόνησης.

Οι κόποι αποδίδουν καρπούς, προπόνηση 4 με 4,5 ώρες: «Νιώθω πολύ ωραία γιατί αποδίδουν καρπούς οι κόποι μου σ' ένα άθλημα που δεν είναι και το πιο εύκολο. Γυμνάζομαι 4 με 4,5 ώρες την ημέρα όταν πλησιάζουν οι μέρες των αγώνων και τις υπόλοιπες μέρες για δύο ώρες. Πρέπει να είσαι πάντα συγκεντρωμένος για να πετύχεις το στόχο σου αν και μερικές φορές εγώ έχω άγχος στην αρχή.

Ξεχωριστός στο σχολείο: «Ήταν πολύ όμορφα που όταν επέστρεψα στο σχολείο προχθές οι καθηγητές αλλά και οι συμμαθητές-φίλοι μου με χειροκρότησαν και μ' έκαναν να νιώσω ξεχωριστος. Τους ευχαριστώ, όπως επίσης και την οικογένεια μου που είναι δίπλα μου και κυρίως τον δάσκαλο - πατέρα μου που είναι και ο καθοδηγητής μου».

Το μήνυμα που έστειλε σε άλλα παιδιά και το ευχαριστώ σε όσους τον στηρίζουν: «Θέλω να πω σε όλα τα παιδιά, κυρίως της ηλικίας μου ν' ασχοληθούν περισσότερο με τον αθλητισμό και ότι αργότερα θα καταλάβουν τι σημαίνει αυτό. Επίσης, θέλω να πω ευχαριστώ σε αυτούς που με στηρίζουν οικονομικά, ώστε να μπορώ εγώ να ασχολούμαι με αυτό που αγαπώ. Σε όποιαν χώρα και αν ταξιδέψω για ν' αγωνιστώ έχω πάντα μαζί τη σημαία της πατρίδας μου».

Στήριγμα του Κυριάκου σε αυτή τη δύσκολη πορεία είναι η οικογένεια του και κυρίως ο πατέρας του ο οποίος είναι και δάσκαλος-προπονητής του. Ο Κωνσταντίνος Χριστοδούλου (Νίνο) μίλησε στην omada.com.cy και ανέφερε ότι ο Κυριάκος ουσιαστικά ακολούθησε το δρόμο που ήθελε αυτός για το «Muay Thai».

Δήλωση πατέρα-προπονητή Κυριάκου: «Ήθελα να γίνω πρωταθλητής… Τελικά έγινα πρωταθλητής ως πατέρας. Ο Κυριάκος από πολύ μικρός με παρακολουθούσε στο γυμναστήριο. Όταν τ’ άλλα παιδιά έπαιζαν στο πάρκο και τις γειτονιές αυτός με ακολουθούσε παντού και έκανε ότι έκανα. Αντέγραφε ουσιαστικά τις κινήσεις μου. Ως οικογένεια του προσφέραμε ότι μπορούσαμε και προσπαθήσαμε πολύ να τον βοηθήσουμε για να υλοποιήσει το όνειρο του».

Ο NinosGym γνώρισε το άθλημα αυτό στην ηλικία των 34 ετών και στη συνέχεια άνοιξε τη δική του σχολή στη Λάρνακα.

Αυτή τη μεγάλη αγάπη που λέγεται «Muay Thai» φαίνεται ότι την κληρονόμησαν και τα τέσσερα παιδιά του Κωνσταντίνου. Ο μεγαλύτερος γιος, ο Σωτήρης είναι 22 ετών και ασχολείται επαγγελματικά με το άθλημα. Έχει κατακτήσει μετάλλια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κόρη του Λουίζα 20 ετών έχει κατακτήσει κι αυτή τίτλους παγκόσμια όπως και ο Κυριάκος που είναι 14 ετών και χαρακτηρίζεται ως το μεγάλο ταλέντο. Η μικρή Ίζαμπελ, 4 ετών φαίνεται ότι ακολουθεί τα χνάρια των υπολοίπων της οικογένειας, σύμφωνα με τον πατέρα.

Η σύζυγος, Γεωργία είναι ιδιωτικός υπάλληλος και ουδεμία σχέση έχει με το άθλημα. Η μόνη επαφή είπε ο Νίνο (γέλια) είναι η περιποίηση των αθλητών της οικογένειας με συγκεκριμένα γεύματα, κυρίως πριν από τους αγώνες.

Ο νεαρός παγκόσμιος πρωταθλητής αγωνίζεται σ' ένα άθλημα «Muay Thai» το οποίο αυτή τη στιγμή θεωρείται προολυμπιακό. Μέχρι το 2021 αναμένεται να ληφθεί απόφαση για ένταξη του στην κατηγορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αυτό που έχει πετύχει ο Κυριάκος Χριστοδούλου είναι πραγματικά άθλος και του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια όπως επίσης και σ' εκείνους που τον στηρίζουν ψυχολογικά αλλά και οικονομικά.

Μπορεί να είναι μόλις 14 ετών αλλά έχει ήδη κατακτήσει τον κόσμο... Μετρά 8 παγκόσμιους τίτλους, τρεις πανευρωπαϊκούς και τους άλλους αμέτρητους σε Κύπρο και εξωτερικό.

Η πολιτεία επιβάλλεται να τιμήσει τον έφηβο αθλητή μας και να τον στηρίξει πρακτικά, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να κρατά ψηλά τη σημαία της Κύπρου μας.

Κυριάκο σ' ευχαριστούμε!

Δειτε Επισης

BINTEO: Συγκίνησαν οι ολυμπιονίκες ζωής-Αγωνίστηκαν και αποθεώθηκαν στο ψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου
Η Λούλλα έκανε Κόσμο της το κυπριακό φαγητό και το μοιράζεται με όλο τον κόσμο
Το Mall με τις αντίκες που πηγαίνει από γενιά σε γενιά από το 1978 και κρατά ζωντανή την ιστορία
«Δεν μιλούσα, δεν περπατούσα, με έκαναν μπάνιο… Πλέον είμαι συνεχώς στο σπίτι»
«Ίσως το πρωί να μην μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι, να έχει πόνους σε όλο το σώμα»
«Δεν χρειάζονται πολεμικά ανακοινωθέν, ''έχασε ή νίκησε'' τη μάχη ένα παιδί… Γιατί κατάφεραν να αγωνιστούν»
Αυτός ήταν 28 και εκείνη 17... «Ερωτευμένοι για 62 χρόνια, η αγάπη μας δεν φθάρηκε ποτέ»
Η σοπράνο που τραγουδά για σαράντα χρόνια στη Σχολή Τυφλών-«Εάν δεν ήμουν εδώ, δεν ξέρω τι θα έκανα»
Ποιος είναι ο twenty three; Ο Κύπριος καλλιτέχνης του δρόμου που συνδυάζει το παλιό με το σύγχρονο
Ο ράφτης στην παλιά Λευκωσία που επιμένει παραδοσιακά-Η τέχνη του κουστουμιού και η γνωστή πελατεία