To κατά Ουζόχο Ευαγγέλιο

Εν αναμονή της απόφασης τη Δευτέρα (;) για το σίριαλ της χρονιάς - το οποίο είναι σχεδόν βέβαιο πως θα κάνει πλούσιο τον σκηνοθέτη που θα το μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη-, θα επιχειρήσω να σταχυολογήσω τις σκέψεις μου γύρω από την πρωτοφανή υπόθεση.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Πέμπτης, 31 Ιανουαρίου, δύο ώρες πριν την εκπνοή της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, η Ανόρθωση την απόκτηση του Μουντιαλικού τερματοφύλακα Φράνσις Ουζόχο, ως δανεικού από τη Λα Κορούνια (το τελευταίο εξάμηνο ήταν δανεικός στην Έλτσε, στη β’ κατηγορία Ισπανίας, όπου έπαιξε τελευταία φορά στις 4 Ιανουαρίου 2019).

Ο ποδοσφαιριστής αφίχθηκε στην Κύπρο γύρω στις 16:00 το  απόγευμα της Παρασκευής, 1 Φεβρουαρίου και 24 ώρες αργότερα αγωνίστηκε στη νίκη της Ανόρθωσης επί του Απόλλων (διακρίθηκε μάλιστα).

Το πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την άφιξη έως τη συμμετοχή του, σε συνδυασμό με το ότι από την άφιξή του έως τον αγώνα τα γραφεία του ΚΟΑ ο οποίος εκδίδει τα Δελτία Υγείας ήταν κλειστά, ενδεχομένως και σε συνδυασμό με εσωτερική πληροφόρηση, ήγειρε ερωτηματικά στον Απόλλων σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά την έκδοση του Δελτίου Υγείας του ποδοσφαιριστή, το οποίο προσκομίστηκε κανονικά πριν τον αγώνα της 2ας Φεβρουαρίου.

Προβλεπόμενη διαδικασία
Αξίζει εδώ να τονιστεί η διαδικασία που ακολουθείται για τα 12.000 Δελτία Υγείας που εκδίδει ο ΚΟΑ κάθε χρόνο:
α) Απαιτούνται €5 και είκοσι (20) ημέρες για την έκδοσή τους.
β) Απαιτούνται €30 και να υποβληθούν τα δικαιολογητικά ημέρα Τρίτη για να εκδοθεί το Δ.Υ. την Παρασκευή.
γ) Απαιτούνται €60 (€30 για αλλοδαπούς) για την έκδοση Δ.Υ. έως την Παρασκευή εάν τα δικαιολογητικά υποβληθούν μετά την Τρίτη.

Για την έκδοση του Δ.Υ. απαιτείται συμπλήρωση του εντύπου του ΑΣΥΑ (Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας Αθλητών) από τον εξετάζοντα ιατρό, εξετάσεις αίματος και καρδιογράφημα που έχουν γίνει το τελευταίο εξάμηνο. Ο γιατρός καλείται να δηλώσει ρητά ότι: «φρονώ ότι ο ανωτέρω αθλητής μπορεί να προπονείται και να αγωνίζεται κανονικά». Δεν απαιτείται υπογραφή ή φυσική παρουσία του αθλητή στον ΚΟΑ.

Είναι προφανές αφενός ότι η διαδικασία γίνεται για την προστασία του ίδιου του αθλητή και αφετέρου πως ο γιατρός που υπογράφει το έντυπο φέρει μεγάλη ευθύνη.

Τι ακριβώς έγινε;
Προκειμένου το Δ.Υ. να εκδοθεί πριν την άφιξη του ποδοσφαιριστή, θα μπορούσε ο γιατρός της Ανόρθωσης να είχε υποβάλει τον ποδοσφαιριστή σε εξετάσεις, τις προηγούμενες ημέρες στο εξωτερικό; Θα μπορούσε ο ποδοσφαιριστής να είχε στείλει τις εξετάσεις μέσω email; Αφού ήταν σε πλήρη αγωνιστική δράση, λογικά είχε και πρόσφατες εξετάσεις… Η απάντηση είναι καταφατική, αν και στη δεύτερη περίπτωση ο γιατρός που θα δήλωνε «φρονώ ότι ο ανωτέρω αθλητής μπορεί να προπονείται και να αγωνίζεται κανονικά» θα το έπραττε για αθλητή που δεν γνώριζε.

Παρενθετικά τίθεται το ερώτημα εάν θα μπορούσε ο ΚΟΑ να αναγνωρίζει εν ισχύ Δελτία Υγείας που έχουν εκδοθεί από άλλες χώρες της Ε.Ε. τουλάχιστον, ώστε να μην απαιτείται αυτή η χρονοτριβή για ποδοσφαιριστές που έρχονται από το εξωτερικό; Ενδεχομένως, αλλά κάτι τέτοιο για την  ώρα δεν προβλέπεται ούτε από την Εγκύκλιο ούτε από τον Οδηγό του ΑΣΥΑ.

Από τις πληροφορίες όμως που έχουν συλλεχθεί, φαίνεται πως ούτε έγιναν εξετάσεις στο εξωτερικό, ούτε εστάλησαν παλαιότερες εξετάσεις μέσω email, αλλά φαίνεται εξετάσεις του Ουζόχο να υποβλήθηκαν στον ΚΟΑ πριν τις 14:00 το μεσημέρι της Παρασκευής, δηλαδή πριν την άφιξη του παίκτη στην Κύπρο…

Η καταγγελία και η ακύρωση
Πέραν της ένστασης ο Απόλλων κάνει καταγγελία στην Αστυνομία η οποία την Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου συλλαμβάνει τον γιατρό που υπέγραψε την αίτηση του ΑΣΥΑ. Την ίδια ημέρα ο Δρ.  Γιάγκου ζητάει από τον ΚΟΑ την ακύρωση του Δ.Υ. και παραδέχεται πως «οι πληροφορίες που δόθηκαν όσον αφορά το ατομικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό του ποδοσφαιριστή της Ανόρθωσης Αμμοχώστου Francis Odinaka Uzoho περιλαμβάνουν αμφιλεγόμενα στοιχεία».

Στις 9 Φεβρουαρίου η Ανόρθωση δεν χρησιμοποιεί τον Ουζόχο στον αγώνα με τη Νέα Σαλαμίνα, φοβούμενη προφανώς νέες δικαστικές περιπέτειες. Την ίδια ημέρα ο ΚΟΑ ακυρώνει το Δελτίο Υγείας του ποδοσφαιριστή.

Την Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου αφήνεται ελεύθερος ο Δρ. Γιάγκου και άλλα δύο πρόσωπα που συνελήφθησαν την ίδια ημέρα, στο πλαίσιο των ανακρίσεων της αστυνομίας.

Η εκδίκαση
Για την Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου ορίζεται η ακρόαση της ένστασης του Απόλλωνα από τον Αθλητικό Δικαστή κ. Βρυωνίδη, όμως αναβάλλεται για την Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου επειδή ο ΚΟΑ παρέλειψε να στείλει στην ΚΟΠ «το σκεπτικό και/ή αιτιολογικό της απόφασης το οποίο έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιου του ΚΟΑ σχετικά με το δελτίο υγείας του ποδοσφαιριστή Francis Uzoho». Σε ανακοίνωση της ΚΟΠ τονίζεται επίσης ότι «ο Αθλητικός Δικαστής θα ολοκληρώσει την εκδίκαση της υπόθεσης αύριο (σ.σ. 14/2) ανεξαρτήτως του κατά πόσο ο ΚΟΑ θα αποστείλει τα αναφερόμενα έγγραφα προς τον ίδιο».

Πράγματι, η εκδίκαση ολοκληρώνεται την Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου αλλά η απόφαση πρόκειται να ανακοινωθεί την Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου, όπως ενημερώνει η ΚΟΠ. Όμως, ο Αθλητικός Δικαστής αντί να ανακοινώσει την απόφαση, καλεί στην ΚΟΠ για νέα ακρόαση τις δύο ομάδες, για να τους διαβιβάσει νέα στοιχεία.

Τα νέα στοιχεία αφορούν την επιστολή του Δρ. Γιάγκου που ζητεί την ακύρωση του Δ.Υ.

Προηγουμένως ο Πρόεδρος του ΚΟΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης κατηγορεί τον Αθλητικό Δικαστή ότι προσπαθεί να μετακυλήσει την ευθύνη της όποιας απόφασης στον Οργανισμό.

Η απόφαση
Ο κ. Βρυωνίδης δεσμεύεται να ανακοινώσει την απόφασή του μετά το μεσημέρι της Δευτέρας (18/2), ανεξαρτήτως εάν ο ΚΟΑ τον ενημερώσει ή όχι για την ακριβή ημερομηνία ακύρωσης του Δ.Υ. του ποδοσφαιριστή.

Στο μεταξύ η Ανόρθωση δεν προχωράει στην έκδοση νέου Δ.Υ. του ποδοσφαιριστή και τον στερείται και από τον αγώνα με την Ομόνοια (17/2).

Το μέλλον των Δελτίων Υγείας
Συμπερασματικά, η ασυνεννοησία μεταξύ ΚΟΑ – ΚΟΠ έχει πληγώσει το κύρος και των δύο φορέων. Το σημαντικότερο κεφάλαιο που άνοιξε η υπόθεση Ουζόχο είναι αυτό των διαδικασιών στην έκδοση των Δελτίων Υγείας, οι οποίες προφανώς χρήζουν αναθεώρησης αφού φαίνεται πως έχουν τρωτά σημεία. Άλλωστε η λογική λέει πως ανάλογες πρακτικές με την υπόθεση Ουζόχο ενδεχομένως να έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν αλλά να μην είδαν το φως της δημοσιότητας.

Δειτε Επισης

Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Οι τελικές αγορεύσεις για την υπόθεση Θανάση-Απορρίπτει τα περί δολοφονίας του 26χρονου η Εισαγγελία
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο