Γιατί δικαίωσε την ΑΕΚ και όχι την Πάφο ο Αθλητικός Δικαστής;

Απόφαση-κόλαφο για την Πάφο που τροποποιεί την εικόνα του βαθμολογικού πίνακα δημοσίευσε σήμερα ο Αθλητικός Δικαστής, ο οποίος έκανε δεκτή την ένσταση της ΑΕΚ κατά του κύρους του (εξ αναβολής) αγώνα της με τον παφιακό σύλλογο στις 2 Ιανουαρίου, κατακύρωσε το παιχνίδι με σκορ 3-0 στους Λαρνακείς και αφαίρεσε έξι βαθμούς από την ομάδα του Ζέλικο Κόπιτς.
 
Η omada.com.cy συμπτύσσει και απλοποιεί το σκεπτικό της απόφασης του Αθλητικού Δικαστή και παρουσιάζει πώς και γιατί έφτασε σε αυτήν την απόφαση. Εν συντομία: η ΑΕΚ κατέθεσε ένσταση για αντικανονική συμμετοχή του ποδοσφαιριστή Σωτήρη Ζαντή, για τον οποίο κατήγγειλε ότι «δεν ήταν δεόντως εγγεγραμμένος στην ΚΟΠ ως ποδοσφαιριστής της ΠΑΦΟΣ F.C.».
 
Η Πάφος FC πέρασε στην… αντεπίθεση αφ’ ενός καταγγέλλοντας ότι η ένσταση της ΑΕΚ δεν είχε πλήρεις λεπτομέρειες (βάσει του άρθρου 47), αφ’ ετέρου ισχυριζόμενη ότι ο ποδοσφαιριστής πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για ν’ αγωνιστεί και πως η πληρωμή του παραβόλου δεν επηρεάζει την εγγραφή του ποδοσφαιριστή, η οποία είχε επικυρωθεί με την έκδοση ταυτότητας.
 
Ο Αθλητικός Δικαστής κάλεσε ενώπιόν του τους συνηγόρους των δύο σωματείων και διαπίστωσε ότι υπήρχε διαφωνία ως προς τη διαδικασία που ακολουθείται από την ΚΟΠ για την εγγραφή ενός παίκτη, εξ ου και κάλεσε την αρμόδια λειτουργό της ομοσπονδίας, ώστε να προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία.
 
Αφού συνέβη αυτό, ο Αθλητικός Δικαστής είχε να γνωμοδοτήσει για τις δύο ενστάσεις της Πάφου. Σε ό,τι αφορούσε το τυπικό κομμάτι, αποφάσισε ότι η ένσταση κάλυπτε ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΟΡΙΑΚΑ τη σχετική πρόνοια του κανονισμού, στην οποία γίνεται αναφορά για πλήρεις λεπτομέρειες.
 
Σε ό,τι αφορούσε την ουσία, ο Αθλητικός Δικαστής δικαίωσε την ΑΕΚ, διότι ο Ζαντής δεν ήταν στον κατάλογο Β της Πάφου. Η ομάδα του τον δήλωσε μεν σε αυτήν τη λίστα, όμως η αρμόδια λειτουργός της ΚΟΠ τον αφαίρεσε, διότι λόγω της μη πληρωμής του παραβόλου η εγγραφή του δεν ήταν ολοκληρωμένη και επιβεβαιωμένη (confirmed), αλλά είχε μείνει στο στάδιο της προ-επιβεβαίωσης (pre-confirmed).
 
Σύμφωνα με το άρθρο 10.4 των κανονισμών εγγραφών ποδοσφαιριστών, ένας παίκτης έχει δικαίωμα να αγωνιστεί σε επίσημα παιχνίδια, μόνο όταν η μεταγραφή του έχει επιβεβαιωθεί. Και αυτό στην περίπτωση του Ζαντή συνέβη στις 30 Αυγούστου 2018, με αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμος για την Πάφο από τις 31/8 και όχι για το παιχνίδι με την ΑΕΚ που την αρχικά ορισμένο για τις 25 του μήνα.