Το «μαύρο κουτί» της Ανόρθωσης

Το αυτογκόλ του Σίλντενφελντ, η λάθος έξοδος του Δημητρίου, οι χαμένες ευκαιρίες. Όλα συγκυρίες. Την επόμενη αγωνιστική ο Κροάτης και ο πιτσιρικάς ενδέχεται να τα κάνουν όλα σωστά, οι ευκαιρίες να γίνουν γκολ και η Ανόρθωση να φύγει (για δεύτερη φορά στη σεζόν) νικήτρια από το «Τσίρειο».

Ωστόσο η αξιολόγηση των προοπτικών μιας ομάδας δεν κρίνεται πρωτίστως από τα αποτελέσματα, αλλά από τις εμφανίσεις της. Και ανεξαρτήτως βαθμολογικής συγκομιδής η «Κυρία» θα κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα το 2018 δίχως να έχει πείσει στο τρέχον πρωτάθλημα.
 
Αρνητικό πρόσημο
Η μέχρι τώρα πορεία αποδεικνύει και στον τελευταίο δύσπιστο πως το περασμένο καλοκαίρι οι εκτιμήσεις για τη δυναμική της ομάδας ήταν (αν όχι εσφαλμένες, τουλάχιστον) βιαστικές. Το πρόσημο στη μεταγραφική ενίσχυση είναι ξεκάθαρα αρνητικό στο πρώτο κομμάτι της σεζόν.

Οι νεοφερμένοι (Βάργκιτς, Στέμερ, Μπεσάτ, Σωτηρίου, Εγγλέζου, Λαβόρδε, Κυριάκου, Κάτσαρ, Κατσαράβα, Μικελτάντζε) δεν έχουν κάνει τη διαφορά, αφού στη συντριπτική τους πλειονότητα είτε δεν έχουν καθιερωθεί καν στην ενδεκάδα είτε στερούνται σταθερότητας στην απόδοσή τους.
 
Η πτώση ανέδειξε το πρόβλημα
Όσοι πίστευαν ότι οι Ντουγκλάο, Σίλντενφελντ, Πράνιτς, Βίκτορ, Ντούρις θα συνέχιζαν στον ρυθμό της περασμένης περιόδου, έχουν διαψευστεί. Αυτή τη σεζόν ούτε η άμυνα είναι απροσπέλαστη (μόλις μια ανέπαφη εστία στις περασμένες εννέα αγωνιστικές και συνολικά τρεις σε 13 παιχνίδια) ούτε η επίθεση εντυπωσιακά αποτελεσματική (μόλις σε ένα παιχνίδι άνω των δύο γκολ, μόλις σε πέντε άνω του ενός).

Οι άνθρωποι δεν είναι μηχανές και στα 30+ τους χρειάζονται βοήθειες και ανάσες που δεν έχουν πάρει μέχρι σήμερα. Η (φυσιολογική) πτώση στην απόδοσή τους υπογραμμίζει ακόμη πιο έντονα το πρόβλημα που υπήρχε ήδη από πέρυσι: τις αλχημείες στην ενδεκάδα που έχουν γίνει (από εξαίρεση) κανόνας. Χθες οι Αρτυματάς, Κοφί, Ράγιος, Μπεσάτ και Ντούρις έπαιζαν σε άλλες θέσεις από τις φυσικές τους.
 
Ποιότητα και ισορροπία
Για να μην πάει στράφι η χρονιά, η Ανόρθωση χρειάζεται ουσιαστική ενίσχυση τον Ιανουάριο. Παίκτες ικανούς να μπουν άμεσα στην ενδεκάδα και να γίνουν στυλοβάτες, παίκτες που θα προσδώσουν την απαραίτητη ισορροπία στο ρόστερ.

Ο Γιούργκεν Στρέπελ ορθώς έχει διακρίνει ότι υπάρχει λειψανδρία σε ακραίους. Ίσως μάλιστα να έχει πειστεί πλέον ότι η ομάδα του χρειάζεται περισσότερους από έναν, προκειμένου να παίξει ξανά ορθολογικό, πειστικό, «χορταστικό» ποδόσφαιρο όχι σε σκόρπια παιχνίδια, αλλά από εβδομάδα σε εβδομάδα.