Πως ο Μέσι εξελίχθηκε στους κορυφαίους εκτελεστές φάουλ όλων των εποχών

Μπορεί να του πήρε τρία χρόνια για να πετύχει το πρώτο, όμως ο Λιονέλ Μέσι θεωρείται ήδη ένας από τους κορυφαίους ever στα φάουλ. Οι συμβουλές των Μαραντόνα, Ογιος και η εξέλιξη της ιστορίας.

Οσοι βρέθηκαν στο Cornella-El Prat το βράδυ του Σαββάτου (08/12) παρακολούθησαν από κοντά δύο έργα τέχνης και έγιναν μάρτυρες μιας ιστορικής εμφάνισης. Ο Λιονέλ Μέσι για πρώτη φορά στη μυθική καριέρα του πέτυχε δύο γκολ με φάουλ στο ίδιο ματς, με το ένα να είναι από κλασική θέση για αριστεροπόδαρο και το άλλο ακριβώς από την αντίθετη πλευρά με το ένα να είναι πιο όμορφο από το άλλο. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Αργεντινός έχει σκοράρει με αυτό τον τρόπο περισσότερες φορές από ομάδες όπως Γιουβέντους (18), Ρεάλ Μαδρίτης (14), Τσέλσι (11) και Λίβερπουλ (11) και μέρα με τη μέρα φτάνει τις εκτελέσεις του πιο κοντά στο τέλειο.

Στο ξεκίνημα, υπό τις οδηγίες του Φρανκ Ράικαρντ, ο Μέσι δεν ήταν δυνατόν να ζητά να στήσει την μπάλα σε μια ομάδα που είχε στη σύνθεσή της Ροναλντίνιο και Ντέκο. Στην πορεία, όταν οι δύο stars αποχώρησαν από το Camp Nou, ο Μέσι έγινε ο εκτελεστής της Μπάρτσα, όμως χρειάστηκε να περιμένει μέχρι το 2008 για να σκοράρει, σε ένα 6-1 σε βάρος της Ατλέτικο. Ενα γρήγορα εκτελεσμένο φάουλ στο οποίο ο Κουπέ προσπαθούσε ακόμα να φτιάξει το τείχος. Ηταν το μοναδικό γκολ με απευθείας εκτέλεση για τη σεζόν 2008-09, ενώ την επόμενη το έκανε δύο, το ένα με την Αλμερία και το άλλο με την Ντιναμό Κιέβου, στο πρώτο του στην Ευρώπη.

Παρά το γεγονός αυτό, αυτή η σεζόν ήταν σημαντική στην άνοδο του επιπέδου του στα φάουλ όπως είπε στην Marca ο πρώην fitness-coach της Αργεντινής, Φερνάντο Σινιορίνι. «Ο Μαραντόνα μίλησε με τον Μέσι, του είπε να μην παίρνει τόσο γρήγορα το πόδι του από την μπάλα». Η συμβουλή του Ντιέγο δεν βελτίωσε άμεσα την παραγωγικότητα του Μέσι από τα φάουλ καθώς σε όλο το 2010-11 πέτυχε ένα με αυτόν τον τρόπο, κόντρα στην Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Μετά το 2011, χρονιά κατά την οποία έβαλε 53 γκολ και κατέκτησε τη δεύτερη Χρυσή Μπάλα, τα λόγια του Μαραντόνα φάνηκε να βάζουν τον Λέο στον σωστό δρόμο.

Πέρα από τα λόγια του μύθου της Αργεντινής, ο Μέσι πήρε και αμέτρητες ώρες εξάσκησης, κάτι που βοήθησε στο να τελειοποιήσει την τέχνη του. «Ναι, πάντα προπονείται και πάντα τα βάζει» ήταν η απάντηση του Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος σχεδόν ντράπηκε που απάντησε σε τέτοια ερώτηση. Το focus του Λίο στις εκτελέσεις φάουλ ήταν κάτι που είχε αποφασίσει από μόνος του αφού στην Masia δεν υπήρχε ειδική προπόνηση. Υπήρχε όμως ένας προπονητής, ένας πρώην 'δικός μας', ο Γκιγιέρμο Ογιος για να προτείνει σε όλους εκτελούσαν να στήνουν την μπάλα με τη βαλβίδα στο χορτάρι έτσι ώστε να χαμηλώνει απότομα αφού σηκωθεί από το έδαφος.

Το ταλέντο, η εξάσκηση, οι συμβουλές και η εμπειρία, έστειλαν τον Μέσι στη μια ντουζίνα γκολ από φάουλ από το 2011-12 μέχρι το 2014-15 με κάποια από αυτά τα γκολ να είναι μάλιστα καθοριστικά. Δύο κόντρα στην Ρεάλ το 2012, ένα στο Champions League με αντίπαλο τον Αγιαξ, όπως επίσης και τρία winners σε μια περίοδο που η Μπαρτσελόνα κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και φόρεσε ένα Ευρωπαϊκό στέμμα. Ο Τιμπό Κουρτουά, σε εκείνο το τρελό χτύπημα από πλάγια, ήταν ο keeper της Ατλέτικο το 2012 και ο Μέσι τον έπιασε στον ύπνο, ενώ σκόραρε επίσης σε βάρος των Γρανάδα (2013) και Αθλέτικ Μπιλμπάο (2014). 

Σε όλες τις διοργανώσεις, τα τέσσερα τελευταία χρόνια ο Μέσι έχει φτάσει τα 20 γκολ από εκτελέσεις φάουλ και φέτος μετρά ήδη τέσσερα. Κόντρα σε Αλαβές, Αϊντχόφεν και τα δύο πρόσφατα με την Εσπανιόλ. «Οταν κερδίζουμε φάουλ, σκεφτόμαστε από πριν πως θα πανηγυρίσουμε» είπε πρόσφατα ο Ιβάν Ράκιτιτς για τον Αργεντινό, ο οποίος τη σεζόν 2015-16 'χτύπησε' 7 φορές με φάουλ, δύο κόντρα στην Σεβίλλη στο Super Cup, δύο με την Εσπανιόλ και από μία με Θέλτα, Σεβίλλη και Ντεπορτίβο.

Η επόμενη σεζόν είδε τον αριθμό γκολ από φάουλ να μειώνεται στο τέσσερα και το εντυπωσιακό είναι ότι τα τρία από αυτά ήρθαν κόντρα στον ίδιο αντίπαλο, την Αθλέτικ Μπιλμπάο, ενώ το άλλο ήταν με την Βιγιαρεάλ. Ευτυχώς για την Μπαρτσελόνα και τους fans, το peak του Μέσι δεν άργησε να επιστρέψει καθώς τον επόμενο χρόνο έβαλε ξανά 7 και τα 6 από αυτά ήταν στην La Liga, επίδοση που τον έβαλε στο Νο1 στα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης και έκανε τον specialist, Αντρέα Πίρλο να είναι impressed και να τον χρίσει κορυφαίο.

Φέτος ο Μέσι περνά σε God-mode όσον αφορά τα φάουλ. Εχει ήδη πετύχει τρία στο πρωτάθλημα με αυτό τον τρόπο και είναι ο παίκτης που έχει βάλει τα περισσότερα (27) την τελευταία δεκαετία στα μεγάλα πρωταθλήματα έχοντας φτάσει το conversion-rate στο 9%. «Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις, ίσως αν δοκιμάζαμε κάτι διαφορετικό. Δεν ξέρω, ίσως αν δεν χρησιμοποιούσαμε τείχος» είπε ο προπονητής της Εσπανιόλ λίγο μετά τα δύο που πέτυχε κόντρα στην ομάδα του ο Αργεντινός μύθος.

«Προσπαθώ να ακολουθήσω ένα τελετουργικό, κάνω τα πράγματα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο αν έχει πάει καλά το προηγούμενο» είπε ο Μέσι, ο οποίος έφτασε  τα 10 γκολ με φάουλ μέσα στο 2018. Ο Αργεντινός μάγος χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια για να βάλει το πρώτο, όμως σήμερα μπορεί να θεωρηθεί ένας από τους καλύτερους εκτελεστές όλων των εποχών. «Τώρα μπήκαν και τα δύο, άλλες φορές χτυπάς πολλά και κανένα δεν πάει μέσα».

ΠΗΓΗ: gazzetta.gr

Δειτε Επισης

Θετική εξέλιξη θεωρεί ο Πρόεδρος τη συνάντηση Γκουτέρες-Ταταρ
Τα πρώτα λόγια της 12χρονης μετά την ενοχή του Μίχου-«Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου»
Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου