Όταν ο Παναθηναϊκός έγινε... παγκόσμιος!

Στις 15 Δεκεμβρίου του 1971 ο Παναθηναϊκός έπαιξε στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου παρότι δεν είχε κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης. Οι πράσινοι είχαν χάσει στις 2 Ιουνίου από τον Αγιαξ στο «Γουέμπλεϊ», όμως έδωσαν το παρών στις αναμετρήσεις με την Νασιονάλ.

Ο λόγος ήταν επειδή στον «Αίαντα» του Γιόχαν Κρόιφ δεν ήθελαν να πάρουν μέρος στον διπλό τελικό με τον σύλλογο της Ουρουγουάης επειδή υπήρχε φήμη για... ξυλοκόπους σε αρκετές ομάδες της Λατινικής Αμερικής. Οι Ολλανδοί φοβήθηκαν το σκληρό και... βρώμικο παιχνίδι της Νασιονάλ και αποφάσισαν να μην διεκδικήσουν το τρόπαιο.

Φοβήθηκε ο Αγιαξ...

Τελικά, η ΦΙΦΑ αποφάσισε και ανακοίνωσε στον δευτεραθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκό να πάρει την θέση του Αγιαξ, όπως και έγινε. Τελικά, ο Αγιαξ αποδείχτηκε προφητικός και... αληθινός αφού οι Λατίνοι όντως έπαιζαν σκληρά με αποτέλεσμα ο προπονητής του τριφυλλιού, Φέρεντς Πούσκας να χάνει τον Γιάννη Τομαρά λόγω ενός πολύ σοβαρού τραυματισμού (διπλό κάταγμα κνήμης).

Ο τραυματισμός σοκ του Τομαρά

Ο παίκτης του Παναθηναϊκού δέχτηκε δολοφονικό τάκλιν, κοντά στο 60', από τον Χούλιο Μοράλες (δέχτηκε απευθείας την κόκκινη κάρτα) και έπεσε λιπόθυμος στο χορτάρι του «Καραϊσκάκη», με αποτέλεσμα να φύγει με φορείο από το γήπεδο. Ο Τομαράς ήταν τότε 24 ετών και επέστρεψε στην αγωνιστική δράση έπειτα από ένα χρόνο καθώς το πόδι του είχε κοπεί στα δύο. Πριν, όμως από αυτό είχε αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο, ο Σάκης Κουβάς (21').

Ολο το γήπεδο είχε μείνει... άφωνο με τον τραυματισμό. Ο λόγος που το ματς διεξήχθη στο Φάληρο ήταν για καθαρά εισπρακτικούς λόγους αφού την αναμέτρηση παρακολούθησαν 35.000 φίλαθλοι.

Ισοπαλία και το τρόπαιο στην Ουρουγουάη

Το παιχνίδι έληξε ισόπαλο με 1-1 χάρη σε γκολ που σημείωσε ο Τότης Φυλακούρης στο 48', όμως ισοφάρισε ο Αρτίμε τρία λεπτά αργότερα. Οι δύο παίκτες ήταν οι σκόρερ και στον επαναληπτικό της 29ης Δεκεμβρίου στο «Σεντενάριο». Ο Αρτίμε με δύο τέρματα (34', 71') έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του και ο Φυλακούρης απλά διαμόρφωσε το τελικό 2-1, ένα λεπτό πριν από τη λήξη της αναμέτρησης.

ΤΕΛΙΚΟΣ ΔΙΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ 1971

15 Δεκεμβρίου 1971, «Καραϊσκάκη»

Παναθηναϊκός – Νασιονάλ Μοντεβιδέο 1-1: 48' Φυλακούρης – 51΄ Αρτίμε

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Τομαράς (60' Βλάχος), Αθανασόπουλος, Ελευθεράκης, Καψής, Σούρπης, Δημητρίου, Καμάρας, Αντωνιάδης, Δομάζος, Κουβάς (21' Δεληγιάννης).

ΝΑΣΙΟΝΑΛ: Μάνγκα, Μπρούνελ, Μάσνικ, Ουμπίνια, Μοντέρο Καστίγιο, Μπλάνκο, Κουμπίγια, Εσπάραγκο (82' Ντουάρτε), Μανέιρο, Αρτίμε, Μοράλες.

Διαιτητής: Φαβίλι Νέτο (Βραζιλία)
Επόπτες: Χορμπαζαμπάλ (Χιλή), Μπαρένρο (Αργεντινή)

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΣ

29 Δεκεμβρίου 1971, «Σεντενάριο»

Νασιονάλ Μοντεβιδέο - Παναθηναϊκός 2-1: 34', 71' Αρτίμε - 89' Φυλακούρης

ΝΑΣΙΟΝΑΛ: Μάνγκα, Μπρούνελ, Μάσνικ, Ουμπίνια, Μοντέρο Καστίγιο, Μπλάνκο, Κουμπίγια, Εσπάραγκο, Μανέιρο, Αρτίμε, Μαμέλι.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Μητρόπουλος, Αθανασόπουλος, Ελευθεράκης, Καψής, Σούρπης, Δημητρίου, Καμάρας, Αντωνιάδης, Δομάζος, Κουβάς.

ΠΗΓΗ: gazzetta.gr

Δειτε Επισης

Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο