ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Το φόρματ της νέας διοργάνωσης της UEFA!

Την περασμένη Τρίτη (20.11), στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα αθλητισμού, Τίμπορ Νάβρατσιτς, παρέλαβε υπογεγραμμένη επιστολή προθέσεων από την UEFA και την ECA (European Club Association), οι οποίες διατρανώνουν τη θέλησή τους να συνεχίσουν τη συνεργασία τους (τουλάχιστον) έως το 2024.

Σε αυτήν την επιστολή περιλαμβάνονται και τα σχέδιά τους για το μέλλον του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, μεταξύ αυτών και η καθιέρωση τρίτης διοργάνωσης συλλόγων από το 2024, δηλαδή 25 χρόνια μετά την κατάργηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων (1999).

Στην προσεχή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA (2-3 Δεκεμβρίου, στο Δουβλίνο) αναμένεται πως θα πάρει το πράσινο φως η καινούργια διοργάνωση, καθώς αποτελεί υπόσχεση-δέσμευση του Αλεκσάντερ Τσέφεριν στις μικρομεσαίες ομοσπονδίες.

Χθες (22.11) η ECA ενημέρωσε τους συλλόγους-μέλη της για τις τελικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε να οριστικοποιηθεί και η μορφή (φόρματ) της νέας διοργάνωσης που θα προστεθεί στο Τσάμπιονς και στο Γιουρόπα Λιγκ, στα οποία θα επιφέρει και αλλαγές.
 
Οι 32 της νέας διοργάνωσης
Ήδη έχει διαρρεύσει πως και οι τρεις διοργανώσεις στην κύρια φάση τους θα έχουν από 32 ομάδες χωρισμένες σε οκτώ ομίλους. Για την καινούργια διοργάνωση αυτός ο αριθμός θα προκύπτει από:
-10 ομάδες που θα αποκλείονται στα play-off του Europa League
-5 ομάδες που θα αποκλείονται από το «μονοπάτι των (αποκλεισμένων) πρωταθλητών» του Europa League
-17 ομάδες που θα παίρνουν το εισιτήριο μέσω των προκριματικών της νέας διοργάνωσης,
Με άλλα λόγια, στην καινούργια διοργάνωση ουδεμία ομάδα θα έχει εξ αρχής καπαρωμένη θέση στους ομίλους.
 
Μπαράζ μετά τους ομίλους
Η επόμενη καινοτομία αφορά τις νοκ άουτ φάσεις των τριών διοργανώσεων. Με τη μείωση των ομάδων του Γιουρόπα Λιγκ από 48 σε 32 αυτομάτως καταργείται και η φάση των 32 στο συγκεκριμένο θεσμό. Και στις τρεις διοργανώσεις η πρώτη νοκ άουτ φάση θα είναι αυτή των 16, η οποία μένει ανεπηρέαστη μόνο στο Τσάμπιονς Λιγκ (σ.σ. θα προκρίνονται σε αυτήν οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου, ακριβώς όπως τώρα).

Από ‘κει και πέρα:
-στη φάση των 16 του Γιουρόπα Λιγκ θα μετέχουν οι οκτώ πρώτοι των ομίλων της διοργάνωσης και οι οκτώ ομάδες που θα προκύπτουν από τα μπαράζ ανάμεσα στους δεύτερους των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ και τους τρίτους των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ
-στη φάση των 16 της καινούργιας διοργάνωσης θα μετέχουν οι οκτώ πρώτοι των ομίλων της διοργάνωσης και οι οκτώ ομάδες που θα προκύπτουν από τα μπαράζ ανάμεσα στους δεύτερους των ομίλων του νέου θεσμού και τους τρίτους των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ

Από τη φάση των 16 όλα θα κυλούν ακριβώς όπως και τώρα (κληρώσεις και διπλοί νοκ άουτ αγώνες). Οι τροπαιούχοι του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ θα έχουν εξασφαλισμένη θέση στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της επόμενης χρονιάς (ακριβώς όπως και τώρα), ο τροπαιούχος της νέας διοργάνωσης θα παίρνει εισιτήριο για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.
 
Πρωταθλητές απ’ ευθείας στους ομίλους του Europa
Σε ό,τι αφορά τα προκριματικά, αυτά του Τσάμπιονς Λιγκ θα μείνουν ανεπηρέαστα και θα συνεχιστούν στη μορφή που έχουν σήμερα. Τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ θα έχουν πλέον εκπροσώπους όχι από 26 που είναι σήμερα, αλλά από 34 ομοσπονδίες.

Η UEFA μάλιστα προτίθεται ν’ αναβαθμίσει τα προνόμια των πρωταθλητών στις διοργανώσεις της και μια κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η απ’ ευθείας είσοδος στους ομίλους του Europa Γιουρόπα Λιγκ 11 πρωταθλητριών ομάδων. Σε αυτές θα προστίθενται:
-ο τροπαιούχος της τρίτης διοργάνωσης,
-τέσσερις ομάδες από το μονοπάτι των πρωταθλητών του Τσάμπιονς Λιγκ
-έξι ομάδες από το μονοπάτι των μη πρωταθλητών του Τσάμπιονς Λιγκ
-δέκα ομάδες από τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ

Δεδομένου ότι τα προκριματικά και τα απ’ ευθείας εισιτήρια για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (σ.σ. οι πρωταθλήτριες των πρώτων 10 χωρών στη βαθμολογία της UEFA) δεν αλλάζουν, είναι πολύ πιθανό στις 11 πρωταθλήτριες που θα προκρίνονται κατ’ ευθείαν στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ να βρίσκεται και ο πρωταθλητής Κύπρου, αν αυτή το καλοκαίρι του 2023 είναι πάνω από την 22η θέση στη βαθμολογία της UEFA.

Σ’ ένα δεκαήμερο, μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA στο Δουβλίνο, θα ξέρουμε αν από την πιθανότητα θα έχει προκύψει μια πραγματικότητα.

Με πληροφορίες και από το sdna