Ο Κύπριος που βοήθησε τον Τούρκο ιστιοπλόο: «Δεν σκέφτηκα τι χώρα είναι…»

Τις εντυπώσεις έκλεψε ο Παναγιώτης Ιορδάνους στο διεθνή αγώνα Finn «2018 Winter Serier», που έγινε στην Αθήνα. Ο 20χρονος Κύπριος Ιστιοπλόος κέρδισε τον θαυμασμό και το χειροκρότημα για μία κίνηση fair play προς Τούρκο συναθλητή του, Αλικάν Καϊνάρ.

«Μετά το τέλος της πέμπτης ιστιοδρομίας της ημέρας αντιμετώπισε πρόβλημα με το κατάρτι του και δεν μπορούσε να συνεχίσει στον αγώνα» λέει στην ιστοσελίδα μας, omada.com.cy, ο Τότης, όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του.

Ο Τούρκος δεν είχε άλλη επιλογή, μιας και η μία κούρσα από την άλλη έχουν διαφορά 10 λεπτών, έτσι δεν είχε το χρόνο να βγει για να αλλάξει κατάρτι και να επιστρέψει. Βλέποντάς τον ο 20χρονος Κύπριος ιστιοπλόος τον πλησίασε και του πρότεινε να πάρει το δικό του σκάφος. «Πήγα κοντά του, επειδή σκέφτηκα ότι διεκδικεί ένα μετάλλιο και ήταν κρίμα να το χάσει για κάτι που δεν έφταιγε αυτός, αλλά έσπασε κάτι στο σκάφος του».

Εξάλλου, ο Τότης είναι στην αρχή της προετοιμασίας του και δεν έχει κάτι να χάσει. «Του το έδωσα για να μπορέσει να συνεχίσει και να διεκδικήσει το μετάλλιο στα ίσα με τους άλλους» σημειώνει και συμπληρώνει: «Τον πλησίασα και του λέω: “θέλεις να αλλάξουμε σκάφος;”. Δεν το περίμενε. Αλλάξαμε σκάφος απευθείας και ξεκίνησε την κούρσα του».

Ο ίδιος μάς τονίσει ότι δεν πήγε σε κανένα δίλλημα σχετικά με την εθνικότητα του Α. Καϊνάρ: «Είναι συναθλητής μου, τον ξέρω τόσα χρόνια. Με βοήθησε πολλές φορές, σαν πιο έμπειρος ιστιοπλόος. Δεν σκέφτηκα τι χώρα είναι, σκέφτηκα ότι είναι συναθλητής μου, είναι άνθρωπος, ξέρω τον χαρακτήρα του, είναι πολύ ευγενικός άνθρωπος, καλόψυχος».

Ο Ιορδάνους δεν έτρεξε στην έκτη και τελευταία κούρσα. Στην ιστιοπλοΐα δικαιούσαι να βγάλεις μία κούρσα άκυρη, την χειρότερη δηλαδή και έτσι την δήλωση αυτή.

Ο Α. Καϊνάρ, που τελικά πήρε το χάλκινο μετάλλιο, μετά το τέλος της έκτης διαδρομής βρήκε τον Τότη και τον ευχαρίστησε συγκινημένος. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της βράβευσης του Παναγιώτη από την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, ο Τούρκος αθλητής του παρέδωσε κομμάτι από το πανί του σκάφους του.

Ποιος είναι ο Παναγιώτης Ιορδάνους
Ο Παναγιώτης προέρχεται από οικογένεια ιστιοπλόων. Ο παππούς του, από τον οποίο πήρε και το όνομά του, ήταν παγκυπριονίκης, ενώ με άθλημα ασχολήθηκε και ο πατέρας του (Σωκράτης) και η μητέρα του. «Ξεκίνησα την ιστιοπλοΐα από μικρή ηλικία, έξι ετών, με την αδελφή μου (η οποία στην πορεία σταμάτησε)» σημειώνει και προσθέτει: «Πήρα το Παγκύπριο πρωτάθλημα και ήρθα για σπουδές μόλις τελείωσα τον στρατό και ξεκίνησα τη νέα κατηγορία που είναι για πιο πολλά κιλά».

Όσον αφορά στους στόχους του, αναφέρει: «Στόχος μου είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Είναι δύσκολο, χρειάζεται προπόνηση και προετοιμασία. Αυτό το χρόνο θα πάω παγκόσμια, πανευρωπαϊκά που τα περισσότερα είναι στην Ιταλία και θα δούμε πώς θα πάει αυτή η χρονιά».