Κέρκεζ: Έχει το άγγιγμα του Μίδα;

Αρχές του περασμένου Μαρτίου κλήθηκε να βοηθήσει την αγαπημένη του ομάδα να βγάλει τη σεζόν μετά την απομάκρυνση του Μπρούνο Μπαλταζάρ. Εκείνο το 1-5 από τον Απόλλωνα που οδήγησε στο «διαζύγιο» με τον Πορτογάλο ήταν ήδη το ενδέκατο στη σειρά ντέρμπι της σεζόν 2017/18 που τελείωνε δίχως νίκη της ΑΕΛ. Ο Ντούσαν Κέρκεζ έσπασε το σερί στο ντεμπούτο του (εντός έδρας 2-1 επί της Ομόνοιας) και ως το τέλος των πλέι οφ συνέλεξε συνολικά 10 βαθμούς, διπλάσιους απ’ ό,τι ο προκάτοχός του.

Η επιτυχής διαχείριση ενός ρόστερ που δεν είχε στελεχώσει ή προετοιμάσει τον κράτησε στον πάγκο και για την τρέχουσα περίοδο. Και η μέχρι στιγμής πορεία της ομάδας δικαιώνει απόλυτα τη διοίκηση του σωματείου για την εμπιστοσύνη στον Βόσνιο τεχνικό.

Δεν είναι μόνο ότι η ΑΕΛ ολοκλήρωσε τα παιχνίδια προετοιμασίας μόνο με νίκες, δεν είναι μόνο ότι η μέχρι στιγμής βαθμολογική συγκομιδή της είναι πανομοιότυπη μ’ εκείνη της σεζόν του τίτλου (2011/12).
 
Ο Κέρκεζ παρουσιάζει μία από τις πιο δουλεμένες στην προπόνηση ομάδες της α’ κατηγορίας, όπως αυτό αποτυπώνεται από την παντελή απουσία πανικού ακόμη και στα διαστήματα υπεροχής του αντιπάλου. Οι ρόλοι είναι τόσο ευδιάκριτα κατανεμημένοι και οι αρμοδιότητες του καθενός τόσο σαφείς, ώστε άπαντες γνωρίζουν τι πρέπει να πράττουν σε κάθε περίπτωση.

Αυτά ως προς το σύνολο. Στον 42χρονο προπονητή, ωστόσο, πιστώνεται και η ατομική βελτίωση μονάδων με πιο… εκκωφαντικό παράδειγμα τον Ντάβορ Ζντραβκόφσκι. Ο 20χρονος Σκοπιανός ήταν μεταξύ κερκίδας και πάγκου την περασμένη περίοδο, αλλά βασικός και στυλοβάτης από το ξεκίνημα της περιόδου. Ο Κέρκεζ πιστώνεται επίσης τη μετατροπή του Αντρέ Τεϊσέιρα (από δεξιό μπακ) σε βασικό στόπερ, την καθιέρωση του Γουίλερ, το πιο παραγωγικό παιχνίδι των Αβραάμ και Τόρες.

Άφθονους πόντους κερδίζει ο τεχνικός της ΑΕΛ και στο μεταγραφικό μέτωπο. Ακόμη κι αν ο Άλεξ ντα Σίλβα θεωρηθεί (δικαίως) ως σταθερή αξία, δεν γίνεται να μην πιστωθούν στο Βόσνιο ο αεικίνητος (μόνο στη θεωρία) δεξιός μπακ Νιλς Τεϊσέιρα, ο άκρως ουσιαστικός Γιον Γκαθτανιάγα και ο εντυπωσιακά αποτελεσματικός Ρούμπεν Χουράδο.
 
Η σεζόν είναι ακόμη στο ξεκίνημά της, αλλά αν ο σύλλογος της Λεμεσού συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό, ο Ντούσαν Κέρκεζ θα έχει πλέον αποδεδειγμένα το άγγιγμα του Μίδα!