Μουντιάλ 2018: Ισως το πιο συναρπαστικό της ιστορίας!

Ο Πρόεδρος της ΦΙΦΑ Τζιάνι Ιφαντίνο, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου πριν από τον τελικό της Κυριακής, με μεγάλη έμφαση αποκάλεσε το Μουντιάλ της Ρωσίας, ως το καλύτερο που έχει γίνει, τονίζοντας το θέαμα στα γήπεδα, την αποφυγή επεισοδίων και την εξαιρετική οργάνωση.

Βέβαια είναι σύνηθες φαινόμενο, ο εκάστοτε Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου να πλέκει το εγκώμιο της διοργάνωσης, όταν ο ίδιος έχει τα ηνία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, αλλά τα λόγια του Ελβετού παράγοντα δεν απέχουν πού από την πραγματικότητα.

Για να πεις ότι ήταν το καλύτερο, θέλει μεγάλη κουβέντα καθώς οι συγκρίσεις μεταξύ διαφορετικών εποχών και ανόμοιου ποδοσφαίρου, κάνει οποιαδήποτε σύγκριση, χωρίς κοινή και επομένως αρκετά παράτολμη.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ήταν εντυπωσιακό, καθηλώνοντας τους θεατές και τους φίλους του ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο.

Είναι ελάχιστες οι πρεμιέρες σε Παγκόσμια Κύπελλα που βλέπεις να μπαίνουν πέντε γκολ στο πρώτο ματς και μάλιστα να συντρίβεται μία ομάδα, όπως έγινε στο 5-0 της Ρωσίας επί της Σαουδικής Αραβίας. Παράλληλα ήταν η μοναδική διοργάνωση από το 1954 και μετά που είχε μόνο μία «λευκή» ισοπαλία, με τον αγώνα Δανία – Γαλλία να τελειώνει 0-0 στη φάση των ομίλων. Μιας και μιλάμε για γκολ, στα γήπεδα της Ρωσίας επιτεύχθηκαν 169, δύο μόλις λιγότερα από το ρεκόρ στην ιστορία των Μουντιάλ, από το 1998 και το 2014.

Επίσης είδαμε σε τρία ματς να μπαίνουν 7 γκολ, φαινόμενο αρκετά ασυνήθιστο σε αυτό το επίπεδο του ποδοσφαίρου, με το 6-1 της Αγγλίας επί του Παναμά, το 5-2 του Βελγίου επί της Τυνησίας και τη νίκη της Γαλλίας με 4-3 επί της Αργεντινής.

Πολλοί μπορεί να θεωρούν ότι δεν έχει σημασία ο αριθμός των γκολ, αλλά το σημείο του αγώνα στον οποίο μπαίνουν. Και σε αυτή την κατηγορία, η Ρωσία έχει ισχυρό προβάδισμα σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, εννέα γκολ που έδωσαν τη νίκη, επιτεύχθηκαν στο τελευταίο λεπτό ή στις καθυστερήσεις, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά, ενώ είναι χαρακτηριστικό, ότι είχε γίνει 8 φορές, σε όλα τα τουρνουά μαζί από το 1998 ως το 2014! Το προηγούμενο καλύτερο ρεκόρ σε διοργάνωση, ήταν πριν από τέσσερα χρόνια στην Βραζιλία με τέσσερα γκολ!

Πέρα από τους αριθμούς, το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, θα το ξεχάσουν γρήγορα οι υπερδυνάμεις του αθλήματος. Το γεγονός ότι η Γερμανία αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων, η Πορτογαλία, η Αργεντινή, η Ισπανία και η Βραζιλία, έφυγαν επίσης αρκετά νωρίς, δείχνει αν μη τι άλλο, ότι ήταν μία διοργάνωση με εκπλήξεις και απροσδόκητα αποτελέσματα, έστω κι αν δεν άρεσε σε πολλούς φιλάθλους που θαυμάζουν τις παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου.

Απόρροια του αποκλεισμού των «μεγάλων» είναι και το στοιχείο ότι οι ομάδες που προκρίθηκαν στα ημιτελικά, είχαν μόνο δύο κατακτήσεις Παγκοσμίων Κυπέλλων στο παρελθόν (Γαλλία, Αγγλία) αντιθέτως με τα προηγούμενα τουρνουά, όπου το 2014 ο αριθμός αυτός ήταν 10, το 2010 οι ομάδες είχαν πέντε κατακτήσεις και το 2002 και 2006 από εφτά!

Αυτό βέβαια που χαρακτήρισε πιο έντονα τη διοργάνωση, είναι η χρήση για πρώτη φορά του VAR το οποίο βοήθησε να είναι πιο αντικειμενικές οι αποφάσεις των διαιτητών και να αποφεύγονται τα λάθη. Το αποτέλεσμα ήταν να στηθεί η μπάλα 22 φορές στο σημείο του πέναλτι, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει ποτέ στα Παγκόσμια Κύπελλα.

Αριθμοί, στοιχεία, αλλά και γεγονότα συνηγορούν λοιπόν, υπέρ της άποψης ότι το Μουντιάλ της Ρωσίας ήταν ίσως και το πιο συναρπαστικό της ιστορίας, αν και τελικά οι φίλαθλοι είναι αυτοί που δίνουν την τελική ετυμηγορία, ανάλογα με το πόσο άγγιξε η διοργάνωση το μυαλό και την καρδιά τους.

Όπως και να έχει, οι αναμνήσεις από τη διοργάνωση είναι πολλές και καλό θα είναι να τις κρατήσουμε, καθώς κανείς δεν ξέρει τι θα μας περιμένει στο επόμενο εντελώς ανορθόδοξο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα γίνει χειμωνιάτικα στο Κατάρ!

ΠΗΓΗ: gazzetta.gr

Δειτε Επισης

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024