O αθλητισμός πίσω από τις κλειστές πόρτες των φυλακών (vid+pics)

Απόγευμα Τετάρτης, 27 Ιουνίου. Οι συντάκτες του REPORTER που ασχολούνται με τα αστυνομικά θέματα συζητούσαν στο μπαλκόνι της ΙMH για την επίσκεψή τους στις Κεντρικές Φυλακές.

Ήταν γύρω στις 19:00, μόλις είχαν τελειώσει τα παιχνίδια του Μουντιάλ και εμείς του αθλητικού τμήματος (omada.com.cy) συζητούσαμε τον απόηχο της τριάρας της Σουηδίας επί του Μεξικού και της μεγάλης ήττας της Γερμανίας από τη Νότιο Κορέα που την άφησε εκτός διοργάνωσης.

Η κουβέντα για τις φυλακές, όμως, μας κέρδισε το ενδιαφέρον. Εκεί άρχισαν οι απανωτές ερωτήσεις: «Οι φυλακισμένοι βλέπουν Μουντιάλ;», «Βλέπουν και παιχνίδια του κυπριακού πρωταθλήματος;», «Έχουν επαφή με ότι έχει να κάνει με τον αθλητισμό πίσω από τις κλειστές φυλακές;».
 
Άμεσα διευθετήθηκε η επίσκεψή μας στις Κεντρικές Φυλακές για να μας λυθούν όλες οι απορίες.
 

Το επόμενο πρωί μπήκαμε στις Κεντρικές Φυλακές. Αφού έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι, ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις για να δούμε πού ζουν οι περίπου 650 φυλακισμένοι (ισοβίτες, βαρυποινίτες, ελαφροποινίτες, νεαροί, οικογενειάρχες, γυναίκες) και καταλήξαμε στο γραφείο της διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών, Άννας Αριστοτέλους, η οποία μας ανάλυσε πλήρως τη φιλοσοφία που επικρατεί στο σωφρονιστικό οργανισμό, αλλά και την εμπλοκή των φυλακισμένων με τον αθλητισμό.

Τηλεόραση σε κάθε δωμάτιο


Η «ανάκριση» ξεκίνησε με ερώτηση που σχετιζόταν με την πρώτη μας απορία. «Βλέπουν Μουντιάλ στις Κεντρικές Φυλακές». Η απάντηση ξεκάθαρη. «Η φιλοσοφία που εφαρμόζουμε στο σωφρονιστικό μας οργανισμό είναι η ανθρωποκεντρική προσέγγιση, η αναβάθμιση και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των φυλακισμένων. Ο κάθε κρατούμενος έχει το δικαίωμα να έχει τηλεόραση στο δωμάτιο του, να έχει play station, να έχει οτιδήποτε επικοινωνία μπορεί να έχει οποιοσδήποτε ελεύθερος πολίτης. Υπάρχει απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, όπως το ίδιο και με ζεστό νερό Αυτά τα λέω επειδή στο παρελθόν υπήρχαν αρκετοί περιορισμοί όσον αφορά αυτά τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα».

Πέραν όμως από τα δωμάτια, υπάρχουν τηλεοράσεις και σε κοινόχρηστους τόπους όπου επίσης μπορεί κάποιος να δει τα παιχνίδια ή οτιδήποτε άλλο επιθυμεί.

Σημειώνουμε ότι δεν δίνεται σε καμία περίπτωση το δικαίωμα να συνοδευτεί η παρακολούθηση των αγώνων με μπύρες ή οτιδήποτε άλλο αλκοόλ, όπως συνηθίζεται εκτός της φυλακής. Ούτε η οποιαδήποτε στοιχηματική δραστηριότητα επιτρέπεται.

Η συνεργασία με τη CytaVision
Ένα βιαστικό συμπέρασμα θα ήταν ότι είναι εφικτή η θέαση των παιχνιδιών του Μουντιάλ από τη στιγμή που μεταδίδονται από το κρατικό κανάλι. Όμως, ακόμα και αν μεταδίδονταν από συνδρομητικά κανάλια και πάλι θα είχαν την ευκαιρία να τα δουν.

«Έχουμε εφαρμόσει και τα συνδρομητικά κανάλια, έχουμε συνεργασία με την CytaVision όπου μπορούν να παρακολουθούν όλους τους αγώνες. Και οι γυναίκες διάφορα άλλα προγράμματα από τη συνδρομητική υπηρεσία» μας λέει σχετικά η Άννα Αριστοτέλους.
 
Τα γυμναστήρια και οι καθηγητές φυσικής αγωγής

Όπως ενημερωθήκαμε από την Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών – που δήλωσε μάλιστα περήφανη για το γεγονός αυτό – το εκπαιδευτικό σύστημα στις φυλακές είναι το ίδιο με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. «Έχουμε 10-12 φοιτητές που φοιτούν σε πανεπιστήμια πέραν της εσπερινής σχολής που έχουμε δημιουργήσει. Γι’ αυτό έχουμε λάβει πολλά θετικά σχόλια από ευρωπαϊκές επιτροπές όπου έχουν κατατάξει το εκπαιδευτικό μας σύστημα ως πρότυπο εκπαίδευσης» σημειώνει. Πέραν όμως από την… εκγύμναση του μυαλού είναι σημαντική και η εκγύμναση του σώματος.

Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν έξι γυμναστήρια, ενώ στα σκαριά είναι και η δημιουργία ακόμη ενός, καθώς οι αρχές των φυλακών αφουγκράστηκαν την ανάγκη των φυλακισμένων για να γυμνάζονται. «Έχουμε συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με τον ΚΟΑ και σε συνεργασία με την ΟΠΑΠ έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε και να εξοπλίσουμε τα έξι γυμναστήρια με σύγχρονα όργανα γυμναστικής. Έχουμε καθηγητές φυσικής αγωγής που έρχονται καθημερινά και γυμνάζουν τους κρατούμενους μας» ανάφερε η Άννα Αριστοτέλους.
Ποδοσφαιρική ομάδα

Επιπλέον, έχει συσταθεί ποδοσφαιρική ομάδα που αγωνίζεται σε ποδοσφαιρικούς αγώνες στο γήπεδο των φυλακών με ομάδες εκτός των φυλακών. Προπονητής της ομάδας αυτής είναι ένας δεσμοφύλακας των φυλακών και ο οποίος τους προπονεί σχεδόν κάθε εβδομάδα. Πρόσφατα, ομάδα φούτσαλ από τις Κεντρικές Φυλακές συμμετείχε στις εκδηλώσεις του «Κάνε μία ευχή» και έφτασε μέχρι τον τελικό καταφέρνοντας μάλιστα να αναδειχθεί νικήτρια.
Έργα τέχνης από τα χέρια φυλακισμένων...
Αξιόλογα έργα τέχνης φτιάχνουν επίσης στον ελεύθερο τους χρόνο οι κρατούμενοι, αρκετά εκ των οποίων κλέβουν πραγματικά τις εντυπώσεις. Τρανταχτό παράδειγμα, είναι το ομοίωμα του γηπέδου της Ανόρθωσης, «Αντώνης Παπαδόπουλος», το οποίο έφτιαξε κρατούμενος και το δώρισε μάλιστα στην ομάδα της Αμμοχώστου. Επίσης, μεταξύ αυτών υπάρχουν και γυναίκες κρατούμενες οι οποίες ασχολούνται με τον αθλητισμό και φτιάχνουν κεντητά σήματα ομάδων.
Δείτε την αποκλειστική συνέντευξη της διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών, Άννας Αριστοτέλους, στην omada.com.cy:

Δειτε Επισης

BINTEO: Συγκίνησαν οι ολυμπιονίκες ζωής-Αγωνίστηκαν και αποθεώθηκαν στο ψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου
Η Λούλλα έκανε Κόσμο της το κυπριακό φαγητό και το μοιράζεται με όλο τον κόσμο
Το Mall με τις αντίκες που πηγαίνει από γενιά σε γενιά από το 1978 και κρατά ζωντανή την ιστορία
«Δεν μιλούσα, δεν περπατούσα, με έκαναν μπάνιο… Πλέον είμαι συνεχώς στο σπίτι»
«Ίσως το πρωί να μην μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι, να έχει πόνους σε όλο το σώμα»
«Δεν χρειάζονται πολεμικά ανακοινωθέν, ''έχασε ή νίκησε'' τη μάχη ένα παιδί… Γιατί κατάφεραν να αγωνιστούν»
Αυτός ήταν 28 και εκείνη 17... «Ερωτευμένοι για 62 χρόνια, η αγάπη μας δεν φθάρηκε ποτέ»
Η σοπράνο που τραγουδά για σαράντα χρόνια στη Σχολή Τυφλών-«Εάν δεν ήμουν εδώ, δεν ξέρω τι θα έκανα»
Ποιος είναι ο twenty three; Ο Κύπριος καλλιτέχνης του δρόμου που συνδυάζει το παλιό με το σύγχρονο
Ο ράφτης στην παλιά Λευκωσία που επιμένει παραδοσιακά-Η τέχνη του κουστουμιού και η γνωστή πελατεία