Κύπρος στην Ευρώπη: Επιστροφή στο 2007/08!

Με το χθεσινό τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στο Κίεβο η UEFA έριξε αυλαία στις διοργανώσεις της για την αγωνιστική περίοδο 2017/18. Ακριβώς ένα μήνα μετά, στις 26 Ιουνίου, η διεξαγωγή των πρώτων αγώνων στον προκαταρκτικό γύρο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης θα αποτελέσει ουσιαστικά τη… σέντρα στην ευρωπαϊκή σεζόν 2018/19.

Σε αυτήν οι κυπριακές ομάδες και οι ποδοσφαιρόφιλοι θα βιώσουν ένα déjà vu, το οποίο ανάγεται στην περίοδο 2007/08. Πριν από 11 χρόνια είχε καταγραφεί η τελευταία τριπλή εκπροσώπηση της χώρας μας στον α’ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και του (τότε) κυπέλλου UEFA. Τότε ο ΑΠΟΕΛ είχε αντιμετωπίσει την ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, ενώ Ομόνοια και Ανόρθωση είχαν παίξει με Ρούνταρ και Βαρντάρ.

Αυτή τη φορά οι αλλαγές στα προκριματικά των διοργανώσεων της UEFA φέρνουν ξανά τρεις ομάδες μας στον α’ προκριματικό γύρο: τον ΑΠΟΕΛ σε αυτόν του Τσάμπιονς Λιγκ και τον Απόλλωνα και την Ανόρθωση στον αντίστοιχο του Γιουρόπα Λιγκ.

Δεδομένου ότι, σε αντίθεση με το 2007/08, τούτη τη φορά έχουμε συνολικά τέσσερις εκπροσώπους (σ.σ. η κυπελλούχος ΑΕΚ εκκινεί στο β’ προκριματικό γύρο), στην Κύπρο παρουσιάζεται η δυνατότητα να θέσει ρεκόρ σε αριθμό αγώνων των εκπροσώπων της. Ο πήχης βρίσκεται στα 38 παιχνίδια, τα οποία οι ομάδες μας έδωσαν την άρτι λήξασα περίοδο ξεπερνώντας κατά δύο την αντίστοιχη επίδοση από τη σεζόν 2011/12.