Οι 200.000 με προμήθεια, το τηλεφώνημα για διωγμό Μοράις και η εκτόξευση

«Η Εταιρεία ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο Λτδ ανακοινώνει την απόκτηση του 23χρονου Πορτογάλου ποδοσφαιριστή Νούνο Μιγκουέλ Μπαρμπόσα Μοράις. Ο Πορτογάλος που αγωνίζεται σαν αμυντικός αλλά και σαν αμυντικός μέσος υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας διάρκειας 2 χρόνων».

Κάπως έτσι, στις 11 Μαΐου 2007, ξεκίνησε η ιστορία του Νούνο Μοράις στον ΑΠΟΕΛ. Ούτε οι τότε διοικούντες, ούτε και ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής φαντάζονταν ότι η συνεργασία θα κρατούσε τόσα χρόνια.

Όπως φυσικά ούτε και οι περισσότεροι από τους φίλους της ομάδας της Λευκωσίας, αφού στα αρχικά στάδια ο Πορτογάλος ήταν στην μπούκα λόγω μειωμένης απόδοσης. Το φινάλε της σεζόν 2007-08 τον εξύψωσε στα μάτια του κόσμου, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην κατάκτηση του κυπέλλου με μεγάλες εμφανίσεις στα ημιτελικά απέναντι στην Ομόνοια, και κυρίως στον τελικό με την Ανόρθωση.
 

Πώς ήρθε στον ΑΠΟΕΛ
Τη μεταγραφή του Νούνο Μοράις στον ΑΠΟΕΛ το 2007 έκλεισε ο Γιώργος Απέγητος, τότε μέλος του Δ.Σ., στο πλαίσιο της προσπάθειας για να μπολιαστεί η ομάδα με παίκτες που είχαν νοοτροπία μεγάλων συλλόγων. Η εμπειρία του Πορτογάλου στην Τσέλσι ήταν το ιδανικό στοιχείο για να προσελκύσει το ενδιαφέρον το όνομα του 23χρονου ποδοσφαιριστή.

Τον παίκτη πρότεινε ο Ισραηλινός μάνατζερ Ντούντου Νταχάν, συνεργάτης του πασίγνωστου Πορτογάλου ατζέντη Ζόρζε Μέντες. Ο Γιώργος Απέγητος είπε το «ΟΚ» χωρίς να δει DVD, ούτε καν βιογραφικό. Έφυγε για το Λονδίνο και το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Μοράις έβαλε υπογραφή σε διετές συμβόλαιο με τον ΑΠΟΕΛ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο παίκτης είχε υπογραγραμμένο το συμβόλαιο προτού φθάσουν οι άνθρωποι της ομάδας της Λευκωσίας.

Ο μάνατζερ του Μοράις καρπώθηκε προμήθεια ύψους 10% από το συμβόλαιο που υπέγραψε ο Πορτογάλος ποδοσφαιριστής, οι απολαβές του οποίου ήταν 400.000 ευρώ (200.000 ευρώ ετησίως).

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης, τότε προπονητής του ΑΠΟΕΛ, έμαθε για τη συμφωνία με τον Νούνο Μοράις μετά που δόθηκαν τα χέρια με τον Πορτογάλο. «Πήραμε τηλέφωνο τον τότε προπονητή μας Μαρίνο Ουζουνίδη και του είπαμε πως κλείσαμε παίκτη. Μου λέει ο προπονητής “ποιον παίκτη; Από πού τον κλείσατε χωρίς να τον δούμε;”. Και του είπα είναι ο Νούνο Μοράις και έναν παίκτη που έπαιξε στην Τσέλσι σε τέτοια ηλικία (σ.σ. 22-23) δεν χρειαζόταν καν να τον δούμε» αποκάλυψε σε πρόσφατες δηλώσεις του στον Active ο Γιώργος Απέγητος.

Η… λύση του συμβολαίου και ο τραυματισμός Σατσιά
Τα αρχικά στάδια της θητείας του Νούνο Μοράις στον ΑΠΟΕΛ δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Μέχρι σε σημείο που οι ιθύνοντες της ομάδας έψαχναν τρόπους για να τον διώξουν από τον Αρχάγγελο.

«Εγώ τότε είχα αποχωρήσει από το Δ.Σ.. Δέχθηκα, όμως, ένα τηλεφώνημα κάποια φάση από μέλος του Δ.Σ., δεν θυμάμαι πότε ακριβώς, και μου είπε “αφού γνωρίζεις τον μάνατζερ του Νούνο, κάνε μία επαφή να δούμε πως μπορούμε να λύσουμε το συμβόλαιό του.
 
Συμβόλαιο το οποίο ήταν υψηλό περίπου €150.000-€200.000. Ήταν παραμονές ενός ντέρμπι με την Ομόνοια και του είπα να περάσει πρώτα το ματς με την Ομόνοια και να τον πάρω τηλέφωνο τον μάνατζερ του Μοράις να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε» δήλωσε σε μεταγενέστερο στάδιο ο Γιώργος Απέγητος.


Το παιχνίδι αυτό έμελλε να αλλάξει την ιστορία του Νούνο Μοράις στον ΑΠΟΕΛ. Ο αρχηγός του ΑΠΟΕΛ, Μαρίνος Σατσιάς, είχε ένα σοβαρό τραυματισμό (γύρισε το πόδι του χαμηλά στον αστράγαλο και μπήκε χειρουργείο) – από μαρκάρισμα του Μούσα Μγκούνι – στη ρεβάνς των ημιτελικών με την Ομόνοια τη σεζόν 2007-08 και ο Πορτογάλος τον αντικατέστησε (στο 22΄).

Ήταν από τους πρωταγωνιστές της νίκης 2-0 (ήττα 2-1 στον πρώτο αγώνα) και της πρόκρισης στον τελικό της διοργάνωσης, όπου με δικό του τέρμα άνοιξε το δρόμο για την κατάκτηση του τίτλου. Στα παιχνίδια αυτά ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς τον χρησιμοποίησε ως αμυντικό χαφ, ενώ προηγουμένως επί εποχής Μαρίνου Ουζουνίδη, αλλά στα αρχικά στάδια της θητείας του Σέρβου τεχνικού ο Πορτογάλος έπαιζε στην άμυνα.

*Απόκομμα από τηνν εφημερίδα «Φιλελεύθερος» μετά τον τελικό κόντρα στην Ανόρθωση.

Από ανανέωση σε ανανέωση
Από τότε ο Νούνο Μοράις έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών, αποτελεί έναν από τους στυλοβάτες της κυριαρχίας του ΑΠΟΕΛ τα τελευταία χρόνια, πλέον φοράει το περιβραχιόνιο της ομάδας, είναι ο πρώτος ξένος σε συμμετοχές στο κυπριακό πρωτάθλημα και ρέκορνταμ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Με τους γαλαζοκιτρίνους πανηγύρισε οκτώ πρωταθλήματα, τρία κύπελλα και τέσσερα σούπερ καπ. Επιπλέον ήταν παρών και εκ των πρωταγωνιστές και στις εφτά συμμετοχές του ΑΠΟΕΛ σε ευρωπαϊκούς ομίλους (τέσσερις στο Τσάμπιονς Λιγκ και τρεις στο Γιουρόπα Λιγκ) με αποκορύφωμα την πορεία μέχρι τους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ.
 

Τον Ιανουάριο του 2009, ΑΠΟΕΛ και Μοράις ανανέωσαν την συνεργασία τους μέχρι το 2012, έναντι 700-750 χιλιάδων ευρώ για τρία χρόνια. Ο Νούνο Μοράις έγινε απαραίτητος για τον ΑΠΟΕΛ και το 2012 υπέγραψε νέο τριετές συμβόλαιο. Στα τελευταία του συμβόλαια ο ετήσιος μισθός του έφθασε τις 400 χιλιάδες.
 

Η φανέλα του βασικού σπάνια βγαίνει από τον Νούνο Μοράις. Το 2015 η διοίκηση ανακοινώνει ότι: «Ο Πορτογάλος ποδοσφαιριστής θα συνεχίσει να φοράει την γαλαζοκίτρινη φανέλα για τα επόμενα δύο χρόνια» Αυτομάτως αυτό σήμαινε ότι ο Πορτογάλος θα έκλεινε μία δεκαετία στους γαλαζοκιτρίνους.
 

Για τις επόμενες επιτυχίες
Δεν ήταν όμως στο τέλος. Με όρο στο συμβόλαιο ότι θα ανανεωνόταν αυτόματα εφόσον συμπλήρωνε αγωνιζόταν στο 70% των αγωνιστικών υποχρεώσεων της ομάδας, ο Νούνο Μοράις ηγήθηκε για άλλης μίας χρονιάς (2017-18) την προσπάθεια της ομάδας της Λευκωσίας.
 
Το τέλος της σεζόν τον βρήκε για όγδοη φορά να σηκώνει το τρόπαιο του πρωταθλητή και αν και αρχικά υπήρξαν διαφορές στις συζητήσεις με τον ΑΠΟΕΛ, τελικά έβαλε την υπογραφή του και παράλληλα πλώρη για νέες επιτυχίες.

Δειτε Επισης

BINTEO: Συγκίνησαν οι ολυμπιονίκες ζωής-Αγωνίστηκαν και αποθεώθηκαν στο ψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου
Η Λούλλα έκανε Κόσμο της το κυπριακό φαγητό και το μοιράζεται με όλο τον κόσμο
Το Mall με τις αντίκες που πηγαίνει από γενιά σε γενιά από το 1978 και κρατά ζωντανή την ιστορία
«Δεν μιλούσα, δεν περπατούσα, με έκαναν μπάνιο… Πλέον είμαι συνεχώς στο σπίτι»
«Ίσως το πρωί να μην μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι, να έχει πόνους σε όλο το σώμα»
«Δεν χρειάζονται πολεμικά ανακοινωθέν, ''έχασε ή νίκησε'' τη μάχη ένα παιδί… Γιατί κατάφεραν να αγωνιστούν»
Αυτός ήταν 28 και εκείνη 17... «Ερωτευμένοι για 62 χρόνια, η αγάπη μας δεν φθάρηκε ποτέ»
Η σοπράνο που τραγουδά για σαράντα χρόνια στη Σχολή Τυφλών-«Εάν δεν ήμουν εδώ, δεν ξέρω τι θα έκανα»
Ποιος είναι ο twenty three; Ο Κύπριος καλλιτέχνης του δρόμου που συνδυάζει το παλιό με το σύγχρονο
Ο ράφτης στην παλιά Λευκωσία που επιμένει παραδοσιακά-Η τέχνη του κουστουμιού και η γνωστή πελατεία