EE: Χρηματοδότηση για Τερματικό ΦΑ στην Κύπρο

Εγκρίθηκε σήμερα Δευτέρα από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. το σχέδιο της Κομισιόν για επενδύσεις 22,1 εκατ. ευρώ σε επτά δράσεις για τις βιώσιμες μεταφορές και τις ενεργειακές υποδομές μέσω του προγράμματος Συνδέοντας την Ευρώπη (CEF), μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται Τερματικό Φυσικού Αερίου στην Κύπρο.
 
Όπως αναφέρεται πρόκειται για το έργο CYnergy στο Βασιλικό το οποίο αφορά τη δημιουργία  μονάδας αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο η οποία θα προμηθεύει τα λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας καθώς και τη Λευκωσία μέσω δικτύου αγωγών.
 
Το έργο CYnergy  εντάσσεται στους ενεργειακούς σχεδιασμούς που αφορούν τον κεντρικό διάδρομο του κεντρικού δικτύου της Ανατολικής Μεσογείου και περαιτέρω σκοπεύει να αναπτύξει, μεταξύ άλλων, στρατηγικές διείσδυσης του φυσικού αερίου σε υγροποιημένη και συμπιεσμένη μορφή στην Κύπρο ως εναλλακτικά καύσιμα στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών. 
 
Με αφορμή την έγκριση, η επίτροπος Μεταφορών, Βιολέτα Μπουλκ, δήλωσε ότι «οι ευρωπαϊκές μεταφορές εξαρτώνται από το πετρέλαιο σε ποσοστό 94%. Για το λόγο αυτό, η Ε.Ε. επενδύει σε επτά έργα για τα εναλλακτικά καύσιμα με έμφαση στον εξηλεκτρισμό και τις πολυμορφικές μεταφορές».
 
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Ενέργειας, Αρίας Κανιέτε, δήλωσε πως «οι συνέργειες μεταξύ των τομέων ενέργειας και μεταφορών θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και θα συμβάλουν στην περαιτέρω ενσωμάτωση της κοινοτικής ενεργειακής αγοράς».
 
Σημειώνεται ότι τέσσερις από τις δράσεις αφορούν τους λεγόμενους «θαλάσσιους αυτοκινητόδρομους» με έμφαση στο φυσικό αέριο (8,8 εκατ. ευρώ με το ένα έργο να σχεδιάζεται στην Κύπρο), δύο είναι στον ηλεκτρισμό για μεταφορές (12,3 εκατ. ευρώ) και μια στα έξυπνα δίκτυα στους σιδηρόδρομους (1 εκατ. ευρώ).