Έντονες αντιδράσεις επικρατούν στο αναπηρικό κίνημα, καθώς οι αντιπροσωπευτικές οργανώσεις για τα άτομα με αναπηρία διαπίστωσαν ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο που έχει τεθεί προς διαβούλευση φαίνεται ότι δεν είναι βιώσιμο, αφού αυτή τη στιγμή δεν περιλαμβάνει όλες τις πρόνοιες που τέθηκαν ενώπιον του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας από πλευράς ΚΥΣΟΑ, που είναι και η καθ’ ύλην αρμόδια για να εκπροσωπεί τα άτομα με αναπηρίες. Αυτός είναι και ο λόγος που προβάλλεται η άποψη ότι τα άτομα με αναπηρία δεν είναι ισότιμοι πολίτες για την Πολιτεία και πρέπει να σταματήσει ο εμπαιγμός.
Πριν από δύο εβδομάδες είχε τεθεί προς δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αναπηρία, το οποίο ουσιαστικά θα διορθώνει τις στρεβλώσεις που παρατηρούνται αυτή τη στιγμή στην παροχή βοηθημάτων στα άτομα με αναπηρία, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι υπάρχει σύνδεση του επιδόματος αναπηρίας με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, καθώς επίσης και ότι άτομα που έχουν ψηλά εισοδήματα δεν είναι δικαιούχοι του επιδόματος αναπηρίας. Πέραν τούτου, αυτή τη στιγμή παρατηρείται και το φαινόμενο ότι άτομα με αναπηρία δεν λαμβάνουν το επίδομα που δικαιούνται, αφού θεωρούνται ότι δεν πληρούν τα κριτήρια, λόγω των εισοδημάτων των συντρόφων τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων του Υφυπουργείου Πρόνοιας για το νομοσχέδιο για την αναπηρία-Μιλά για εξαθλίωση η ΚΥΣΟΑ
Το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο που είχε προαναγγελθεί από την Κυβέρνηση, όπως καταρτίστηκε και βγήκε προς δημόσια διαβούλευση, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην ΚΥΣΟΑ, αλλά και όλο το αναπηρικό κίνημα, αφού οι πρόνοιες που περιλαμβάνονται δεν είναι ικανοποιητικές, με αποτέλεσμα αντί να λύνονται τα προβλήματα, δημιουργούνται περισσότερα.
«Υπάρχουν διορθώσεις που πρέπει να γίνουν και θα τις γράψουμε στο η-Διαβούλευση. Πρόνοιες που είχαμε προτείνει δεν έχουν συμπεριληφθεί στο προσχέδιο του νομοσχεδίου, προφανώς καθότι υπάρχει αντίληψη ότι το κράτος δεν πρόκειται να δώσει χρήματα. Οι πληροφορίες μας λένε ότι πόρρω απέχει η πρόταση της Κυβέρνησης από την πρόταση της ΚΥΣΟΑ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για προτεραιοποίηση της προτεραιοποίησης. Εμείς με αίσθημα ευθύνης καταθέσαμε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας μία πρόταση καθόλα βιώσιμη, που θα έπρεπε μόνο θετικά να απαντήσει. Το ποσό που έχει εγκριθεί καταστά μη δυνατή την εφαρμογή του νομοσχεδίου, την αποδέσμευση από το ΕΕΕ. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο σημείο που ο κόσμος θεωρεί ότι τον έχουμε κοροϊδέψει, επειδή δημιουργήσαμε προσδοκίες σε κόσμο ευάλωτο, που πίστεψε την δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας και αύξηση των παροχών, που εδώ και είκοσι χρόνια, ενώ οι τιμές καλπάζουν, παραμένουν στα ίδια ποσά», επεσήμανε στον REPORTER η πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, Θέμις Ανθοπούλου.
Σημειώνεται πως η ΚΥΣΟΑ έχει καταθέσει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας την πρότασή της, στην οποία γίνεται καταγραφή των πραγματικών αναγκών και το ποσό που έπρεπε να καταβληθεί από πλευράς Κυβέρνησης. Σημειώνεται πως αυτή η πρόταση είχε κατατεθεί το Φεβρουάριο, με το αναπηρικό κίνημα να τονίζει πως το κράτος θα μπορούσε να ανακοινώσει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί από εκείνη την στιγμή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το 27,6% των Κυπρίων με αναπηρία δυσκολεύτηκε να τα βγάλει πέρα το 2024-Ένας στους δύο δεν πάει διακοπές
«Ακόμη και να απαντούσε το κράτος ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί, δεν είναι επειδή πραγματικά δεν μπορεί. Βλέπουμε την ίδια ώρα αναπτυξιακά έργα εκατομμυρίων στην Πάφο, εκατομμύρια προς τους κουρεμένους καταθέτες. Δεν έχουμε αντιδικία με τους ανθρώπους. Το κράτος δίνει συνέχεια παροχές στους δημόσιους υπαλλήλους, που είναι οι δεύτεροι πιο καλοπληρωμένοι στην Ευρώπη, αλλά τα άτομα με αναπηρία, που είναι στην τελευταία θέση της Eurostat, δίνουν ό,τι απομείνει από τον προϋπολογισμό της τριετίας. Δεν πάει έτσι. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με αναπηρία δεν είναι γι’ αυτή την πολιτεία ισότιμοι πολίτες και δεν διαβιούν χωρίς διακρίσεις, επειδή οι πολιτικές που θεσπίζονται συνιστούν διακρίσεις».
Πάντως, σε αρκετές δημόσιες τοποθετήσεις των λειτουργών του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας γίνεται αναφορά ότι είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται οι ανάγκες. Και μπορεί όντως να είναι η πρώτη φορά που γίνεται η καταγραφή, ωστόσο οι κινήσεις που ακολούθησαν εύλογα προκάλεσαν εκνευρισμό στο αναπηρικό κίνημα, νοουμένου ότι δεν τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί, ώστε να αλλάξει η κατάσταση για τα άτομα με αναπηρία, ενώ και το νομοσχέδιο που δόθηκε προς διαβούλευση, όπως οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι αναφέρουν, δεν είναι βιώσιμο.
«Η ρητορική που ακούμε ότι για πρώτη φορά έγινε καταγραφή αναγκών, είναι απλά ατάκες. Ο κόσμος δεν τρώει ατάκες, δεν μπορούμε να τους πούμε ότι δεν θα πάρουν τίποτα αλλά καταγράφηκαν οι ανάγκες τους. Είναι εμπαιγμός αυτό. Με την καταγραφή των αναγκών έχουμε καταλάβει de facto πόσο μεγάλο είναι το κενό και το φάσμα και ότι καμία διακυβέρνηση δεν είχε ως προτεραιότητα τα άτομα με αναπηρία. Το ποσό που έχουμε πληροφορηθεί άτυπα, παραμένουμε μη προτεραιότητα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Περιμένει κλήση για το νομοσχέδιο για αναπηρία η ΚΥΣΟΑ-«Δεν μπορεί η Πολιτεία να απογοητεύει τον κόσμο»
«Οι πρόνοιες της Σύμβασης των ΗΕ δεν είναι διακοσμητικές»
Στο μεταξύ, η πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ επεσήμανε πως η δουλειά τους είναι διασφαλίζουν και να προασπίζονται τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και θεσμικός ρόλος της ΚΥΣΟΑ είναι να υπογραμμίζει ποιες νομοθεσίες δεν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, που έχει φάρο τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα άτομα με αναπηρίες.
«Οι πρόνοιές της δεν είναι διακοσμητικές, δεν είναι για να λέμε εμείς προασπίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είναι γι’ αυτό που επικυρώνουμε τις συμβάσεις, είναι για να εφαρμόζουμε τις πρόνοιες και εμείς απέχουμε από αυτό. Αυτό το νομοθέτημα, στόχος του είναι να κατοχυρώσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό το δικαίωμα στην ανεξάρτητη διαβίωση κάθε ατόμου με αναπηρία. Με τα λεφτά που έχουμε μάθει ότι θα δοθεί πόρρω απέχουμε από αυτό. Σύντομα θα ενημερώσουμε με στοιχεία ποια ήταν η πρόταση της ΚΥΣΟΑ, ποια είναι τα στοιχεία από την καταγραφή των αναγκών. Εμείς είπαμε ότι υπήρχαν αναπηρίες σε δεύτερη και τρίτη μοίρα και θα της φέρουμε στο προσκήνιο και αυτό κάναμε με την πρότασή μας. Τις προσδοκίες στον κόσμο δεν τις δημιούργησε η ΚΥΣΟΑ, αλλά τώρα γινόμαστε δέκτες παραπόνων. Εμείς ακολουθούσαμε και είχαμε εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση».
Πάντως, μετά την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης, η ΚΥΣΟΑ έχει αρχίσει να λαμβάνει καταγγελίες από πλευράς ατόμων με αναπηρία και είναι σε καθημερινή επαφή με πολίτες που νιώθουν εξαπατημένοι από την Κυβέρνηση. Κι αυτό επειδή το κείμενο, το οποίο διαβουλεύονταν εδώ και δεκαπέντε μήνες, δεν καλύπτει όλα τα άτομα με αναπηρία.
«Αναμένουμε έστω και την υστάτη, το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στον κόσμο της αναπηρίας, διαφορετικά ούτε για συμπερίληψη να μιλάμε ούτε για ενσυναίσθηση. Τώρα ακούμε να λέμε ότι έγιναν οι πυρκαγιές, ότι θα ξεπληρώσουν τα 67 εκ. ευρώ για το τερματικό. Τα δημοσιονομικά της Κύπρου εξαρτώνται από τις παροχές για τα άτομα με αναπηρία; Κάποτε αυτό το παραμύθι πρέπει να τελειώσει. Δεκαπέντε μήνες τι ήμασταν; Μαριονέτες ενός θεάτρου; Με αξιοπρέπεια και σεβασμό διεκδικούμε τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρίες και όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για τον πολίτη, επικροτεί τη στάση μας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έστησαν στον τοίχο τον Παναγιώτου για συντάξεις ανικανότητας-«Εμπαιγμός, είναι απαράδεχτο»