Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες του Υπουργείου Εσωτερικών, όσον αφορά στις εκτιμήσεις των περιουσιών των πυρόπληκτων από τη φονική πυρκαγιά, που ξέσπασε στις 23 Ιουλίου στη Λεμεσό, με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, Ελίκκο Ηλία να τονίζει πως έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση 689 εκ των 714 εκθέσεων που έχει καταθέσει το ΕΤΕΚ, εκ των οποίων οι 150 έχουν ήδη ολοκληρωθεί ενώ 111 ιδιοκτήτες έχουν κληθεί για να υπογράψουν για αποδοχή του εκτιμωμένου ποσού.
Στην τρίτη κοινή συνεδρία των Επιτροπών Εσωτερικών, Γεωργίας και Περιβάλλοντος, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρθηκε στην υλοποίηση των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών και όπως εξήγησε «οι Υπηρεσίες και τα Τμήματα του Υπουργείου Εσωτερικών συνεχίζουν με γρήγορο ρυθμό τη διαδικασία για την καταβολή των ποσών αποζημίωσης».
Ο κ. Ηλία επεσήμανε πως το ΕΤΕΚ έχει ολοκληρώσει την εκτίμηση κόστους για τις 714 οικοδομές που έχουν υποστεί μερική ή ολική καταστροφή. «Υπενθυμίζω ότι προτεραιότητα δόθηκε στις οικοδομές που αποτελούν μόνιμες κατοικίες και έχουν υποστεί μερική καταστροφή, ενώ η εκτίμηση κόστους έγινε στη συνέχεια και για τις υπόλοιπες οικοδομές. Οι εκθέσεις του ΕΤΕΚ, ακολούθως, προωθούνται στην Επιτροπή που έχει συσταθεί στην Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού για τον απαραίτητο επανέλεγχο, ενώ ταυτόχρονα ελέγχεται η αδειοδότηση των οικοδομών από τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης Λεμεσού. Στη συνέχεια, οι ιδιοκτήτες ειδοποιούνται σταδιακά για την υπογραφή δήλωσης αποδοχής του ποσού που έχει εκτιμηθεί από το ΕΤΕΚ και προχωρούμε με τις πληρωμές».
Μέχρι στιγμής, ανέφερε, η Επιτροπή έχει αξιολογήσει 689 από τις 714 εκθέσεις που υπέβαλε το ΕΤΕΚ και αναμένεται ότι τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία επανελέγχου. Εξ αυτών, οι 150 περιπτώσεις έχουν ολοκληρωθεί, 111 ιδιοκτήτες έχουν κληθεί για υπογραφή δήλωσης αποδοχής του εκτιμώμενου ποσού και 226 ιδιοκτήτες κλήθηκαν να προσκομίσουν πρόσθετα στοιχεία. Ο κ. Ηλία σημείωσε πως 104 υποστατικά δεν είναι αδειοδοτημένα και οι ιδιοκτήτες τους έχουν ειδοποιηθεί για να προχωρήσουν με την υποβολή αίτησης στον ΕΟΑ Λεμεσού για την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών. Άλλες 69 περιπτώσεις εμπίπτουν στα σχέδια αποζημίωσης άλλων Υπουργείων και Υπηρεσιών και διαβιβάστηκαν για δέουσες ενέργειες. Τέλος, 29 περιπτώσεις είναι εκτός πλαισίου αποζημίωσης.
Επιπλέον, μέσω της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας έχει καταβληθεί στους δικαιούχους, των οποίων οι μόνιμες κατοικίες είναι σε μη κατοικήσιμη κατάσταση, το επίδομα ενοικίου για την πρώτη τριμηνία. Συγκεκριμένα, έχουν λάβει το επίδομα ενοικίου 96 νοικοκυριά και το συνολικό ποσό που έχει καταβληθεί φτάνει στις €266.000, πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών υπέδειξε πως «την ίδια ώρα, προχωρούμε με την εφαρμογή των επιπρόσθετων μέτρων που έχουν αποφασιστεί, με στόχο τη θωράκιση των Κοινοτήτων από ενδεχόμενες μελλοντικές φυσικές καταστροφές. Για τον σκοπό αυτό, έχει εγκριθεί πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο η παραχώρηση ποσού ύψους €2.1 εκατομμυρίων, το οποίο θα διατεθεί τις επόμενες εβδομάδες στα Συμπλέγματα Κοινοτήτων παγκύπρια, ώστε να προχωρήσουν σε εργασίες καθαρισμού της εγκαταλειφθείσας γεωργικής γης περιμετρικά των χωριών τους για σκοπούς πυροπροστασίας. Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι το ποσό αυτό είναι επιπρόσθετο του €1 εκατομμυρίου που είχε διατεθεί φέτος στις Κοινότητες για σκοπούς καθαρισμού».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αργά το απόγευμα ζητήθηκε η συνδρομή της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων στη φονική πυρκαγιά-«Στο σημείο από την πρώτη στιγμή»
Ο κ. Ηλία υπογράμμισε ότι «το €1 εκατομμύριο έχει ήδη εμβαστεί στους λογαριασμούς των 16 επηρεαζόμενων Συμπλεγμάτων, τα οποία προχωρούν με τις διαδικασίες για την εκτέλεση των εργασιών καθαρισμού. Συγκεκριμένα, οκτώ Συμπλέγματα έχουν ολοκληρώσει ή ολοκληρώνουν πολύ σύντομα τις εργασίες καθαρισμού, έξι έχουν αρχίσει τις εργασίες ή βρίσκονται στο στάδιο ολοκλήρωσης της διαδικασίας προσφορών και δύο Συμπλέγματα δεν έχουν προβεί σε ενέργειες».
Απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών, ο Ελίκκος Ηλία υπογράμμισε ότι «σε δύο εβδομάδες θα γίνει η εξέταση όλων των περιουσιών. Θα σας στείλουμε ένα σημείωμα». Αναφορικά με τις ασφάλειες των περιουσιών, «στις περιπτώσεις που η αξία είναι άλλη και η ασφάλεια είναι πιο ψηλή, θα καλύψουμε τη διαφορά. Στις περιπτώσεις για τα δάνεια, αξιολογούμε, είμαστε σε συνεργασία με ασφάλειες και με τον Επίτροπο και προσπαθούμε να καταλήξουμε ως Κυβέρνηση πως θα κινηθούμε».
Ο κ. Ηλία υπενθύμισε πως η αποκατάσταση λαμβάνει υπόψη τα σημερινά δεδομένα και όχι τα παλιά. «Παλιές κατοικίες που αναγέρθηκαν πριν το σύστημα αδειοδότησης, δεν θα τους στείλουμε να βγάλουν κάτι. Για τα τουρκοκυπριακά υποστατικά, θα τύχει χειρισμού από την αρμόδια υπηρεσία. Όλες οι εξοχικές κατοικίες και είναι για επιδιορθώσεις θα γίνει από την υπηρεσία».