powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Εντόπισαν τα κενά για ασφάλεια και υγεία στην εργασία, αλλά θέλουν χρόνο για… νέα πρόταση-Διορία δύο μηνών για πάντρεμα των νομοθεσιών

Περαιτέρω καθυστέρηση θα υπάρξει σε ό,τι αφορά την πρόταση νόμου για την υποχρέωση των εργοδοτών να ενημερώνουν και να εκπαιδεύουν τους εργαζομένους τους, προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η υγεία τους στον χώρο εργασίας. Οι τέσσερις μήνες που είχαν δοθεί από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας δεν απέδωσαν τους αναμενόμενους καρπούς, με αποτέλεσμα να δοθεί νέα δίμηνη παράταση, ώστε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας να ετοιμάσει ένα πιο ολοκληρωμένο κείμενο, το οποίο θα καλύπτει ουσιαστικά όλα τα κενά που έχουν εντοπιστεί στην αρχική πρόταση νόμου.

Το σημαντικότερο κενό που αναδείχθηκε είναι η απουσία νομοθεσίας που να ρυθμίζει ζητήματα όπως οι μισθοί των εργαζομένων, αλλά και οι ώρες εκπαίδευσης για θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Μέχρι σήμερα ήταν στην ευχέρεια των εργοδοτών να αποφασίζουν πότε θα πραγματοποιούνται οι καταρτίσεις και αν αυτές θα αμείβονται ως μέρος του μισθού. Από την άλλη, οι εργοδοτικές οργανώσεις, αν και αναγνώρισαν τις αδυναμίες της πρότασης νόμου, δεν κλήθηκαν σε διαβουλεύσεις με τα αρμόδια Τμήματα του Υπουργείου Εργασίας, γεγονός που οδήγησε σε πρόσθετη καθυστέρηση στη διαμόρφωση μιας τελικής πρότασης, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο κενό είναι διαχρονικό στη νομοθεσία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ανδρέας Καυκαλιάς, σημείωσε ότι η πρόταση νόμου «έρχεται να ενισχύσει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την υποχρέωση των εργοδοτών να ενημερώνουν, να εκπαιδεύουν και να καταρτίζουν τους εργοδοτουμένους τους, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η υγεία στην εργασία». Υπενθύμισε ότι πριν από τέσσερις μήνες είχε δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στην Εκτελεστική Εξουσία να μελετήσει το ζήτημα και να προβεί στις διαβουλεύσεις που έκρινε απαραίτητες, και τώρα αναμένονται οι επίσημες θέσεις της επί της πρότασης νόμου.

Από την πλευρά του, ο λειτουργός Επιθεώρησης Εργασίας στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, Γιάννος Κουδουνάρης, ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ότι «το Τμήμα προχώρησε σε διαβούλευση με το συναρμόδιο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων και προέκυψε ότι ορισμένα ζητήματα που περιλαμβάνονται στην πρόταση νόμου καλύπτονται ήδη». Ωστόσο, όπως τόνισε, χρειάζεται ρητή αναφορά ή παραπομπή στις σχετικές νομοθεσίες του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, οι οποίες ρυθμίζουν τα θέματα απολαβών, τους προβλέψιμους όρους εργασίας, αλλά και την καταβολή μισθού κατά την εκπαίδευση κάθε εργαζομένου. Η εκπαίδευση αυτή, όπως υπογράμμισε, πρέπει να γίνεται εντός του κανονικού χρόνου εργασίας.

Σχετικά με το νομικό πλαίσιο, σημείωσε ότι «το θέμα της ασφάλειας και υγείας, αλλά και της εκπαίδευσης, καλύπτεται στην πρωτογενή νομοθεσία από το άρθρο 13, ενώ στη δευτερογενή νομοθεσία και στους κανονισμούς διαχείρισης του 2021 υπάρχει πιο εκτενής αναφορά, η οποία πρέπει να λαμβάνεται υπόψη». Εξήγησε επίσης ότι αν συνδυαστεί αυτή η εκτενής αναφορά με τις σχετικές νομοθεσίες του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, τότε σε μεγάλο βαθμό καλύπτονται τα ζητήματα που εγείρονται με την πρόταση.

Μετά από παρέμβαση του προέδρου της Επιτροπής, ο κ. Κουδουνάρης διευκρίνισε ότι δεν έγιναν διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους το τελευταίο διάστημα, προσθέτοντας ότι «έγινε εξειδικευμένη διαβούλευση με το αδελφό Τμήμα, διότι οι δύο νομοθεσίες μαζί μπορούν να καλύψουν τα ζητήματα». Αναφερόμενος στο άρθρο 20 της σχετικής νομοθεσίας «Περί Διαφανών και Προβλέψιμων Όρων Εργασίας», σημείωσε: «Σε περίπτωση που ο εργοδότης, σύμφωνα με τις διατάξεις οποιασδήποτε νομοθεσίας της Δημοκρατίας ή των συλλογικών συμβάσεων, υποχρεούται να παρέχει κατάρτιση στον εργοδοτούμενο για την εκτέλεση της εργασίας που του έχει ανατεθεί, η κατάρτιση αυτή παρέχεται δωρεάν στον εργοδοτούμενο, θεωρείται χρόνος εργασίας και, εφόσον είναι εφικτό, πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του κανονικού ωραρίου εργασίας. Αυτό σίγουρα πρέπει να ενταχθεί στην πρόταση νόμου».

Ζήτησε, συνεπώς, πρόσθετο χρόνο ώστε τα δύο Τμήματα να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο, στο οποίο θα ενσωματώνονται τόσο οι πρόνοιες του «Περί Ασφάλειας και Υγείας Νόμου» όσο και της αντίστοιχης νομοθεσίας «Περί Εργασιακών Σχέσεων», ώστε να καλύπτεται πλήρως το αντικείμενο της πρότασης νόμου.

Απαντώντας, ο πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι ήδη παρήλθε μια μεγάλη περίοδος τεσσάρων μηνών και όπως είπε: «Σήμερα αναμέναμε ότι θα βρισκόμασταν στο στάδιο τελικής εισήγησης με συγκεκριμένη πρόταση. Ο στόχος μας δεν είναι απλά να τικάρουμε ως κοινοβουλευτική ομάδα ότι πέρασε μία πρόταση νόμου. Θέλουμε να ενισχύσουμε ουσιαστικά τη νομοθεσία. Αν επιχειρήσω να δω θετικά τα όσα μας είπατε, υπάρχει πρόθεση ενίσχυσης και αναγνωρίζεται το κενό. Αλλά αν μείνουμε μόνο σε μια ανανέωση χρονοδιαγράμματος και επιστρέψουμε αργότερα με την ίδια εκκρεμότητα, είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε».

Σύμφωνοι με το κενό και οι συντεχνίες

Ο εκπρόσωπος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ασφάλειας και Υγείας, Γιώργος Καϊλάς, συμφώνησε με την τοποθέτηση του κ. Κουδουνάρη και υπογράμμισε ότι «θα ήταν καλό να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για διευθέτηση με το άλλο Τμήμα. Η νομοθεσία, όπως είναι, δεν θεωρούμε ότι χρειάζεται οποιαδήποτε ουσιαστική τροποποίηση».

Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Μεταλλείων και Λατομείων, Αντώνης Αντωνίου, ανέφερε ότι «συμμεριζόμαστε τις απόψεις του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας. Υπάρχει επικάλυψη ανάμεσα στους νόμους και, εάν γίνει οποιαδήποτε τροποποίηση, θα πρέπει να μελετηθεί πιο διεξοδικά».

Ο εκπρόσωπος της ΠΕΟ συμφώνησε επίσης με την ανάγκη για αλλαγές, ώστε, όπως είπε, «να συγκεντροποιηθούν ορισμένα σημεία. Όσον αφορά τον χρόνο διεξαγωγής της κατάρτισης, παραμένει στην ευχέρεια του εργοδότη αν αυτή θα γίνεται εντός εργάσιμου χρόνου. Πρέπει να διευκρινιστεί αν η κατάρτιση θα παρέχεται από την πρώτη ημέρα εργασίας. Μέχρι σήμερα οι εργοδότες δεν ήταν υποχρεωμένοι».

Η εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΔΥ, Αντωνία Λαμπράκη, σημείωσε ότι «η βασική νομοθεσία καλύπτει τα ζητήματα αυτά, ωστόσο διαφαίνεται κενό ως προς την παροχή εκπαίδευσης και την καταβολή του μισθού στον εργαζόμενο. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει σαφής ρύθμιση».

Παράλληλα, ΟΕΒ, ΚΕΒΕ και ΠΟΒΕΚ συμφώνησαν με την ανάγκη περαιτέρω συνεννόησης των δύο Τμημάτων του Υπουργείου Εργασίας, ώστε οι πρόνοιες της πρότασης νόμου να είναι ξεκάθαρες και να αποσαφηνιστεί πότε θα διεξάγεται η εκπαίδευση για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία.

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Εργολάβων Κύπρου επεσήμανε ότι όντως υπάρχει ζήτημα με την πρόταση και ανέφερε: «Διαθέτουμε εκπαιδευτικό κέντρο και όσες φορές επιχειρήσαμε να διοργανώσουμε προγράμματα κατάρτισης τα Σαββατοκύριακα, αντιμετωπίσαμε δυσκολίες. Αντίθετα, όταν τα πραγματοποιήσαμε σε ώρες εργασίας, η προσέλευση ήταν σαφώς μεγαλύτερη». Εξήγησε επίσης ότι στον κατασκευαστικό κλάδο υπάρχει προκαταρκτική εκπαίδευση πριν την είσοδο ενός εργαζομένου στο εργοτάξιο.

Λαμβάνοντας και πάλι τον λόγο, ο κ. Κουδουνάρης ανέφερε ότι έχει γίνει καταγραφή όλων των απόψεων και τόνισε ότι είναι απαραίτητη η βελτίωση και η ενοποίηση των νομοθεσιών. «Σίγουρα πρέπει να γίνει επίσημη διαβούλευση», πρόσθεσε. Ενημέρωσε ότι το Παγκύπριο Συμβούλιο είναι προγραμματισμένο εντός Σεπτεμβρίου και διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, ώστε, σε συνεργασία με το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, να παρουσιαστεί ένα πιο ολοκληρωμένο κείμενο που θα καλύπτει όλες τις πτυχές.

Καταλήγοντας, ο κ. Καυκαλιάς υπογράμμισε ότι θα δοθεί χρονοδιάγραμμα μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, ώστε το Υπουργείο Εργασίας να καταθέσει νέο κείμενο με τις αναγκαίες διορθώσεις στην Επιτροπή, για περαιτέρω συζήτηση και λήψη τελικών αποφάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Promotional Rep NewsFeed
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
;