Επτά μνημεία, τα οποία ήταν ερειπωμένα, υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές στην ορεινή Λεμεσό, δήλωσε τη Δευτέρα η Υφυπουργός Πολιτισμού, Βασιλική Κασσιανίδου, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στις πυρόπληκτες κοινότητες της ορεινής Λεμεσού και της σύσκεψής της στο Όμοδος με τους κοινοτάρχες της περιοχής.
Η Υφυπουργός Πολιτισμού, η οποία μιλούσε στην παρουσία του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Χαράλαμπου Χριστοφίνα, του Προέδρου της Ένωσης Κοινοτήτων Λεμεσού, Λευτέρη Περικλή, λειτουργών του Τμήματος Αρχαιοτήτων και κοινοταρχών, εξέφρασε επίσης την πρόθεση του Υφυπουργείου για στήριξη των κοινοτήτων που αναγκάστηκαν να ακυρώσουν πολιστιστικές εκδηλώσεις.
Ακολούθως, πραγματοποίησε περιοδεία σε αρχαία μνημεία της περιοχής που υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές.
Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Κασσιανίδου σημείωσε ότι μέσα στο δάσος και στις ποταμιές υπάρχουν κρυμμένοι νερόμυλοι, οι οποίοι δεν ήταν καταγεγραμμένοι ή κηρυγμένοι μνημεία, ωστόσο «προφανώς ήταν γνωστοί στις κοινότητες». «Εμείς θέλουμε να εμπλουτιστεί ο κατάλογος (Σ.Σ. των μνημείων) και να δούμε πώς μπορούμε στη συνέχεια να τα κηρύξουμε για να προστατευτούν. Ό,τι μπορούμε να κάνουμε θα το κάνουμε», τόνισε.
Την ίδια ώρα, η Υφυπουργός Πολιτισμού διευκρίνισε ότι «τα μνημεία τα οποία υπέστησαν ζημιές ήταν ήδη σε ερειπιώδη κατάσταση, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν έχουν την αξία τους και δεν σημαίνει ότι δεν χρήζουν της δικής μας φροντίδας». Όπως εξήγησε, «το Τμήμα Αρχαιοτήτων, μόλις μπορούσε και το επέτρεπαν οι συνθήκες, έστειλε κλιμάκιο για να τα καταγράψει», προσθέτοντας ότι «έχουμε τις πληροφορίες για όσα έχουν υποστεί ζημιές και στη συνέχεια θα γίνει ό,τι χρειάζεται για να στηριχθούν και να μην έχουμε περισσότερες ζημιές».
Η κ. Κασσιανίδου ανέφερε ότι υπέστησαν ζημιές 7 μνημεία, στα οποία περιλαμβάνονται ερείπια από παλαιοχριστιανικές εκκλησίες, βυζαντινές εκκλησίες και δύο συμπλέγματα.
Αναφερόμενη στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν ακυρωθεί εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών, είπε ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού ζήτησε ενημέρωση από τους κοινοτάρχες των πυρόπληκτων χωριών σχετικά με τα μνημεία που υπέστησαν ζημιές και για τις εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν. «Αυτό για τους καλλιτέχνες είναι απώλεια εισοδήματος κι εμάς μας ενδιαφέρουν και οι άνθρωποι, όχι μόνο τα μνημεία», υπογράμμισε. «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε και τις κοινότητες, οι οποίες πιθανόν να έχουν ήδη πληρώσει για αυτές τις εκδηλώσεις, για να δούμε πώς μπορούμε να τους στηρίξουμε», συμπλήρωσε.
Παράλληλα, η Βασιλική Κασσιανίδου επεσήμανε ότι το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού έχει εντάξει στον νέο στρατηγικό του σχεδιασμό τον τομέα «Πολιτισμός και Υγεία», ο οποίος αφορά στην ωφέλεια του πολιτισμού στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. «Έχουμε κονδύλι γι’ αυτόν τον τομέα, τον οποίο θέλουμε ν’ αξιοποιήσουμε για να βοηθήσουμε τις κοινότητες, οι οποίες είναι σε αυτή τη θλιβερή κατάσταση, διότι οι άνθρωποι μάς ενδιαφέρουν», τόνισε.
«Όταν περάσουν τα πρώτα μέτρα τα οποία έχουν αναλάβει όλα τα άλλα Υπουργεία (αποκατάσταση ρεύματος, νερού, χώρου διαμονής), θέλουμε να έρθουμε εμείς να τους στηρίξουμε όπως μπορούμε. Χρειάζονται τη στήριξη, για να δουν ότι υπάρχει μέλλον μπροστά και μία ελπίδα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προαναγγέλλει μέτρα η Κασσιανίδου, πάει στις πυρόπληκτες περιοχές για αυτοψία-Ζημιές σε οκτώ αρχαία μνημεία